9/9/08

Risotto amb trompetes de la mort


Potser alguns haureu endevinat que els arrossos són la meva debilitat. Des de la clàssica paella, fins a l'arròs caldós o risottos de tota mena. El que us presento avui és un dels meus preferits. Es tracta d'un risotto ai funghi fet amb uns bolets ben curiosos, les trompetes de la mort.
Aquest bolet -anomenat científicament Craterellus cornucopioides- rep el nom tètric de "trompeta de la mort" a causa de la seva forma cònica i el seu color negre. Es pot trobar fresc a l'estiu i a la tardor, però és un bolet òptim per assecar i és més fàcil trobar-lo deshidratat. Us animo a provar-lo si no el coneixeu encara, però si sou supersticiosos podeu substituir-lo per uns ceps deshidratats o per uns moixernons.

Ingredients per a 4 persones:
450g d’arròs bomba
1 litre de brou d’au
20g de trompetes de la mort deshidratades
Una ceba tendra
½ pebrot verd
Un all
Oli d’oliva verge extra i sal
¾ de got de vi blanc sec
Parmesà rallat

Preparació:

Temps estimat: 1 hora + 2 hores d’espera
  • Primer de tot poseu les trompetes de la mort en un bol amb un got de llet. Deixeu-les hidratar com a mínim un parell d’hores.
  • Passat aquest temps, escorreu les trompetes i reserveu la llet, que ja veureu que, amb el suc dels bolets, s’ha tornat d’un color marronós.
  • Piqueu les trompetes, la ceba, els alls i el pebrot verd, tot per separat.
  • Ofegueu la ceba picada en una cassola a foc suau i amb un rajolí d’oli d’oliva. Quan estigui transparent però no daurada, afegiu-hi el pebrot i l’all. Remeneu una mica i quan la ceba es comenci a daurar afegiu-hi les trompetes.
  • Deixeu-ho coure tot durant un minut i afegiu-hi l’arròs. Deixeu-lo coure durant un minut més tot remenant i afegiu el vi blanc. Deixeu-lo fer xup-xup fins que s’evapori.
  • Afegiu a l’arròs la llet on heu remullat les trompetes . Remeneu i aneu afegint el brou mica en mica a mesura que l’arròs se’l va bevent. És important que el brou estigui calent, així que us recomano tenir-lo en un cossi al foc al costat de la cassola. Si us fa falta més líquid perquè l’arròs quedi al punt hi podeu afegir una mica d’aigua, però penseu que ha de quedar més aviat al dente.
  • Quan estigui al punt, retireu el risotto del foc i afegiu-hi el parmesà rallat tot remenant .
    Podeu servir-lo acompanyat d’unes branques de cibulet o d’una branqueta de julivert.

4 comentarios:

Clint dijo...

Quina bona pinta! les mides què son per 4 raccions?

Cuinagenerosa dijo...

anna, compartim debilitat per l'arròs en totes les seves variants. i, en el meu cas, la debilitat s'extén també als bolets, de manera que els risottos amb bolets m'encanten. amb trompetes també n'he fet, perquè com bé dius és un bolet que sec es conserva molt bé, el que no havia vist mai és rehidratar-lo amb llet. la pròxima ho provaré.

La Taula d'en Bernat dijo...

Clint, les mides són per quatre. Ara mateix ho vaig a posar...

Manel, a mi també m'encanten els bolets de tota mena. Això de rehidratar-los amb llet ho vaig aprendre de l'Alex Bauza, un amic nostre d'arrels italianes. I la veritat és que l'arròs queda més melós d'aquesta manera.

Salutacions a tots dos!

Anónimo dijo...

Risotto amb arros bomba? mai!