16/5/08

Factors que intervenen en l'augment de pes: l'hiperinsulinisme

Segons les teories de Michel Montignac, el sobrepès es deu fonamentalment a l'hiperinsulinisme, és a dir, a l'excés d'insulina en el torrent sanguini.

Quan inegrim carbohidrats rics en sucre -com per exemple la patata o el blat de moro- els nivells de glucosa en sang augmenten considerablement. Per tal de disminuir la quantitat de glucosa en sang, el pàncrees segrega una substància anomenada insulina, que fa que l'excés de glucosa del torrent sanguini s'emmagatzemi als muscles i al fetge en forma d'energia de reserva a curt termini. Sovint, però, la quantitat d'insulina segregada pel pàncrees és excessiva (hiperinsulinisme), la qual cosa acaba provocant que la glucosa sigui emmagatzemada en forma de greix.

Per tal d'evitar l'hiperinsulinisme i les seves conseqüències és important controlar especialment un grup d'aliments: els carbohidrats*.

Per saber quins carbohidrats són més rics en sucre i, per tant, cal evitar, haurem de conèixer-ne el seu Índex Glucèmic (IG). Però d'això us en parlaré en el proper post.

* CARBOHIDRATS: Igual que les proteïnes i els greixos, els carbohidrats són un dels nutrients principals que contenen els aliments. Els carbohidrats, a més, són la font principal d'energia del nostre cos. Existeixen dos tipus principals de carbohidrats: els sucres (que trobem a la llet, a la fruita o als dolços) i els midons (que trobem als cereals, al pa, a les galetes, a l'arròs o a la pasta).

No hay comentarios: