La recepta que faig jo no té res a veure amb la sopa de ceba que he vist sempre fer a casa meva, elaborada única i exclusivament amb ceba i molles de pa.
Exactament no sé d’on he tret la meva recepta particular, potser d’algun restaurant, d’alguna recepta que he llegit, potser algun toc d’imaginació...
El toc més personal de la meva sopa de ceba és que hi poso, enlloc de xerès com fan alguns cuiners, un rajolí d’Oporto. Els altres ingredients són ben comuns a totes les sopes de ceba del món mundial.
Ingredients per a 4 persones:
4 cebes
1 cullerada de farina
Mitja copeta d’Oporto
Un litre d’aigua
Un cub de brou de verdures concentrat
2 llesques de pa
100g de formatge ratllat (tipus Emmental)
4 ous
Un grapadet de crostons de pa
Sal i oli d’oliva
Preparació:
Temps estimat: 1 hora
- Peleu les cebes i talleu-les en juliana ben fina. Tot seguit, poseu-les dins d’una olla amb un rajolí d’oli a foc ben baix.
- Deixeu que la ceba es vagi fent, a poc a poc i sense cremar-se, tot remenant de tant en tant. La cocció ha de ser lenta perquè la sopa agafi bon gustet.
- Quan la ceba comenci a agafar color, afegiu-hi la cullerada de farina. Remeneu i deixeu que es cogui durant un parell de minuts.
- A continuació, afegiu-hi l’Oporto –també hi podeu posar una mica de xerès o conyac- i deixeu-ho a foc ben baix fins que estigui completament evaporat.
- Afegiu-hi llavors un litre d’aigua i el cub de brous esmicolat. Deixeu que arrenqui el bulli, aleshores, afegiu-hi la molla de les dues llesques de pa també esmicolades.
- Apugeu una mica el foc i deixeu que bulli almenys durant mitja hora. Si veieu que s’espesseix massa, afegiu-hi un gotet més d’aigua (millor si és calenta per tal de no interrompre el bull).
- Passat el temps de cocció, afegiu a la mateixa olla el formatge ratllat procurant que quedi ben repartit i, seguidament, aneu-hi afegint els ous un a un, procurant que no es toquin. Per evitar que els ous s’enganxin els uns amb els altres i per tal de retirar-los més còmodament de l’olla, jo els vaig fent i emplatant d’un en un: tiro l’ou, espero que la clara estigui feta, el retiro al plat i segueixo amb un altre ou. Al final afegeixo la sopa a cada plat o bol, mirant d’abocar-la pel contorn per tal que l’ou quedi a la vista.
- Podeu servir la sopa en un plat o en un bol. El més tradicional és servir-la en un bol o cassoleta de terrissa, però jo, com que no en tinc, l’acostumo a servir en un bol normal i corrent. Podeu acompanyar-la d’uns crostons de pa torrat o amb una llesqueta fina de pa fregit. El que és indiscutible és que la sopa de ceba s’ha de servir calenta, mooolt calenta. I el que tingui gana, a bufar!
3 comentarios:
Anna,
La sopa de ceba és ben bona, però jo no hi he posat mai farina i amb aquesta variació de l'Oporto, ha de ser força original. Queda una miqueta fosca de color amb el vi?.
Fins aviat
Glòria, jo abans tampoc hi posava farina, però fa un temps, buscant diferents receptes per Internet, vaig veure que molta gent n'hi posava. Vaig provar-ho i la veritat és que li dóna una consistència ben agradable.
El vi li dóna un color més fosquet però no exagerat, perquè n'hi poso poquet...
Fins aviat!
Darrerament, he trobat a molts blocs el famós "mètode Montignac" i, francament, em costa de creure que plats tan saborosos i abellidors no engreixen gens ni mica... digues-me escèptic...
Publicar un comentario