8/11/09

Botifarra amb bolets de temporada

Una de les coses que més m’agrada de la tardor és que és temporada de bolets i, amb els bolets, siguin de la mena que siguin, podem fer mil plats diferents i sempre exquisits. Un dels meus plats preferits és el risotto: de rovellons i botifarra, de trompetes de la mort, de funghi porcini (ceps). Tots els risottos amb bolets queden fantàstics!

La setmana passada vaig anar al mercat amb la intenció de comprar carxofes i rovellons per acompanyar el cabrit que tenia pensat cuinar per al dinar en família de diumenge. La parada on compro normalment la fruita i la verdura, la dels germans Cárcel, no tenia ni un trist bolet. En canvi, a can Cuevas havien adaptat tota la parada que tenen a fora per exposar-hi un munt de bolets de diferents varietats. Hi havia rovellons de Navarra –malauradament els d’aquí ja s’han acabat- de diferents mides i diferents preus.

Els que vaig comprar per al dinar del diumenge, que eren mitjanets tirant a grans, em van sortir a 10 euros el kilo. Però al costat dels omnipresents rovellons lluïen, no menys orgullosos, els rossinyols, els camagrocs o rossinyols de pi, les trompetes de la mort, els fredolics, les llenegues... No em vaig poder resistir i vaig demanar a la mestressa que me’n posés un quilo barrejant les diferents varietats.

Seguint el consell de la mestressa, vaig netejar bé tota la boletada i, després de tallar en quatre els bolets més grans, vaig coure tots els bolets en una cassola amb un raig d’oli, però sense posar-hi l’all i el julivert. Vaig posar els bolets saltejats en diferents safates i, un cop freds, vaig posar dues de les safates al congelador.

La tercera safata de barreja de bolets ens la vam menjar el dissabte acompanyats d’una botifarra de pagès que havia comprat a Ca l’Albert. Només va caldre, just abans de menjar, tornar a passar els bolets per una paella i afegir-hi una picada d’all i julivert.

El dinar de diumenge també va ser molt tardorenc: un aperitiu de figa amb formatge de cabra i un altre de formatge brie amb codony i, de plat fort, el cabrit arrebossat acompanyat de carxofes fregidetes i rovellons saltejats amb all i julivert. Llàstima que no vam pensar en la càmera de fotos perquè la taula feia goig de veritat.

I encara em queden dues safates de bolets per cuinar. Amb una farem un risotto de bolets, que a l’Aleix li encanta, i amb l’altra un saltejat o un remenat de bolets.

Menjars com aquests em fan sentir que, tot i que cadascú té les seves preferències, les estacions de l’any tenen un sentit i cal fer el possible per respectar aquest cicle.

10 comentarios:

ELS PEIXOS dijo...

Caram , quin menú, això si que m´agrada!!!i quin be de deu de rovellons!!!Son maquíssims!!
i no parlem de la botifarra.
Aquest és un menú a la meva mida...
Felicitats!!

Glòria dijo...

M'agrada això de fer els menús amb els productes d'estació.

M'apunto els consells de la mestressa per cuinar els bolets. Ara esperem el risotto i el remenat!.

Unknown dijo...

Aquí no es troven aquests bolets que tant trovem a faltar el meu marit i jo, peró m'has donat una idea per congelar-los, li encarrego a la meva mare, que els prepari, congeli i així al Nadal em podrem gaudir. Quin àpat tant suculent i bó. Petons

Gemma dijo...

A casa també ens agraden molt els bolets, de totes classes i cuinats de totes maneres. Amb botifarra, amb risotto, amb remenat... sempre tenen exit!

dolorss dijo...

Cada estació te les seves delícies i tenim que gaudir-les, i tant que si.
Ara les olives, els codonys, les magranes, les carxofes, els bolets, les ametlles, les pomes, les castanyes, moniatos, ... tenim tant de bo , i veig que ho aprofites tant be.
petons

bajoqueta dijo...

Quina bona pinta, i te dono la raó, están bons amb risottos :)

xisco dijo...

uep! mai havia sentit això des cabrit arrebossat. Com el fas?, podries posar la recepta?

Mercè dijo...

Quina sort poder gaudir d'aquesta varietat de fongs! Aqui per mala sort no en tenim. :(
La botifarra de pages amb els bolets ha de ser deliciosa!
Petons!

pepa cooks dijo...

Hay hija mía, yo veo estos platos y no puedo resistirme a salir a comprar unas setitas por que es que me chiflan y con esa butifarra , ya para que quiero mas, muy bueno, besos, pepa.

La Taula d'en Bernat dijo...

Caram! Quants comentaris...
Veig que no sóc l'única amant dels bolets. Aquests dies he estat engripada, però si em trobo més bé, potser aquest cap de setmana caurà el risotto o el remenat de bolets.

Petons a tots!!!