24/2/08

Coulant de Xocolata

El coulant de xocolata és, sens dubte, una de les postres més exquisides que existeixen. Fins i tot jo, que no sento especial devoció per la pastisseria i els dolços, he de reconèixer que em costa resistir-me a la temptació d’un coulant autèntic, fet al moment i amb xocolata negra de qualitat. La barreja de textures i el sabor intens de la xocolata són un veritable plaer per a tots els sentits...
I el millor de tot és que, a diferència del que un pogués pensar, la recepta del coulant de xocolata és força senzilla. Només cal que seguiu meticulosament els següents passos i el resultat serà immillorable:



NOTA AL VÍDEO: Us aconsello que feu servir motlles més petits i cilíndrics, si pot ser de paper, i elaboreu bombons una mica més reduïts.

Ingredients per a 4 coulants:

140g de xocolata de cobertura (si pot ser del tipus guaranà)
60g de xocolata de cobertura per a fer el farcit
80g de mantega
3 ous
25g de sucre o fructosa
40g de farina
4 culleradetes de cafè de cacau en pols amarg

Preparació:
Temps estimat
: 30 minuts
  • Primer de tot, i amb algunes hores d’antelació, prepararem el farcit del coulant. Es tracta de fer fondre 80g de xocolata de cobertura al bany maria. És important que l’aigua no toqui directament el cassó on hi hem posat la xocolata i, si l’aigua comença a bullir amb massa força, acabeu de fer fondre la xocolata fora del foc. Un cop la xocolata està ben desfeta, l’anem disposant dins d’un motlle de congelador. Ho deixem refredar i, un cop fred, ho posem al congelador durant unes 3 hores.
    Si us voleu estalviar feina, podeu substituir aquest farcit per un bombó o per una trufa, que també haureu de posar al congelador durant unes hores. Però, alerta, la gràcia i la clau de l’èxit del coulant està en el seu farcit i, si no us assegureu que sigui de bona qualitat, us pot malmetre la vostra creació.
  • A continuació, posem en un recipient de vidre la mantega i la resta cobertura de xocolata. Ho fem fondre, altre cop, al bany maria fins que quedi ben desfet. Una vegada fos, deixem refredar la mescla fins que estigui tèbia.
  • Mentrestant, aneu separant les clares i els rovells dels ous.
  • Seguidament, bateu els rovells i els incorporeu a la mescla ja tèbia. Aneu remenant fins que quedi una pasta homogènia.
  • Apart, bateu les clares amb el sucre fins que quedin a punt de neu. Aquest procés serà molt més fàcil i ràpid si bateu les clares amb el sucre. Qual les clares hagin agafat cos, les incorporeu amb molta cura a la mescla se xocolata. És important afegir les clares a poc a poc i sense remenar massa, per tal que no perdin la seva esponjositat.
  • Quan la mescla estigui ben homogènia, hi afegiu la farina prèviament tamisada. És important que passeu la farina per un tamís o colador per tal d’evitar la formació de gromolls. Aneu remenant la mescla amb cura, intentant que la farina s’hi integri sense perdre esponjositat.
  • Un cop preparada la massa, prepareu els motlles: unteu-los, primer, amb una mica de mantega i, després, empolseu-los amb el cacau en pols. D’aquesta manera evitareu que els coulants s’enganxin als motlles i els podreu retirar fàcilment.
  • L’últim pas serà emplenar els motlles. Primer de tot, ompliu amb la mescla un terç del motlle aproximadament ; a continuació, poseu-hi el farcit que haureu tret del congelador procurant que quedi ben centrat; finalment, acabeu d’omplir el motlle amb més massa. Per tal que el farcit no faci malbé el coulant, és important que el bombó o farcit no mesuri més de la meitat del diàmetre del coulant.
  • Per acabar, poseu els coulants al forn prèviament escalfat a 180º durant 8 minuts exactes. Seviu els coulants ben calents. Acompanyats de gelat d’avellana són una autèntica delícia. També els podeu acompanyar amb coulis de gerds o amb una mica de melmelada de taronja amarga.

2 comentarios:

Carola dijo...

eiii! quina passada. és la meva primera visita al blog i m'ha encantat!!! i el video, bonissim. el que deu estar boníssim és el coulant, però jo no sé si tindré tanta paciència ;)
endavant, que està molt bé! núria

Anónimo dijo...

Hola!

És genial aquesta recepta, he seguit les instruccions pas per pas respectant al màxim possible les mesures i els temps i m'han quedat uns coulants impressionants. En el meu cas els he acompanyat amb tres boles de gelat de pastís de formatge.

Moltíssimes gràcies i felicitats pel blog!
Gal·la