9/5/08

Gastronomia francesa amb la Florence i el Patrick

Aquest cap de setmana passat vam viure uns dies inoblidables al costat de la Florence i el Patrick, una parella de francesos que viuen a la regió de la Dordogne i que ens han acollit a casa seva amb molta generositat i simpatia.
L'excusa d'aquesta trobada va ser que jo estava buscant algú que estés interessat en fer un intercanvi lingüístic. Aquest any estic fent el darrer curs de llengua francesa a l'Escola Oficial d'Idiomes i no tinc gaire oportunitat de practicar la meva llengua predilecta. Una companya de feina em va posar en contacte amb la Florence i de seguida ens vam posar d'acord per trobar-nos un cap de setmana. Així que, aprofitant que teníem quatre dies de pont, vam fer les maletes i vam emprendre el nostre viatge cap a aquesta regió per a nosaltres desconeguda. La casa on ens van acollir es troba aïllada a la muntanya, enmig de camps verds i al costat d'un estany ple de granotes. El poble més conegut que hi ha a prop de la casa on ens allotjàvem és Sarlat.

L'hospitalitat i la dedicació de la Florence i el Patrick han estat absolutes. El divendres ens van portar a fer una excursió en plena natura per a descobrir les runes d'un antic molí hidràulic. El dissabte vam visitar alguns poblets propers i vam acudir al mercat de Sarlat on vam poder comprar productes típics de la regió: vins de Cahors i de Bordeaux, foie de canard -aquesta zona està plena de fermiers que es dediquen a engreixar els ànecs per obtenir-ne el foie-, vainilla antiga, gateaux aux noix, tòfones i oli de tòfones, fromages, etc. Us podeu imaginar la meva cara davant de tot aquell bé de Déu de delicatessen...

A més, en Patrick ha resultat ser un gran aficionat a la cuina i ens ha preparat uns àpats exquisits. El primer sopar va ser un filet de porc cuinat amb herbes aromàtiques, el darrer dinar va ser un bistc de vedella amb unes pastanagues guisades boníssimes.

La Florence, però, també ens va voler sorprendre amb un sopar a base de crêpes que va posar en evidència el seu origen bretó. Per començar, va preparar unes galettes salades de formatge, pernil i ou. I, de psotres, unes crêpes de poma fregida amb caramel. Mmmm! Una veritable delícia!

Per cert, sabíeu quina és la diferència entre una galette i una crêpe?
Doncs bé, els francesos anomenen galette a les crêpes salades fetes amb farina de sarazin (harina de sarraceno o "alforfón"), anomenada també blat turc o morisc, ja que va ser introduït a Europa pels turcs, durant les creuades del segle XIII. La principal característica d'aquest cereal d'origen asiàtic és que no conté gluten i, per tant, és un producte totalment apte per a celíacs.

La massa de les galettes s'ha de preparar amb unes hores d'antel·lació i no porta gens de sucre. Les crêpes, en canvi, es fan amb farina blanca, es poden preparar al moment i la seva massa porta un mica de sucre. Ho veureu més clar en les receptes que teniu a continuació:







Ingredients per a les galettes:
150g de farina de sarazin
75 cl d'aigua
5 ou
un polsim de sal
4 talls de pernil
150g de formatge ratllat
Preparació:
Temps estimat: 30 min + 3 hores d'espera
  • Barregeu la farina, l'aigua, la sal i un ou fins obtenir una pasta homogènia. La Florence va afegir un rajolí de llet a aquesta mescla, però crec que la recepta original és sense llet. Deixeu reposar la massa, com a mínim 3 hores.
  • Al moment de fer les crêpes és important tenir la paella ben calenta i untada amb una mica de mantega. Amb un cullerot afegiu la massa necessària a la paella i esteneu-la procurant que quedi ben prima. Hi ha paelles especials per a fer les crêpes i unes espàtules de fusta que ajuden força a estendre la massa, però si no teniu aquest instruments podeu fer servir una paella normal i estendre la massa movent la paella o amb ajuda d'una cullera.
  • Un cop cuita d'un cantó, he de girar la galeta i, aleshores, incorporar-hi el farcit; en aquest cas, el formatge, l'ou i el pernil. També podeu farcir la crêpe amb un tall de Camembert i amb bolets saltejats, això queda al vostre gust, però la combinació de la Florence és del tot aconsellable.
  • Doblegueu els extrems de la galette fent un farcellet i procurant que es vegi una mica del farcit. Serviu ràpidament i mengeu-ho calent.

Ingredients per a les crêpes:
3 cullerades soperes de farina
1 cullerada ben plena de sucre
120 ml de llet
3 ous
2 pomes
60g de mantega


Preparació:
Temps estimat:
30 minuts


  • Barregeu la farina, el sucre, la llet i els ous fins obtenir una pasta homogènia.
  • Peleu i trossegeu les pomes i fregiu-les amb la mantega fins que quedin daurades.
  • A continuació ja podeu preparar les crêpes seguint el mateix sistema de les galettes.

No hay comentarios: