Aquest mes de març, en motiu del Carnestoltes i la Quaresma, les noies de Memòries d’una Cuinera, ens engresquen amb una proposta ben temptadora: els bunyols! I és que, com diu el poeta català Miquel Martí i Pol…
Acompanyats o sols,
que bons són els bunyols!
Si són ben ensucrats,
te'ls menges a grapats.
I si no ho són, també,
que sempre venen bé.
Sucats en llet fan clar
qualsevol esmorzar.
La veritat és que, si hagués de decidir-me entre uns bunyols dolços o salats, ho tindria ben difícil perquè d’ambdues maneres em tornen boja. Dels dolços, sens dubte, em quedo amb els bunyols de vent amb un punt de matafaluga; dels salats, per a mi els reis indiscutibles són els de bacallà. Però aquest cop tenia ganes de preparar uns bunyols diferents. Al final, tot i que vaig dubtar molt, m’he decidit per aquests bunyols dolços de poma, que han estat tot un èxit.
Ingredients per als bunyols:
3 pomes Golden
un grapat de panses
150 g de farina
1/2 sobre de llevat químic (Royal)
una culleradeta de canyella en pols
2 ous
un polsim de sal
125 ml de llet
4 cullerades soperes se sucre moreno
1 l d’oli d’oliva suau
un rajolí de licor de poma àcida
Per a decorar:
2 cullerades de mel (si pot ser de romaní)
2 cullerades de sucre
1 poma Golden
1 natilla (Danone)
un rajolí de llet
canyella en pols
Preparació:
Temps estimat: 1 hora + 30 minuts (+ 20 minuts de repòs)
- Abans de començar deixeu les panses en remull durant uns 10 minuts.
- Primer de tot pelem les pomes i les tallem a daus petits, com si fos per fer una truita de patates.
- Posem els daus en un plat fondo i escalfem al microones a temperatura màxima durant 5-7 minuts. Deixem temperar.
- En un bol, mesclem els dos ous batuts amb un polsim de sal, el sucre i la llet.
- Hi incorporem el llevat i, mica en mica, sense deixar de remenar, hi afegim la farina. Ha de quedar una massa força espessa, així que, si cal, hi podeu afegir una cullerada de farina més.
- Afegim a la massa les panses ben escorregudes i una cullerada generosa de canyella en pols. Mesclem fins que quedi una pasta homogènia.
- Un cop els daus de poma estiguin temperats, els afegim també a la massa. Mesclem bé i deixem reposar 20 minuts.
- Posem l’oli en una cassola alta fins que estigui ben calent. Aleshores abaixem el foc i el deixem a mitja temperatura.
- Anem agafant porcions de la massa amb una cullera i les empenyem amb una altra. Jo he fet servir culleres soperes, però si no voleu uns bunyols tan grans podeu emprar culleretes de postres.
- Ajudem els bunyols a donar la volta i, un cop ben rossets per tots costats, els retirem del foc i els deixem escórrer un un paper absorbent. Repetim l’operació fins acabar la massa.
- Un cop s’hagi absorbit l’excés d’oli, pintem els bunyols amb el licor de poma i els reservem.
- Si no us voleu complicar la vida amb la decoració, podeu arrebossar els bunyols amb una mica de sucre i llestos. Jo he fet una ració decorada per a l’Aleix, que avui tindrà unes postres extres per a després de sopar. Però els que m’enduré demà per esmorzar amb els companys de feina, els he arrebossat amb sucre.
- Per acompanyar els bunyols, farem un llit de poma caramel·litzada: només cal que peleu la poma i la talleu a rodanxes molt fines, si pot ser amb ajuda d’una mandolina. Fregiu les làmines de poma en una paella amb una miqueta d’oli i empolvoreu amb una mica de sucre. Un cop daurades pels dos costats, retireu les làmines de poma i poseu-les sobre un paper de forn. Deixeu refredar.
- Seguidament, preparem la falsa crema anglesa: només cal que barregeu una natilla amb un rajolí de llet i introduïu la crema dins un biberó de cuina. Reserveu.
- Abans de muntar el plat, escalfeu dues cullerades de mel al microones durant un minut.
- Poseu en un plat fondo, un llit de làmines de poma caramel·litzades. Disposeu-hi a sobre els bunyols (3 o 4 per ració) i pinteu-los amb la mel líquida. Decoreu amb la falsa crema anglesa i empolvoreu amb una mica de canyella en pols.
I ara que ja tenim els bunyols ben emplatats i els ensucrats a la safata, ja puc confessar el mèrit principal d’aquest plat. I és que, com alguns ja sabeu, fa alguns dies que estic a dieta i, tot i que he passat la tarda fent aquests temptadors bunyols, només n’he provat una mossegada (i per comprovar que estaven al punt, eh!). Què, és mèrit o no és mèrit?
23 comentarios:
Només una mossegada? Quin sacrifici més fort amb la pinta i l'oloreta que deuen fer? Això de la dieta i el fet que t'agradi cuinar i menjar-t'ho és un superproblema
Me llevo esta crema pero ya.
Te quedaron tan, tan apetitosos...
Ja ho crec que és mèrit!!!! Jo amb una dotzena no n'hauria tingut prou!!!!
Els bunyols, sempre, siguin salats o dolços, però ... no puc negar que tinc predilecció per aquests últims!
Petons (i a seguir amb el règim, que ho fas molt bé!!!)
buena moral tienes hacerlos y solo probar una mossegada,yo no podriar minimo una docena jaja
no los he probado nunca,me la apunto
peto
el proper cop m'avises i la me'ls menjo jo! jajajajajajjaja. ets una artista amb els bunyols!!! moltíssimes gràcies per participar reina. petonets
quina pinta per favor.....em sembla que de poma no n'he tastat mai, si és que hi ha tants sabors a provar i tastar...aixxx...m'agraden tant amb com sense crema!!! petons
Aqusts sí que m'agraden! Potser gairebé tant com els de vent! Estic d'acord amb tu, els salats de bacallà són estupendos. I gràcies per regalar-nos el verset de quaresma, m'ha encantat!!! Petons
Noia, aixó de fer bunyols estan a dieta i no menjar-ne, mes que un mèrit es una pu...........da, jeje
Anims, que es molt dur fer dieta i esta cuinant cada dia per els altres...t'ho dic per experiéncia...)
Petonets.
Unos buñuelos riquísimos, me llevo la receta. Saludos
Menudos buñuelos, tienen una pinta espléndida
besos
què bons!!! m´ecanten els bunyols!!!
Ohh amb poma.... quina combinació! per mi la poma és un encert total a molts postres! m'agraden aquest bunyols!!
petonets
Mare meva només una mossegada ??????? .... això e sun merit, a mi m'els poses al devant i no puc parar de menjar-ne.
petons
No és mèrit, ÉS IMPRESSIONANT!! jaja Tenen una pinta que em sembla que seria capaç de menjar-me la safata tota soleta... De poma, quina combinació de gustos tan genial!! :D
Ah, i merci per haver recuperat el poema d'en Miquel Martí i Pol, és preciós!! :)
Un petonet!!
Yo me comeria unos cuantos, eh..Besitos
Ummmm quina bona pinta aquests bunyols
Petons
Els bunyols segur que boníssims, però això de la falsa crema m'ha semblat genial! M'emporto la recetpa! Petons
Anna, són fantàstics aquests bunyols amb crema (falsa, hahaha m'encanta)
Ostres, quin mèrit!!!! Jo també estic a dieta i no m'atreveixo a cuinar res que sigui gaire suculent per no haver de passar per la temptació... QUINA ANGÚNIA, això de les dietes... Però la recepta, boníssima! Un petó
Gràcies per participar, com l'altre vegada la teva aportació té el doble de mérit perquè resistir-se a això...
M'esteu creant la necessitat d'anar a comprar matafaluga, m'encanta el nom!
Petons i moltíssimes gràcies.
Ma-ta-fa-lu-ga, sona bé, oi?
Petons a tots i gràcies per la visita!!!!
Ens encanten:els bunyols, la poma i la crema anglesa! t'ha quedat espectacular!!!
petonets!!
M´encanten els bunyols i encara no els he fet a casa! A sobre de poma, bonissims!!!
Petons
Publicar un comentario