20/11/08

Pastís de tres xocolates

Fa molt de temps que vaig veure aquesta recepta a La cuina de casa, el blog de la Gemma, i tenia moltes ganes de provar-la però no trobava el moment. Esperava que hi hagués algun aniversari o alguna celebració digne d’unes postres tan especials, però al final m’he cansat d’esperar i, aquest cap de setmana, sense cap motiu de celebració, vaig decidir fer-lo i compartir-lo amb els meus pares.

El pastís el vaig fer al matí, seguint les instruccions de la Gemma, i cap al vespre el vam portar a casa els meus pares i ens el vam menjar acompanyat d’una copeta de cava. Va ser un berenar-sopar fantàstic! I dic berenar-sopar perquè després del tall de pastís que ens vam menjar ningú es va quedar amb gana per sopar...

Ingredients:

150g de xocolata negra
150g de xocolata amb llet
150g de xocolata blanca
150g de sucre o fructosa
750ml de nata per muntar
750ml de llet
3 sobres de quallada en pols Royal
un paquet de galetes Maria
60g de mantega
un rajolí de llet

Preparació:
Temps estimat:
2 hores + tota la nit d’espera


  • Primer de tot, prepareu la base del pastís amb les galetes Maria, la mantega i el rajolí de llet. Només cal que tritureu les galetes –jo ho vaig fer amb l’ajuda d’una picadora elèctrica-, hi afegiu la mantega fosa – durant 30 segons al microones- i un rajolí de llet. Aneu pastant la massa amb ajuda d’una espàtula fins que estigui ben homogènia i consistent. Us aconsello no posar massa llet perquè convé que la massa quedi força espessa.
  • Un cop tingueu la massa a punt, esteneu-la al fons d’un motlle desmuntable d’uns 26 centímetres de diàmetre amb ajuda de l’espàtula. És important que el motlle sigui desmuntable perquè el pastís quedi perfecte. Si no en teniu cap, en podeu comprar un a Ikea. La meva germana me’l va regalar l’any passat i va molt bé.
  • Un cop tingueu la base muntada, comenceu a elaborar les diferents capes de xocolata. Comenceu per la xocolata negra, que haureu de barrejar amb 75g de sucre, 250ml de llet, 250ml de nata i un sobre de quallada. Us aconsello que diluïu la quallada en pols amb una mica de llet i la coleu abans d’afegir-la amb els altres ingredients; d’aquesta manera evitareu la formació de grumolls que poden fer lleig, sobretot a la darrera capa de xocolata.
  • Escalfeu els ingredients en un cossi tot remenant i sense que arribi a bullir. Quan comenci a agafar consistència, retireu del foc, remeneu una mica la mescla fins que deixi de sortir fum i aboqueu-la delicadament per sobre de la base.
  • Mentre la xocolata negra es va temperant, prepareu la segona capa de xocolata marró, per la qual necessitareu 150g de xocolata amb llet trossejada, 50g de sucre, 250ml de llet, 250ml de nata i un altre sobre de quallada. Seguiu el mateix procediment que amb la primera capa, però aquest cop haureu d’anar més en compte en abocar la xocolata damunt de la primera capa, per tal que no es trenqui. Si us fixeu bé en el vídeo, veureu que a mi se’m va trencar una mica, potser perquè la primera capa no estava prou quallada i vaig abocar la segona capa des de massa distància. De totes maneres, com que la part malmesa quedava al mig del pastís, no es va notar gens en el resultat final.
  • Mentre deixeu refredar la segona capa, prepareu la darrera capa amb la xocolata blanca, 25g de sucre, 250ml de llet, 250ml de nata i un altre sobre de quallada. Seguiu el mateix procediment i, aquest cop, sigueu extremadament prudents alhora d’abocar la xocolata sobre la capa anterior, ja que qualsevol imperfecció en aquest pas quedaria a la vista. Us aconsello que l’aboqueu molt lentament, però de manera constant, des dels extrems i a poca distància. La part de la capa inferior que estarà més consistent serà la de les vores, per tant convé evitar abocar directament al centre del pastís que sempre estarà més tou i susceptible a trencar-se.
  • Si diluïu la quallada i la coleu abans d’abocar-la, difícilment es formaran grumolls, però a l’hora d’abocar la darrera capa es poden formar minúscules bombolles d’aire que sempre fan lleig. Per evitar-ho, us recomano que les punxeu delicadament amb un escuradents tan bon punt les veieu aparèixer.
  • Deixeu que el pastís es refredi fora la nevera i, quan estigui a temperatura ambient, introduïu-lo al frigorífic. Tal com recomana la Gemma, és aconsellable deixar reposar el pastís tota la nit, tot i que, com veureu, qualla rapidíssimament. Jo el vaig fer al matí per menjar a la tarda i va quedar prou bé, però he de reconèixer que estava més bo l’endemà, sobretot la base, que el primer dia va quedar més atapeïda.
  • Un cop el pastís hagi quallat i abans de servir-lo, desmotlleu-lo i decoreu-ne la part superior amb algun motiu de xocolata, intentant crear contrastos amb la superfície blanca. Veureu que us queda un pastís molt vistós i, alhora, molt elegant. Jo vaig deixar la part inferior del motlle perquè em va fer por que s’esmicolés la base.
  • Serviu el pastís ben fresquet de la nevera i acompanyeu-lo amb una copeta de cava.

I com diu la Gemma, bon profit!!!

14 comentarios:

El cullerot Festuc dijo...

Aquest pastís és un clàssic...i super fàcil de fer, oi???? I ja has fet bé de fer-lo encara que no fos res especial...sinó el que passa és que se'ns acumula la llista d ependents!! jeje!
Petunets,
Eva.

Gemma dijo...

E S P E C T A C U L A R!
Per aquest pastís no cal tenir cap excusa per fer-lo, je je je...
M'encanta totes les exxplicacions i consells que has donat per abocar les capes... genial!
Les fotos del final són fantàstiques!

La cuina vermella dijo...

Anna, sempre triomfes amb les tres xocolates!!! i el teu pastís de no-celebració és magnífic!
i la decoració exquisida.
Saps? quan vam anar amb alguns blocaires a dinar al Madrid-Barcelona, el vam veure a la carta i com no, jo el vaig demanar (i saps què? molt més bo el cassolà que el del restaurant!).
Mil petons enllitats!

RUBEN dijo...

ei!!! Tal i com diu l'Eva aquest pastís s'està convertint en un clàssic!!! Jo també el vaig fer i el resultat va ser boníssim!!

Anónimo dijo...

T'ha quedat GENIAL!! de veritat, ole oleee!!

La Taula d'en Bernat dijo...

Hola a tots i gràcies per la visita!!!

Gemma, per a mi són un honor els teus comentaris. Et considero la meva mestra en pastisseria, i que hagis gaudit de l'article és una satisfacció.

Ei, Txell, quina il·lusió veure't per aquí!!! Això vol dir que la recuperació va bé... T'he escrit un mail per donar-te ànims i preguntar-te com va tot. Fins aviat!

Eva, Rubén, vaig a donar un tomb pel vostre blog a veure si hi veig el pastís...

Myriam, quina il·lusió veure't per aquí. Acabo d'entrar el teu blog i he vist una meravella de crema catalana que m'ha recordat que ÉS HORA D'ANAR A SOPAR!!!!

Petons!

Cuinagenerosa dijo...

anna, que maco t'ha quedat! jo també estic esperant el moment de fer aquest pastís, però no m'he decidit encara, amb l'ajut de les teves explicacions i del video segur que em serà més fàcil.
gràcies i fins aviat.

Mercè dijo...

Anna, una senyora descripció amb tota mena de detall!! Felicitats! T'ha quedat genial! I és que per fer pastissos no calen excuses! ;) jejeje

La Taula d'en Bernat dijo...

No esperis més Manel. Fes-lo quan et vingui de gust i no te'n penediràs!

Mercè, és ben veritat que les coses s'han de fer quan vénen de gust i qualsevol moment pot ser especial i idoni...

Petons!

dolorss dijo...

Sense paraules!!!
aquest pastis em pasa com a tu, fa temps que el voldria fer però no trobo el moment, ara que , desprès del teu pas a pas tan sensacional m'haig d'animar a fer-lo.
Felicitas per tan espectacular recepta!!!

Francesc dijo...

Aquest pastís el vaig fer ara no fa massa i el vaig penjar al meu bloc. T'ha quedat preciós. Salutacions

Anna dijo...

Anna, moltes felicitats, t'ha quedat genial...estàs feta tota una pastissera! Els tres colors fan molta patxoca.

Carlos Dube dijo...

Qué bien te salió, algún día lo tenemos que hacer, es un top ten de la red y no es para menos. Enhorabuena.

Unknown dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.