21/2/12

Pastís de xocolata Montignac

IMG_8310

Preparar un pastís d’aniversari quan estàs intentant començar dieta i no tens cap esdeveniment especial per celebrar no és una tasca fàcil. Però no em volia perdre la convocatòria d’aquest mes de Memòries d’una cuinera, així que de seguida em va venir al cap aquest pastís de xocolata que vaig descobrir anys enrere quan em vaig deixar seduir per les delicioses receptes de Michel Montignac, un dels nutricionistes francesos de més renom que en els darrers anys ha anat quedant desplaçat per noves dietes miraculoses com la conegudíssima dieta Dukan.

La dieta Montignac té com a principi bàsic escollir aliments amb un índex glucèmic baix, de manera que els seus pitjors enemics són els carbohidrats com l’arròs, la patata o la pasta. El sucre tampoc és un bon aliat de la dieta Montignac -algunes fruites i verdures com la pastanaga s’han de moderar- però en ocasions es pot substituir per fructosa, que té un índex glucèmic molt menor. Per contra, aliments tan apetitosos com el formatge, la xocolata o una copeta de vi no són del tot restrictius. Fins i tot uns ous ferrats amb bacó, un cop a la setmana, són recomanables!

No és que vulgui fer aquí una dissertació sobre aquesta dieta ni tampoc seguir-la al peu de la lletra. Però he de reconèixer que algunes receptes de Michel Montignac són realment temptadores, com aquest pastís de xocolata. I si a més ens el podem menjar amb la consciència tranquil·la perquè un dietista francès ens assegura que no farà estralls en la nostra línia, doncs millor que millor!

Ja tenia la recepta perfecta, només em faltava una bona ocasió per poder-la compartir, i el dinar d’aquest diumenge amb la família de l’Aleix va ser l’excusa ideal. No celebràvem l’aniversari de ningú, però res ens va impedir assaborir un bon tros de pastís acompanyat d’una mistela de figues deliciosa! 

Ingredients:

500 g de xocolata negra (70% de cacau)
10 ous

Preparació:
Temps estimat:
20 minuts + 8 minuts de cocció + una nit d’espera

  • Primer de tot, preescalfeu el forn a 250º.
  • Tot seguit, desfeu 310 g de xocolata al bany Maria. La resta la reserveu per fer la cobertura del pastís.
  • Mentrestant, separeu les clares dels rovells.
  • Munteu les clares a punt de neu amb una batedora, millor si és elèctrica. Jo, aquest cop, he fet servir la thermomix i m’ha anat molt bé, però les primeres vegades que vaig fer aquest pastís muntava les clares amb una batedora manual.
  • Un cop desfeta la xocolata, retireu-la del foc i afegiu-hi els rovells d’ou ben batuts.
  • Afegiu mica en mica les clares muntades procurant que quedin integrades amb la xocolata sense perdre massa consistència.
  • Aboqueu la mescla en un motlle rodó de silicona. Si no en teniu de silicona és millor que el recobriu amb paper de forn o l’unteu amb una mica de mantega.
  • Deixeu coure al forn durant 8 minuts exactament. No us preocupeu si quan el traieu us sembla poc cuit per dins, a mesura que es vagi refredant i reposant anirà prenent.
  • Deixeu que el pastís es temperi durant mitja horeta i després el poseu a la nevera durant tota la nit.
  • El dia següent, desfeu la xocolata restant al bany Maria i recobriu el pastís amb ajuda d’una espàtula.
  • Finalment, poseu-lo a la nevera fins el moment de servir.
  • Per servir-lo és aconsellable emprar un ganivet mullat amb aigua calenta, ja que com que la cobertura no porta mantega queda bastant dura.

Com veieu, jo he decorat el pastís amb unes vetes de xocolata blanca, però si el senyor Montignac em veiés segurament em diria que amb aquestes simples vetes m’he carregat tota la seva teoria. Així que si voleu fer el pastís de manera més ortodoxa eviteu qualsevol tipus de decoració!

Què, us animeu a fer dieta?

33 comentarios:

Helena dijo...

Jo no sóc gens fan de les dietes establertes, però aquest pastís em sembla perfecte i ideal per fer un extra molt lleu de calories, així que gràcies! jeje M'agrada molt la teva idea i ànims amb la dieta ;)

Delicias Baruz dijo...

Toda una tentación, el chocolate me pierde. Un abrazo, Clara.

São Ribeiro dijo...

É A PRIMEIRA RECEITA DE BOLO QUE VEJO QUE SÓ LEVA DOIS INGREDIENTES.
O ASPECTO DO BOLO É FANTÁSTICO, ADORO CHOCOLATE .
BJS

Unknown dijo...

Gracias por tu felicitación. Mira que tu pastel de chocolate no tiene desperdicio. Qué pintazaaaaa!!!. besos.
Una sugerencia, para comentar tienes que escribir unas palabras que salen y apenas sabes que letras son, así que se pierde un montón de tiempo y a veces no consigues hacerlo. te recomendaría que la quitaras para hacer más fácil el comentario. bESOS

bojosperlacuina dijo...

Quina textura... Mmmm...

Els fogons de la Bordeta dijo...

Només amb 500 g de xocolata i 10 ous has fet aquesta meravella? Mare meva, quina pinta!!!! Me l'apunto!
Petonets
Sandra

La Taula d'en Bernat dijo...

Gracias, Anna! Ya le he pedido al informático de la familia que me suprimiera lo de reescribir palabras. La verdad es que es un coñazo... Espero no llenarme ahora de spam!

Besos!

Dolores-MiGranDiversion dijo...

Chocolate, chocolate...me encanta

QUIMA dijo...

Mare meva quinta pinta !!!!!!!!! ........ y aixó ho has aconseguit amb dos ingredientes només?? .... perfecte.
petons

Coses de Llàbiro dijo...

Això és una dieta i la resta són tonteries, quin plaer!!!!!!
Gràcies per participar, si has de fer dieta la teva aportació té molt mèrit.
Petons.

Miquel dijo...

caray esto es para hacer dieta,pues me lo llevo,esta tremendo el corte lo dice todo.Es curioso con 2 ingredientes la maravilla que te ha salido.
Y gracias por sacar la verificación de palabras,es un autentico coñazo
peto

Sònia dijo...

Quin passada de pastis!!! M'encanta!!! Deu estar bonissim!!!
Avui es dia de pastissos de xocolata.. jajajajaja (Jo tambe he publicat un!!! jajajaja)
Ara mateix em menjava un bon tros del teu....
Un petonas
Sònia

Isabel dijo...

Esta dieta es de las pocas que me parecen correctas. Comes de todo!
Y menuda tarta...

mercè dijo...

Fixa't que fa uns dies us demanava la vostra coca-dieta!, vés per on, veus?. Sembla un pastís deliciós i amb una textura fantàstica!. Quan entres per aquí sempre agafes bones idees!, una abr´çada! (m'agradaria entressis al meu bloc, estic d'aniversari!)

Tapa't de tapes dijo...

I tant! Amb pastissos així faria dieta cada dia de l'any!! Queda tan ben acabat, i sense farina. Fora gluten i hidrats, oi? Jo no sóc gaire partidària d'aquestes dietes restrictives de tipus d'aliments, però en aquest casa podria fer l'excepció.. la decoració de xocolata blanca hi queda perfecte, encara que no sigui protocolària... he he! Petons

starbase dijo...

Fantàstic, és com coure una mousse de xocolata hehehe. Aquesta li encantarà a la reina del meu cor :)

Gemma dijo...

No cal pas celebrar cap aniversari per degustar un pastís sensacional com aquest. I si és de dieta encara millor, je je je... ;)

Lídia dijo...

home doncs jo m'apunto a fer un tall d'aquest pastís si a sobre no afecta a la meva línea!! jejejjee

t'ha quedat fantàstic!

Lídia

Anna dijo...

Segur que es de dieta!!!
Jo m´apunto a fer-la, quin pastís!
Petons

Cris Mini Món dijo...

Si no engreixa quants com aquests a la setmana m'en puc menjar?? jeje
Es veu deliciós i una textura cremosa boníssima!!
Una abraçada

Núria dijo...

Tiene una pinta deliciosa....

Montse de Sants dijo...

De xocolata i de dieta, què més es pot demanar amb 2 ingredients? Potser caldrà que s'abstinguin els que tinguin colesterol alt...però què carai! un dia és un dia! Petons i ànims amb la dieta, que després et compensarà!!

Judith dijo...

avui mateix començo la dieta si és amb aquest pastís!!!! moltíssimes gràcie sper participar a Memòries d'una cuinera. Petonets

No tot són postres dijo...

Una bona manera de fer dieta!!! Ha de ser un autèntic pecat, aquest pastís.

PTNTS
Dolça

La Cuina Violeta dijo...

Xocolata, xocolata i més xocolata. Que bo!
Nani

LA COCINERA DE BETULO dijo...

Si aquest pastís es de dieta jo m'apunto, qué bo, pura xocolata. Deu tenir una consistencia de mousse, sigui com sigui bonissim.
Petons.

Anna dijo...

Sísísí, jo vull fer dieta, si us plau, jo!! jajaja Nena, és que amb aquest tros de pastís, qui et pot dir que no? Que curioses les teories aquestes d'en Montignac... No sé no sé, no m'acaben de convèncer, el que sí que m'ha convençut és el pastís jeje

Un petó guapa, i espero que anés de gust! :D

Judith dijo...

Ostres doncs si!!!
Veient aquesa recepta m'animo a fer dieta, quin tall!!!

Judith

Cristina dijo...

El tall és brutal! Està bé que sigui de dieta però 10 ous per a mi és molt de colesterol.

Bea, recetasymás dijo...

Quina pinta que té aquest pastís! Sembla mentida que sigui part d´una dieta!
Ptns

Sylvie en la cocina dijo...

Moltes gràcies per deixar un comentari al meu bloc, ara sóc seguidora teva. Espere que ens visitem més vegades. Jo també sóc fan del xocolate.

Marina - BlauKitchen dijo...

Ha quedado fantástico, sinceramente.
Y con solo dos ingredientes! :) yupieee
Desde luego es para probarlo, gracias por tu receta.
Besitos

esborrar dijo...

Haig de fer dieta, crec que seguiré la Montignac i segur que en algun moment entrarà aquest pastís... fantàstic, moltes gràcies!
Marta