1/10/09

Muffins o magdalenes?

Feia temps que em sentia intrigada per indagar les diferències entre els més recents i omnipresents muffins i les tradicionals magdalenes de tota la vida; així que he estat uns dies tafanejant per algunes webs i alguns blogs fins a treure’n algunes conclusions.

En primer lloc he descobert que, mentre que les magdalenes tenen els seus orígens en territori francès, els muffins –tot i que actualment es relacionen més amb els EEUU- comencen la seva història al Regne Unit.

Segons explica la història el mot madelaine prové del nom d’una camperola francesa de la regió de la Lorraine que, cap a l’any 1750, va deixar tastar els seus dolços casolans al monarca polac Stanislas Leszczynski. El monarca va quedar tan satisfet amb el pastís que havia provat que va posar-li el nom de la noia. Aviat les madeleines van arribar a la cort de Versalles i van captivar el país sencer.

Però aquestes maidelaines clàssiques disten molt de les que coneixem avui dia. Antigament es coïen en uns motlles en forma de petxina allargada i no tenien l’actual forma arrodonida, sinó forma de mol·lusc.

Els muffins són encara més antics que les tradicionals magdalenes, ja que tenen els seus orígens a Anglaterra, cap els voltants de l’any 1703. Inicialment eren una mena de pastissos dolços i arrodonits que se servien calents per acompanyar el te. Mica en mica, es van anar fent populars a altres països de l’anomenada Commonwealth i s’hi van anar incorporant ingredients com els fruits secs o la xocolata.

Des del punt de vista gastronòmic, les magdalenes i els muffins són molt similars tant en el procés d’elaboració com en els ingredients. Les principals diferències resideixen en el punt de dolçor i en la textura. Els ingredients bàsics són la farina, els ous, el sucre, la mantega i el llevat. Però mentre que la magdalena porta més sucre i més llevat, els muffins porten més mantega. Això fa que la textura de la magdalena sigui més esponjosa i el seu sabor sigui més dolç, mentre que els muffins són més atapeïts i menys dolços, potser per això se’ls solen incorporar altres ingredients com la xocolata o la banana i el iogurt, com ens proposa l’Eliana de Directo al Paladar.

El procés d’elaboració és molt similar, però mentre que per a realitzar la massa de les magdalenes mesclem enèrgicament els ingredients fins que queda una pasta llisa i homogènia, quan elaborem la massa per als muffins mesclem els ingredients més lleugerament sense evitar la formació de grumolls.

Després de la investigació, havia de posar en pràctica els coneixements adquirits i, com que de magdalenes ja n’havia fet més d’un cop, vaig decidir-me a provar per primer cop els muffins. Vaig seguir la recepta tradicional de la Dolly Irigoyen i el resultat –la veritat- és que va ser més vistós que agradable al paladar. Pel meu gust van quedar molt atapeïts i bastant insípids, potser si hi hagués afegit unes panses a la massa o una mica de xocolata haurien estat més passables. La meva àvia, que sempre rep algun regalet quan faig pastissos o dolços, se’n va menjar tres o quatre, això sí, sucats en el cafè amb llet, perquè si no no hi havia manera que anessin avall.

Us en dono la recepta, però us aconsello que afegiu xocolata o fruits secs a la massa.

Ingredients:
255g de farina
3 cullerades de postres de llevat
1 cullerada de postres de sal
110g de sucre
240cc de llet
1 ou
85g de mantega fosa
Canyella en pols
Minilacasitos de colors

Preparació:
Temps estimat: 10 min + 25 de cocció

Tot i que m'agrada emprar músiques sense lletra per als meus vídeos,
aquest cop no me'n vaig poder estar a l'hora d'escollir la música, i és que l'Aleix i jo ens vam passar el dia canviant la lletra de la cançó per adaptar-la a la nostra recepta. Us imagineu el canvi de lletra?


  • Primer de tot, preescalfem el forn a 180º.
  • Seguidament, tamisem la farina en un bol i hi incorporem el llevat i el sucre mesclant bé els ingredients sòlids.
  • En un bol a part mesclem els ingredients líquids: batem l’ou i hi incorporem la llet, la mantega fosa i una mica de canyella en pols.
  • Afegim els ingredients sòlids als líquids barrejant la mescla amb una forquilla fins que no es vegi la farina. Aquesta operació no ha de durar més d’un minut i la massa resultant ha de tenir una aparença grumollosa.
  • Amb la massa que hem preparat, omplim els motlles deixant un dit de marge per quan pugin els muffins. Jo he fet servir motlles de silicona, que són els més pràctics i són força econòmics. Jo els vaig comprar a l’Hàbitat del triangle.
  • Decorem els muffins amb els Lacasitos de colors. Si no en trobeu de tan petits, ho podeu fer amb perles de xocolata o amb qualsevol altre ingredient que us sembli decoratiu.
  • Posem els muffins al forn durant 25 minuts o fins que estiguin daurats. Sempre va bé comprovar la cocció interior amb un escuradents, de manera que si punxem fins el centre de la massa i surt net, els muffins ja estan llestos.

6 comentarios:

Mercè dijo...

Anna, ara feia dies que no publicaves cap recepta i renoi! Això és una classe mestra de muffins i magdalenes!! ;)
Gràcies per la informació de la història de cada recepta!
Pel meu gust, prefereixo les magdalenes, crec que el fet que s'hagin de treballar un xic més, en general fa que quedin més esponjoses que les muffins, que a vegades poden quedar massa compactes.
Però les teves t'han quedat ben boniques! :)
Petons!

Eva Flores dijo...

Hola!
Acabo de descubrir el teu bloc a través d'un altre, i m'he trobat un article molt bo.
No sabia l'origen d'uns i altres. Ara bé, seguint amb les teves recomenaciones potser és millor seguir fent magdalenes.
Eva.
Ma Petite Boulangerie

La Taula d'en Bernat dijo...

Hola a totes dues i gràcies per la visita!

Eva, he donat un tomb pel teu blog i m'ha semblat molt interessant. Tinc moltes ganes de comprar-me un robot de cuina. Pensava en una Termomix, perquè és la més coneguda, però sembla que la teva Petite My Cook funciona força bé, no?

Petons!

La Taula d'en Bernat dijo...

Eva, intento deixar-te un comentari al teu blog i no hi ha manera que l'agafi. Es bloqueja quan poso "publicar comentario"... Ho provaré més endavant.

LoTa dijo...

Hola... segueixo el teu bloc des de fa ja un temps i sempre trec receptes interessants.
Jo quan faig muffins en lloc de llet utilitzo buttermilk, que és com el suero de la llet, jo el compro al Lidl, i una mica de bicarbonat. Al reaccionar aquests dos components desprenen oxigen i així fan que quedi molt esponjós.
Si no trobeu buttermilk podeu agafar llet i posar-hi una mica de llimona o vinagre i deixar-ho reposar 10 minuts sense barrejar.

La Taula d'en Bernat dijo...

Moltes gràcies pel truc LoTa.
El proper cop ho provaré!
Salutacions!