7/5/08

Xarrup de dos colors

Aquest és el xarrup de crema de carabassa i de pèsols que vaig fer algunes setmanes enrere com a aperitiu d’un sopar amb amics. Es tracta d’un entrant vistós i força lleuger, que podeu elaborar també com a primer plat si dobleu les quantitats. A més, podeu deixar les cremes preparades abans de sopar i, en el moment de servir l’aperitiu, escalfar-les al microones.

Ingredients per a 4 xarrups:

400g de pèsols congelats
400g de carabassa
1 ceba tendra petita
1 porro petit
¼ de litre de brou de pollastre (jo utilitzo Gallina Blanca)
2 talls de pernil ibèric
oli de tòfona blanca
oli verge extra
sal

Preparació:
Temps estimat: 1h

  • Primer de tot, fregiu els talls de pernil amb una cullerada d’oli d’oliva. N’hi ha prou amb 1 minut per cada banda. Escorreu-los en un paper absorbent i poseu-los al forn a 200º fins que quedin completament rígids però sense cremar-se.
  • Traieu els talls de pernil del forn i esmicoleu-los. Seguidament, piqueu-los amb una mà de morter i reserveu.
  • Per fer la crema de pèsols, poseu a bullir ¼ de litre d’aigua amb les fulles de menta. Deixeu que bullin 5 minuts i afegiu-hi els pèsols i la ceba tallada en juliana.
  • Mentrestant, talleu la carabassa en daus i el porro en rodanxes. Poseu un cassó al foc amb dues cullerades d’oli d’oliva i afegiu-hi la ceba. Quan estigui transparent afegiu-hi la carabassa, remeneu-ho i deixeu-ho coure 2-3 minuts amb el cassó tapat. Seguidament afegiu-hi el brou de pollastre.
  • Quan les verdures estiguin cuites, apagueu els focs i passeu les mescles per la batedora elèctrica. Recordeu, però, que heu de retirar les fulles de menta. En tot cas, en podeu deixar un parell perquè agafi més gust. I, si cal, podeu afegir o treure líquid per aconseguir la textura i l’espessor desitjats.
  • Després de batre les cremes, passeu-les per un colador fi per tal d’evitar grumolls i reserveu-les en dos recipients diferents. Jo utilitzo mesuradors de líquids, d’aquests estrets i alts, perquè d’aquesta manera és més fàcil emplatar.
  • Si serviu l’aperitiu més tard, escalfeu les cremes al microones, però penseu que aquesta mena de cremes s’han de servir més tèbies que calentes. A l’hora d’emplatar heu d’aconseguir que les cremes quedin ben separades, o bé afegint-les regularment per les dues bandes, o bé omplint primer el bol amb un color i afegint l’altre pel centre. Si ho feu amb decisió i sense titubejar segur que us surt bé!

  • Finalment, regueu el xarrup amb unes gotetes de tòfona blanca (tuber magnatum) i un polsim del cruixent de pernil.

4 comentarios:

Camil Ros dijo...

et torno la visita, veig que milites com deies amb la tofona blanca, molt bon bloc, i posat un enllaç del teu bloc en el meu.

Ro dijo...

Què bo i què original allò de barrejar els 2 gustos i colors. Me la guardo com a possible primer plat per convidar

La Taula d'en Bernat dijo...

Gràcies, Camil, jo també tinc pendent d'afegir el teu blog entre els meus enllaços. Darrerement estic descobrint verdaderes meravelles i no dono l'abast.

Ro, ja veuràs com et fa quedar bé. I als nens els encanta!

ARA dijo...

Molt bona l'adaptació i gràcies per visitar el meu blog.

Un petó.

Ara.