23/2/08

Recorregut gastronòmic per Badalona

Moltes vegades, l’èxit dels nostres plats no només depèn de les mans més o menys hàbils del cuiner, sinó de la selecció de les matèries primeres que s’han d’emprar per elaborar la recepta. Per aquest motiu és important tenir clar en quins establiments ens oferiran el producte més idoni per a les nostres elaboracions.

Per a mi, un bon establiment és aquell que disposa de productes frescos i d’alta qualitat, que dóna prioritat als productes de temporada i que ofereix una àmplia gamma de varietats per poder escollir. A més a més, cal tenir en compte la professionalitat i la destresa de les persones que atenen el client i els coneixements que tenen sobre el producte que venen.
Tenint en compte aquests criteris bàsics, he seleccionat alguns comerços de Badalona –la ciutat on visc- que em sembla que reuneixen els requisits esmentats. I, per tal que us sigui fàcil situar aquests establiments, he dissenyat una mena de circuit gastronòmic de la ciutat:


Ver mapa más grande


1. El nostre recorregut podria començar al carrer Canonge Baranera, un carrer comercial força concorregut i amb força personalitat que, mica en mica, va desplaçant el carrer principal de Badalona, el carrer del Mar. En aquest carrer hi trobem un parell d’establiments d’allò més suggerents. La primera parada obligatòria és Ca l’Albert, un comerç jove però de llarga tradició familiar que ofereix una gran varietat de productes i, d’entrada, ens estalvia d’anar amunt i avall per fer la compra setmanal. A Ca l’Albert hi trobem carn de tota mena i de primeríssima qualitat, pollastre i altres aus de caça, porc, tota mena d’embotits, una àmplia i atractiva selecció de formatges, patés i foies… però també trobem altres productes menys usuals en una carnisseria, com ara bacallà, salmó fumat, escalivada llesta per servir, pastes italianes de tota mena, productes en conserva d’alta qualitat. A més, podreu trobar-hi algunes d’aquelles punyetetes que queden tan bé quan tenim convidats, com ara uns vol-au-vents de pasta fullada o uns piquillos farcits de brandada. I per si fos poc, a Ca l’Albert també hi trobem una bona selecció, encara que reduïda, de menjars preparats per emportar: croquetes, canelons de carn i d’espinacs, carbassó farcit de carn picada… Alerta! Aquest plats van molt sol·licitats i s’acaben aviat.
De tots aquests productes, que són un veritable regal per a la vista i el paladar, us recomano especialment les escalopes de vedella, les mandonguilles i la carn de xai. I no marxeu de la botiga sense endur-vos algun dels formatges de la seva àmplia selecció; us recomano especialment el Gruyere de Savoye i el formatge blau amb Mascarpone (una autèntica delícia). Us aconsello també les safates d’ibèrics i de patés que, amb cura i diligència, preparen les dependentes previ encàrrec.

2. La següent parada obligatòria, si seguiu caminant en direcció al carrer del Mar, és La Senalla, un establiment refinat i selecte on podeu trobar productes de tota mena, des d’embotits, passant per una àmplia gamma de xocolates, fins a gra cuit o bacallà dessalat. Tot i que el comerç es considera una xarcuteria, La Senalla és un petit museu gastronòmic que delita l’esperit del sibarita més exigent. Només en passar-hi per davant, l’aroma dels formatges captiva els narius i convida al transeünt a fer una petita parada per contemplar un ampli taulell amb tota mena de varietats: formatges francesos, italians… de tota mena i de tots els preus. Això sí, qui vulgui donar-se el caprici d’entrar a La Senalla ha de portar el moneder ben ple. La majoria de productes no estan etiquetats amb els preus corresponents i, si el client es va animant, pot endur-se una sorpresa amb el compte! Us recomano especialment el salmó fumat, les safates de patés amb fruites o codonyat i la seva selecció de pans exòtics.


3. Si seguiu caminant pel carrer Canonge, i a poca distància del darrer establiment, trobareu una de les bodegues més extenses i selectes del centre de Badalona: Cristina Guillén. A més de trobar-hi tota mena de vins, cerveses i licors -autòctons i d’importació- s’hi solen organitzar cursos d’enologia per a principiants i sessions de cates. No espereu cap tracte desbordant de simpatia ni que us aconsellin amb gaire entusiasme. És preferible acudir-hi amb una idea clara del que es vol comprar.


CRISTINA GUILLÉN SELECCIÓ DE VINS
Canonge Baranera , 9508911 Badalona
Tel. 93 4644949 Fax. 93 4642401



4. Al final del carrer Canonge neix el mític carrer del Mar, el carrer de les botigues i de les cafeteries, el carrer de les compres i dels tediosos passeigs dominicals. A nivell gastronòmic només en destaquen un parell de pastisseries: Can Ventura –amb els seus parroquians entusiastes de tota la vida- i Ca l’Almera –que fa aturar el vianant pel detallisme i la creativitat dels seus aparadors.



El carrer de la Pietat és conegut per molts badalonins com el carrer de la plaça, ja que des de l’any 1889 s’hi troba el Mercat Maignon, el mercat més emblemàtic de Badalona. Malauradament, el nostre mercat va de cap a caiguda; cada cop hi ha menys parades i menys gent, i les instal·lacions desprenen un melancòlic i decadent aroma del passat. Sembla ser que els badalonins preferim, cada cop més, els grans establiments i els supermercats… Malgrat això, encara hi ha força establiments que gaudeixen d’una bona clientela. Un d’ells és la parada de fruita i Verdura Cárcel –coneguda per molts badalonins com “els enanitos” a causa de l’estatura dels seus propietaris. L’establiment es troba al carrer Arnus, cantonada amb Pietat, i el més destacable d’aquesta parada és que ofereixen productes frescos, de temporada i, sovint, de collita pròpia. A diferència d’altres parades més pretensioses, als Cárcel no hi trobareu gaires productes envasats ni punyetetes en conserva; tampoc espereu trobar-hi fruites exòtiques d’importació ni préssecs de vinya el mes de març. Això sí, les fruites i verdures que us endugueu seran fresques i de primera qualitat. A més, rebreu bon tracte encara que no sigueu clients habituals i us serviran el producte més atractiu que tinguin a disposició. Un altre punt interessant d’aquest comerç és que solen tenir dues gammes a preus diferents d’alguns productes, la qual cosa resulta atractiva per a qualsevol butxaca.

5. L’últim destí del nostre recorregut és la Peixateria Puig-Patau, que es troba una mica més enllà, al mateix carrer Arnús. Es tracta d’un establiment jove fruit de la decadència del mercat Maignon. Les propietàries havien treballat durant una pila d’anys al Mercat del Peix de tota la vida, que es trobava entre el carrer Arnús i Martí Pujol. Fa cosa de tres o quatre anys, el mercat del peix –que ja havia anat perdent parades i clientela- va tancar definitivament les seves portes. Els pocs peixaters que hi quedaven, per tant, van haver d’obrir-se nous camins i, alguns d’ells, es van decidir a obrir un negoci propi. Aquest és el cas de la Rosa Mari i la Maria Neus, dues dones emprenedores i professionals que estimen la seva feina i que han aconseguit mantenir un negoci que els funciona sobre rodes. Però és que quan les coses funcionen sempre hi ha un motiu: a la peixateria Puig-Patau només hi trobareu peix fresc –mai fresquíssim!- i de primeríssima qualitat. I, a la tarda, de 7-9h, hi podeu comprar peix de platja acabat de pescar. A més a més dels productes tradicionals, tenen alguns plats preparats que són una veritable temptació. Us recomano les croquetes de peix –una mica cares però excepcionals- i el brou, amb el qual podeu fer unes paelles per llepar-se’n els dits. A més a més, les mestresses us prepararan les peces al vostre gust i, si ho demaneu, us aconsellaran sobre com preparar-les. Veure-les treballar és tot un goig!


Bé, aquí finalitza el nostre recorregut gastronòmic badaloní. I ara, amb el cistell ben ple, ja podem anar cap a casa per preparar un dinar ben suculent. Bon profit!

No hay comentarios: