7/10/10

Risotto de cames de perdiu, mollerics i trompeta de la mort

IMG_4540
L’altre dia la Sara i l’Albert es van presentar a casa amb un cistell replè de bolets que ells mateixos havien anat a caçar per Vallgorguina. Com que estàvem reunits tots els amics celebrant la nostra primera trobada gastronòmica amb degustació, van tenir la generositat de repartir el cistell entre tots els amics. La major part del cistell eren cames de perdiu i mollerics, bolets menys coneguts que els rovellons o els rossinyols, però que a mi em van fer molta il·lusió perquè mai havia tingut ocasió de cuinar-los. L’Albert ens va explicar que els mollerics s’han de pelar perquè la membrana que els recobreix sol ser bastant amarga i també ens va recomanar que en retiréssim la part esponjosa que tenen a la cara interna. Entre les cames de perdiu i els mollerics, però, s’hi va colar una única i remenuda trompeta de la mort que, amb molta fortuna, va anar a parar al meu cistell!!!

IMG_4575

IMG_4578

L’endemà mateix, vaig decidir fer un risotto amb els bolets de la Sara i l’Albert i, com que em sentia inspirada, vaig decidir improvisar la recepta. La principal innovació d’aquest risotto és que vaig emprar vi negre –que havia sobrat del sopar del dia anterior- enlloc del vi blanc. La veritat és que ho vaig fer així perquè quan vaig anar a buscar el vi blanc, em vaig adonar que no en quedava ni una mica i, com que en un risotto de l’Àlex hi vam posar Barolo –un vi negre d’origen italià- i va quedar prou bo, no vaig dubtar a canviar el vi blanc pel negre. La situació em va fer pensar en el Manel, de cuinar és generós, que fa poc explicava una situació similar mentre es disposava a fer un deliciós arròs amb carxofes, pastanaguetes i samfaina. I és que és gràcies a aquests descuits tan oportuns que fem nous descobriments a la cuina!
Bé, passo a explicar-vos la recepta d’avui que, com no podia ser d’altra manera, dedico a la Sara i l’Albert.

Ingredients per a 4 persones:

400g d’arròs bomba
2 botifarres de pagès
400g de cames de perdiu i mollerics
1l de brou de pollastre
1 rajolí de llet
1/2 pebrot verd
1/2 ceba tendra gran
1 all
1 copa de vi negre
mantega
julivert o coriandre
unes gotes d’oli de trufa blanca (Tuber Magnatum)

Preparació:

Temps estimat: 45 minuts

IMG_4628
  • Comenceu picant la ceba, el pebrot i l’all, i poseu-ho a sofregir en una cassola amb una mica d’oli d’oliva.
  • Quan les verdures estiguin ben estovades, afegiu-hi els bolets i un polim de sal. Saltegeu i deixeu coure un parell de minuts.
  • Tot seguit, hi afegiu la carn de la botifarra esparracada i l’aneu aixafant amb una cullera de fusta perquè quedi ben desfeta.
  • Quan la carn sigui ben cuita, hi afegiu l’arròs i el deixeu enrossir un parell de minuts. A continuació, hi afegiu la copeta de vi i deixeu que s’evapori.
  • Mentrestant, poseu el brou en un cassó al foc perquè s’escalfi sense que arribi a bullir. Afegiu-hi un rajolí de llet.
  • Quan l’arròs s’hagi begut tot el vi, aneu-hi incorporant el brou mica en mica amb un cullerot.
  • Remeneu contínuament i aneu afegint-hi tot el brou.
  • Apagueu el foc abans que l’arròs s’hagi begut el darrer cullerot de brou. Retireu la cassola del foc i deixeu reposar 5 minuts.
  • Passats els 5 minuts podeu emplatar. Decoreu el plat amb una mica de julivert o coriandre, afegiu-hi una culleradeta de mantega i unes gotes d’oli trufat.
IMG_4642

Us asseguro que les cames de perdiu, els mollerics i la trompeteta de la mort, que han estat els protagonistes indiscutibles d’aquest plat, no tenen res a envejar als rovellons, almenys en un risotto com el que us he presentat avui. Bon profit!

17 comentarios:

Gemma dijo...

Estic segura que amb aquest vi va quedar igual o més bo ;)
Totalment d'acord que les cames de perdiu i els mollerics no tenen res a envejar al rovelló... de fer, per un risotto són molt més bons, oi?
Quina sort tenir amics així! ;)

Alba dijo...

Aquest risotto és de luxe, eh!! No sempre es poden fer amb bolets acabats de "caçar" al bosc.
Té una pinta estupenda, segur que estava boníssim! :)

Teresa dijo...

Quin goig que fa aquest cistell! aquest risotto amb aquests bolets ha d'estar gustosíssim!
A veure si aquest cap de setmana tinc la mateixa sort, però de trobar-los... que això que te'ls regalin va molt bé!

Fem un mos dijo...

Aquest cistell fa un goig!! El risotto deuria queda boníssim doncs acabats de collir, boníssim encara que fos amb vi negre
Petons

mercè dijo...

Els risottos són boníssims, però si son fets amb bolets són espectaculars, i si són acabats de collir són...ara m'he quedat sense paraules...espera...CÒSMICS!...A jutjar per la fotografía és un risotto per llepar-se'n els dits! A reveure!

Visc a la Cuina dijo...

Tant el cistell com el risotto tenen un aspecte impressionant!

Cuinagenerosa dijo...

la tarta tatin, per exemple, també va néixer fruit d'un descuit, o sigui que ben vinguts siguin si ens fan esmolar l'enginy per trobar noves solucions tant o més bones.
i no hi ha dubte que els boscos són plens de bolets que molta gent no cull i que són tan o més bons que els més coneguts.
amb aquests has fet un arròs boníssim, felicitats!

LA COCINERA DE BETULO dijo...

Quina sort poder dispossar d'aquests bolets per fer un risotto i el canvi del vi blanc per vi negre. Es veu molt bó.
Petons.

Laura (Recetas Trucos y Tips) dijo...

wooow!

quin risotto! segur que era boníssim!

gràies per compartir la recepta

a casa també anem trobant bolets pel bosc, aviam si penjo alguna recepta al bloc.

feliç divendres!

El plat blanc dijo...

Quin cistell de bolets més preciós!! Fa molta il·lusió anar a buscar bolets i trobar-ne!! A mi m'agardan tots els bolets!! Aquest Rissotto te una pinta extraordinària. Una abraçda

La Taula d'en Bernat dijo...

Hola a tothom!
Acabo de posar alguns enllaços de blogs que encara no tenia per seguir-vos més fàcilment...
Com que veig que això dels bolets agrada a molta gent, aquesta tardor intentaré posar força receptes boletaires. Aquest dimarts ens n'anem a buscar bolets amb la Sara i l'Albert, però no us penso dir on fins que hagi tornat amb el cistell ple.
Petonets!
Anna

Margarida dijo...

Com es nota que és temps de bolets, que tothom en penja receptes!
Els bolets fan l'arròs deliciós, i amb aquests ingredints que hi has posat devia quedar un risotto boníssim.
No sabia què era el molleric i he vist que es tracta del pinetell. I és que a vegades amb els noms dels bolets em faig un embolic!

Anónimo dijo...

Que maravilloso plato y que afortunado descubrimiento, yo no me hubiera atrevido a usar vino tinto, ahora ya sé que se puede y que el resultado es inmejorable!
Mi papá solía recoger setas, a mi me da mucho miedo por la inmensa variedad que hay aquí en España, tendré que comprar un libro para aprender sobre ellas.
Me ha encantado tu risotto Anna, te felicito, eres una toda una gourmet !
Besitos!

Ricard Sampere dijo...

He descobert el teu blog una mica de casualitat... I he vist que tenies seccions de restaurants, que es un tema que m'interessa especialment. La meva llista de restaurants i la teva no tenen masses punts d'intersecció, però algún si que hi ha, encara que sigui la Fonda Europa, tot i que fa ays no hi vaig. Prometo seguir el teu blog...

La Taula d'en Bernat dijo...

Margarida, no sóc cap experta en bolets, però em sembla que el molleric i el pinetell no són el mateix. El pinetell és una variant de rovelló i a la part de sota del barret hi té estries, no esponja com el molleric. De totes maneres és veritat que els noms dels bolets és tot un món i ha un munt de variants segons la regió...

Anónimo dijo...

Quina meravella d´arròs!!! S´ha d´aprofitar la temporada dels bolets. I si et dic que estic menjant bolets desde l´agost!!! Va haver una florida tan espectacular (Berga) que encara estic menjant bolets en conserva!!
M´agrada aquest arròs, es veu amb una textura exquisita, i es que l´arròs bomba és únic.
Fins aviat!!

Anónimo dijo...

Hem seguitla recepta, però amb cama de perdiu i ceps. Ha quedat molt bó, salutacions desde la cercanya, merci!!