10/2/12

Marmitako de tonyina

IMG_8149

Fa dies, al blog del Miquel, vaig veure una recepta de marmitako de salmó que em va fer venir salivera i em va recordar que feia massa temps que no preparava aquest plat que tant ens agrada a casa, sobretot en dies de fred hivernal. Així que avui, com molts divendres, sortint de classe he passat per la peixateria Puig-Patau amb la idea de comprar tonyina per fer la meva versió del marmitako.

El marmitako és una recepta típica dels pescadors del nord que deu el seu nom a les marmites, unes olles de metall amb tapa que solien emprar els cuiners dels vaixells pesquers per preparar el menjar dels mariners, que passaven llargues jornades a la intempèrie, sovint en condicions climàtiques extremes. Un plat de peix guisat amb patates ben calentó devia ser una bona recompensa per a dures jornades de treball.

En un inici, el marmitako es preparava amb qualsevol tipus de peix, però mica en mica, a Cantàbria, Astúries i el País Basc ha esdevingut un plat molt popular en què l’ingredient estrella és el bonítol o la tonyina. També hi ha qui prefereix, com el Miquel, elaborar-lo amb salmó. I ara que les tonyines semblen amenaçades per la desmesurada demanda del mercat oriental, potser el salmó sigui una bona alternativa…

Ingredients per a 4 persones:

250 g de tonyina tallada a daus
4 patates
1 pebrot verd
1 ceba
1 all
4 tomàquets
sal i oli d’oliva verge extra
1 l de brou de peix

Preparació:
Temps estimat:
40 minuts

  • Comenceu pelant la ceba i picant-la ben petita, passeu el pebrot per aigua i talleu-lo a anelles ben finetes retirant-ne les llavors (si ho preferiu també el podeu tallar a quadradets petits) i peleu l’all i el talleu a quadradets ben menuts.
  • Poseu un raig d’oli d’oliva en una cassola i, quan comenci a agafar temperatura, afegiu-hi les verdures i deixeu que coguin a foc mig durant uns minuts.
  • Quan la ceba comenci a estar toveta i transparent, afegiu-hi els quatre tomàquets ratllats i un polsim de sal. Els podeu ratllar directament a la cassola. Tapeu i deixeu que faci xup-xup uns minuts més, fins que el tomàquet estigui cuit.
  • Mentrestant, peleu les patates i talleu-les en trossos grans, tallant amb el ganivet fins la meitat i després partint en sec. A continuació adjunto un vídeo on podeu veure diferents maneres de tallar les patates, la millor per als guisats és la darrera.


  • Quan el tomàquet estigui cuit, afegiu a la cassola el brou de peix. Jo aquest cop he fet servir un brou que tenia congelat fet amb un cap de rap, caps i crostes de gambes i morralla. No cal que us digui que era un brou excepcional i s’ha notat, evidentment, en el resultat del plat. Però amb un brou més senzill en teniu més que suficient, això sí, procureu que sigui casolà.
  • Quan el brou arrenqui el bull, afegiu-hi les patates i deixeu coure 15-20 minuts.
  • Passat aquest temps, afegiu-hi la tonyina prèviament salpebrada i deixeu-la coure 2 minuts amb la cassola tapada.
  • Retireu la cassola del foc, sacsegeu-la una mica i deixeu-la tapada un parell de minuts més abans d’emplatar.

Un plat ben fàcil de fer i que segur que us dóna bon resultat!

14 comentarios:

Isabel dijo...

Recuerdo el de Miquel, qué rico por favor.. pero el tuyo no se queda atrás, es genial!!

trifasic de baileys dijo...

es un plat super complet! dels que a mi m'agraden!! jo també tinc pendent el marmitako de salmó del Miquel, ha de ser d'escàndul!! petons

Gemma dijo...

ringi
Aquests guisadets calents ara es posen divinament... sigui amb salmó o amb tonyina, és un plat boníssim per sucar-hi pa!

Delicias Baruz dijo...

Un plato que siempre gusta, te ha quedado genial. Un abrazo, Clara.herhari

Anna dijo...

Doncs jo crec que els nostres divendres també són jornades ben dures, o sigui que ens mereixem aquest marmitako tant com els pescadors!! jaja Molt interessant l'origen del nom de la recepta! :D A més, té una pinta tan deliciosa... jaja

Un petonet guapa!! :D

Pilar dijo...

qué bueno por favor, me encanta el marmitako de atún. Tiene un caldito buenísimo
Bess

Clara Quins fogons! dijo...

Mmmmm! Potatges! Fem pocs potatges de peix, trobo, no? N'hauríem d'aprendre, dels del nord... Un petó

La Taula d'en Bernat dijo...

A veure si us hi animeu, amb salmó també ha de quedar boníssim!

Gràcies per la visita!

Débora de Lucas dijo...

tiene muy buena pinta tu marmitako,besotes

Miquel dijo...

fantasticamente rico tambien este de atun,te ha quedado genial la receta, a mi me gustan los dos ala¡¡
Muchas gracias por nombrarme y el enlace
buen domingo
peto

Chez Silvia dijo...

Ja li vaig dir al Miquel que el faria, ara veien el teu veig que no puc trigar, aveure si puc fer-lo aquesta setmana, perque és un plato completet:) Petons

Cris Mini Món dijo...

El marmitako es un del meus plats preferits, està boníssim!!
Una abraçada

Núria dijo...

Que bó, mare meva..amb la gana que tinc!!

Lídia dijo...

mai he provat el marmitako, al veritat és que la tonyina la prefereixo crua o volta volta, però estic oberta a provar-ho a veure si algun dia m'animo i segueixo aquesta recepta!!

petonets