15/10/08

Ous trufats

Els ous que veieu aquí dalt els vaig fer setmanes enrere per provar una trufa negra (tuber melanosporum) que em va regalar la nostra amiga Florence quan vam estar a França. En el moment de fer-los vaig fer aquesta foto però ja no vaig pensar en donar-vos la recepta.

Després d'aquest temps, en veure de nou la fotografia, m'han vingut ganes d'explicar-vos el secret.

I el secret és que, d'una forma ben senzilla, podem aconseguir que els ous s'impregnin de l'aroma incomaparable de la trufa. Només cal deixar-los durant tres o quatre dies dins d'un pot hermètic amb una trufa embolcallada amb paper de cuina. Passats aquests dies, els ous estaran a punt per cuinar.

Els podeu fer fregits, però si voleu que es mantingui bé l'essència de la tòfona, el millor és escaldar-los. La tècnica que jo utilitzo per escaldar els ous és ben senzilla; només necessiteu una tassa de cafè, paper film transparent i una mica de fil de cosir.

Es tracta de posar una mica de film damunt la talla, procurant que faci una mica de panxa on col·locarem l'ou; seguidament fem un fercellet unint les puntes del paper film i el lliguem amb un trosset de film. Podeu fer tants farcellets com vulgueu i, si voleu que l'aroma sigui més intens podeu posar-hi unes gotes d'oli de tòfona (us aconsello l'oli de trufa blanca italiana, tuber magnatum). També podeu posar-hi un polsim de julivert picat per donar color a l'ou.

Seguidament, prepareu una olla amb aigua i, quan bulli, ja podeu escaldar els farcellets. El més difícil és encertar el punt de cocció, ja que la clara ha de quedar presa i el rovell prou sucós. Aquest cop els vaig deixar uns 3-4 minuts i vaig encertar de ple, però no sempre surt tan bé, ja que tot depèn de la mesura dels ous i de la potència del foc.

Un cop cuits, només cal retirar el film transaparent. Aquesta tasca serà més fàcil si heu tirat unes gotes d'oli dins el farcellet.

Podeu servir els ous amb unes làmines fines de tòfona per sobre.

9 comentarios:

xisco dijo...

no ho havia vist mai que se fessin amb film!, és una cosa ben pràctica. a s'escola mos varen mostrar a fer-los amb un roll de vinagre, i això feia que es blanc de s'ou quedàs rodonet...

La Taula d'en Bernat dijo...

Això del film transparent em sembla que ho va explicar Juan Mari Arzak en un programa de l'Arguiñano. Prova-ho, ja veuràs que fàcil!

La cuina vermella dijo...

Ara sí que t'has superat, quina meravella!

Glòria dijo...

Queden amb una forma xula, fets d'aquesta manera amb el film.

Suposo que el pot amb els ous i la tòfona es deu haver de guardar a la nevera, oi?.

Llàstima que no ens arribi l'olor a través de la pantalla!!.

Fins aviat

Gemma dijo...

Jo també els faig amb el paper film i va molt bé... A vegades hi poso sèsam o una mica de pernil salat tallat molt fi... Amb la tofòna ha de ser espectacular!

La Taula d'en Bernat dijo...

Glòria, jo sempre guardo els ous a la nevera, però potser un parell o tres de dies fora no els passaria res. La veritat és que no ho sé... no m'ho havia plantejat. Si vols ho pots consultar a la Martha (de deliciosa Martha); ella en sap força de trufes i ous trufats...
Fins aviat!
Salutacions a tots!

Cuinagenerosa dijo...

annael truc de guardar els ous amb la tòfona va molt bé perquè s'impregnen de l'olor, i la cocció amb el paper film, també.
a mi m'encanten els ous amb tòfona, però els prefereixo fregits i servits sobre una base de puré de patata, que també es pot perfumar amb una mica de tòfona ratllada.
però la presentació d'aquests ous oberts amb el rovell sortint obre la gana a qualsevol.

Francesc dijo...

Aquest truc d'escalfar els ous així no se m'hauria ocorregut mai. Amb aquest sabor de tòfona ha de ser boníssim. Salutacions

No tot són postres dijo...

Que bó!!!!!
Jo també escaldo els ous amb el paper film.
PTNTS
Dolça