Feia dies que tenia ganes d’explicar-vos aquestes dues receptes libaneses que vaig aprendre a fer a l’Aula Gastronòmica amb l’Alejandra Ellenberg, especialista en cuina àrab i oriental. Es tracta de plats molt fàcils de preparar i que són ideals per a un sopar de pica-pica o uns aperitius per compartir. El truc és encertar la quantitat exacta de cada ingredient.
Ingredients per a l’hummus:
1/2 kg de cigrons cuits
1-2 alls
el suc d’una llimona
2-3 cullerades de tahina (pasta de sèsam)
2-3 cullerades de salsa de soja
1/2 tassa d’oli d’oliva verge extra
1 cullerada de comí en pols
Preparació de l’hummus:
- Poseu en un cossi prou gran els cigrons, un all, la meitat de l’oli d’oliva i la meitat de la resta d’ingredients.
- Tritureu bé tots els ingredients amb la batedora elèctrica i proveu una mica de pasta.
- Afegiu els ingredients que facin falta segons el vostre gust. L’Alejandra ens va dir que en la cuina libanesa sempre hi predomina molt el gust de llimona i que, per tant, s’ha de ser generós amb el cítric. A mi, com que m’agrada una mica més suau, no hi vaig acabar de posar tota la llimona. D’all, amb un de grosset en vaig tenir prou; l’oli el vaig posar tot i, de tahine i soja en vaig posar dues cullerades generoses.
- Guardeu l’hummus en un tupper a la nevera fins el moment de servir. Pot aguantar perfectament una setmana.
- Al moment de servir, poseu l’hummus en un bol o un plat fondo, amaniu amb una mica d’oli d’oliva i doneu-li un toc de pebre vermell dolç.
- Recordeu que la textura de l’hummus ha de ser el d’una pasta suau per untar i que és ideal acompanyar-lo amb pa de pita.
Ingredients per al babaganouj:
4 albergínies
1-2 alls
1 cullerada de suc de llimona
2 cullerades de tahina (pasta de sèsam)
1 cullerada de comí en pols
sal i oli d’oliva verge extra
Preparació del babaganouj:
- Primer de tot cal escalivar les albergínies. L’Alejandra ens va explicar que, per tal que el babaganouj tingui el gust autèntic libanès, cal escalivar les albergínies directament al foc, punxant-les abans amb una forquilla i retirant-les un cop estiguin tovetes i cremades per fora. De totes maneres, jo ho he provat escalivant-les al forn o a la planxa i queda força bé… És el problema de tenir vitroceràmica!
- Un cop tèbies, retireu la pell i les tritureu juntament amb la tahina, el suc de llimona, l’oli d’oliva i un punt de sal.
- Proveu la pasta i rectifiqueu di cal, segons els vostres gustos.
- Serviu en un bol o un plat fondo amanit amb oli d’oliva per sobre i el comí en pols.
- Igual que l’humus convé acompanyar-lo amb pa de pita i el que sobri el podeu guardar a la nevera en un tupper durant uns dies (es fa malbé abans que l’hummus)
La tahina o pasta de sèsam és un ingredient molt utilitzat en la cuina libanesa i que podeu trobar fàcilment en tendes de dietètica. La darrera vegada, jo el vaig comprar a la tenda gourmet de El Corte Inglés. El que em costa més de trobar és el pa de pita. Abans a La Senalla en tenien un d’artesanal molt bo, però l’han deixat de portar, i el que trobo al súper no és res de l’altre món…
A veure si us animeu a preparar aquests dos plats, són ideals per a un sopar de colla! I, per si us animeu a participar en alguns dels cursos de l’Aula Gastronòmica, aquí us deixo les propostes per a aquest més de novembre.
31 comentarios:
Sempre tinc ganes d'anar al libanès perquè m'encanten les dues salses! Seguiré la teva recepta de babaganuj!!
Petonets
Sandra
mmmm m'encanten tant l'hummus com el babaganush!!! :D :D el que m'ha sorprès és que utilitzessis salsa de soja en l'hummus...:O ho hauré de provar! jaja
Un petonet guapa!!
Els dos plats són vici, l'hummus no l'he fet mai amb salsa de soja, deu donar un toc molt curiòs.
Per acompanyar apart del pa de pita, a mi m'agrada posar tires de pastanaga crua, hi queden molt bé.
Jo l´hummus l´he pres com a crema, no com a salsa i meny amb soja, cada día aprenc coses noves!!!, però m´agrada!!!petons
La salsa de soja gairebé no es nota, a mi també em va estranyar però queda molt bé! La pastanaga i altres vegetals crus també els he provat per acompanyar i queden molt bé, més lleuger...
Petons a totes i gràcies per la visita!
L'hummus el faig sovint, però el babaganuj només l'he tastat, no l'he fet mai a casa. Ara que ja tinc la teva recepta, el provaré de fer ;)
el hummus si que lo he probado pero el babaganuj no asi que habra que probarlo
M'agraden ambdues receptes.
On compras la tahina a Badalona?
Les carxofes de la menestra no teníen gust avinagrat, sembla extrany, pero semblaven naturals no de pot i molt tendres.
Petons.
aquestes dues salses, o cremes, o el que siguin, per a mi estan al capdamunt de tot, dificilment es poden superar. si de cas, combinant-ho amb altres coses (per exemple, el babaganuix en una cullereta amb una anxova és genial). el que no havia vist mai és posar salsa de soja amb l'hummus. suposo que per això no hi poses sal, oi?
Me encantan las dos, aunque tus recetas son un poco diferentes a las que uso habitualmente, habrá que probar...
Besos
El hummus si lo he hecho pero el otro plato no sera cuestión de probarlo, besos
M'ENCANTEN!!!! l'hummus el vaig fer una vegada fa moooolt de temps i em va encantar!! ara toca provar de fer el babaganuj!! que l'albergínia em xiflaaaa!!!! em guardo la teva recepta que tinc un pot de tahini a la nevera fa mesos i el vull gastar!! jajaj petons
L'hummus m'encanta i, tot i que no sóc massa d'albergínies, el babaganuj també.
Petons.
Qué duda si tuviera que elegir, me encantan las dos cosas, son deliciosas. Probaré el hummus con salsa de soja, nunca le he puesto
Besos
són boníssimes! a casa de tant en tant les fem i ens encanten!!!! i això que els cigrons no m'agraden gens! petonets
El hummus ho faig molt sovint a casa, pero tinc que tastar el d'esberginia.
Ana, a Badalona no he comprat mai la tahina, però estic segura que la Maria de Casa Colomer del cerrer de Mar en té (i si no t'ho pot trobar...).
Manel, l'Alejandra ens va dir que si els cigrons es bullien amb el punt just de sal no calia afegir-n'hi i menys tenint en compte que ja porta soja.
Judith, a l'Aleix li passa el mateix amb el babaganuj, odia l'albergínia i en canvi la salsa li encanta!
Petonets a tots!
M´encanten les dues! Nomès dir que un dia vaig agafar un empatx de babaganuj... imagiana´t el que vaig arribar a manejat he, he, he!
PEtons
Només he provat l'hummus, pero l'alberginia no m'agrada gaire. De tota manera o provaré.
Petonets.
Un parell de receptes que semblen boníssimes no sabria per quina començar
Petons
Les dos receptes son boníssimes m'agraden per igual.
Bsts
Me encanta la cocina árabe, con la que no puedo es con la hindú. Pero la árabe, esas especias tan elegantes... qué delicia
La cuina hindú no la coneixo massa, però l'àrab és una de les meves passions. El curs que vam ver amb l'Alejandra a l'Aula Gastronòmica va estar molt bé. No sé si encara el fan, és una sola sessió molt profitosa que acaba amb una degustació espectacular. Us el recomano!!!
Petons!
Tots dos t'han quedat genials, uhmmm... que bons.
Petons
Quan vaig descobrir l'hummus em va encantar!
Aquí no tenim aquesta costum, però cada cop és més freqüent trobar-ne.
Ara m'animaré amb el babaganuj.
Petons
Doncs jo no coneixia el babaganuj i m'animaré a fer-lo perquè les albergínies m'encanten i ha d'estar boníssim això!! gràcies per les receptes, petons! :)
Hola guapa tu
quina bona pinta que te, jo el vaig descobert en un viatge a Egipte, i m´encanta
mil petonets Susanna
doncs sí que tenen molt bona pinta i són boníssimes! petons!
m'encanta l'hummus, tot i que no l'he fet mai a casa, a veure si un dia em decideixo d'una vegada
Lídia
Cuina Útil
quines receptes més bones! el babaganuj no l'he tastat però segur que és ben bo como l'hummus
prenc nota de la salsa de soja a l'hummus.. bona pensadad!!
Publicar un comentario