Ingredeints per a 4 persones:
600g de contra o peixet de vedella
400g d'escalunyes o ceba
200g de pastanaga
300g de tomàquets pelats
250 ml de vi negre
10g de moixernons secs
16 rovellons mitjanets o petits
8 orellanes
75g d'avellanes
1/2 cabeça d'alls
1 presa de xocolata de la pedra
safrà, sal, pebre i sucre
julivert
farina i oli d'oliva
Preparació:
Temps estimat: 3-4 hores
- Primer de tot, salpebreu i enfarineu la carn i fregiu-la en una paella amb una mica d'oli. Quan hagi agafat color apagueu el foc i reserveu la carn en una cassola gran.
- A la mateixa paella on heu fregit la carn, poseu-hi les escalunyes o la ceba picades i, quan estiguin rosses, afegiu-hi la pastanaga tallada a daus petits.
- Mentrestant, poseu un cassó amb aigua al foc. Quan arrenqui el bull, hi tireu els rovellons ben nets i els escaldeu durant 1 minut. Mentre l'aigua arrenca el bull, poseu els moixernons amb aigua calenta perquè es vagin hidratant.
- Quan la pastanaga estigui daurada, aboqueu-hi el vi negre; deixeu-lo reduïr i, tot seguit, afegiu-hi el tomàquet pelat tallat ben menut.
- A continuació, prepareu una picada amb les avellanes, la xocolata, el safrà, els alls i el julivert. Aboqueu la picada al sofregit i, seguidament, poseu a bullir un litre d'aigua en un cassó.
- Quan estigui ben cuit, retireu el sofregit i passeu-lo per la batedora. Tot seguit, aboqueu-lo a la cassola amb la carn. Afegiu-hi els bolets (els moixernons i els rovellons) i dues cullerades soperes de farina. Us aconsello que passeu la farina per un tamís o que la diluïu prèviament amb mig got d'aigua. Jo sempre ho faig així per evitar la formació de grumolls. Al cap de 3 minuts, aboqueu-hi l'aigua que teníeu bullint.
- Deixeu coure el fricandó tapat durant una hora a foc molt lent, fins que la carn estigui tova. De tant en tant, comproveu amb una cullera de fusta que la carn no s'enganxa a la cassola. Si el suc espessa massa, aneu-hi afegint l'aigua que sigui necessària. Quan quedin uns 20 minuts per apagar el foc, afegiu-hi les orellanes.
NOTA A LA RECEPTA: Si feu servir les quantitats que us proposo, veureu que us sobrarà força suc. Genial! El congeleu i ja teniu fricandó per un altre día. Una altra proposta extravagant però realment aconsellable és que elaboreu, en un obrir i tancar d'ulls, un deliciós "Risotto de fricandó". No us en penedireu. ________________________________________________
RISOTTO DE FRICANDÓ
Les sobres del fricandó amb algún bolet trossejat
1l de brou de pollastre (Gallina Blanca)
opcional: crema de llet i parmesà ratllat Preparació:
Per elaborar aquesta recepta senzillíssima, només cal que descongeleu el fricandó, el poseu en una cassola i l'escalfeu. A continuació, hi afegiu l'arròs. Remeneu i el deixeu coure 2-3 minuts. Tot seguit, hi aneu afegint el brou, mica en mica i sense deixar de remenar. Aneu repetint l'operació fins que l'arròs estigui al dente. Al darrer moment, si voleu que l'arròs adquireixi la textura pròpia del risotto a la italiana, afegiu-hi una mica de crema de llet i un polsim de parmesà ratllat.
No hay comentarios:
Publicar un comentario