22/5/08

Els Índex Glucèmics dels Carbohidrats

Com us vaig dir en el darrer post sobre el Mètode Montignac, un dels principis fonamentals d'aquesta dieta és controlar estrictament quina mena de carbohidrats consumim. Els carbohidrats, segons les teories del senyor Montignac, poden ser bons o dolents, segons el seu IG, és a dir, segons la quantitat de sucre del carbohidrat que és absorvida per la sang.

Si volem perdre pes d'una manera ràpida i eficaç cal que durant el primer mes de la dieta evitem rigurosament consumir cap mena de carbohidrat amb un IG superior a 35.

Per tal de saber quin és l'IG de cada carbohidrat consulteu les llistes dels IG de la pàgina oficial de Michel Montignac. Veureu que els alimets estan distribuits en tres colors. Els de color vermell els heu d'evitar rotundament, els de color taronja jo us aconsello que també els eviteu durant el primer mes, i els de color verd els podeu consumir tant com vulgueu.

Quant al pa, el senyor Montignac diu que en podem menjar, només integral o de sègol (centeno) i només durant l'esmorzar. De totes maneres jo us aconsello que durant el primer mes l'eviteu absolutament. Ja us donaré algunes suggerències per fer l'esporzar més apetitós...

Quant a la pasta, el senyor Montignac aconsella menjar-ne un màxim de tres cops per setmana, però per tal que l'IG de la pasta disminueixi l'hem de consumir al dente i freda, i ha de ser pasta integral o pasta de blat dur. Personalment, jo mai he pogut amb la pasta integral, en canvi la pasta de gra dur és força acceptable i no es nota gaire la diferència respecte la pasta normal. De totes maneres, jo us recomano suprimir absolutament el consum de pasta durant els primers 15 dies. D'aquesta manera, la pèrdua de pes serà més ràpida. També us aconsello reservar la pasta per al migdia i evitar-la a l'hora de sopar.

Quant a la fruita, el senyor Montignac es mostra força reticent al seu consum indiscriminat, ja que moltes fruites -aconsellades en altres menes de dietes- porten una quantitat de sucres considerable. És el cas de la síndria o el meló, que és millor que evitem. En canvi, la poma o els fruits vermells (maduixes, cireres, aranyons, gerds) es poden consumir sense problemes perquè el seu IG és molt baix. Montignac aconsella menjar fruita entre àpats, per matar el cuc, o al matí, com a complement de l'esmorzar; en canvi, després dels àpats aconsella menjar una mica de formatge baix en greixos o unes preses de xocolata amb un mínim del 70% de cacau. Jo acostumo a menjra un parell de preses de Lindt del 85% i és una autèntica addicció. De totes maneres, penso que menjar una peça de fruita d'IG adequat després de dinar no pot fer cap mal.

2 comentarios:

supersalvajuan dijo...

No me creo esos índices. Hay que menjar a gusto y punto.

La Taula d'en Bernat dijo...

Hola, Porri! (me imagino que diminutivo de "porretas"). Ante todo, bienvenido a mi blog.
En cuanto a los índices, no tienes por qué creértelos. Yo sigo la dieta porque me permite "menjar a gusto y punto". Y además adelgazo algún quilito, que nunca va mal.