25/2/08

Fricandó de vedella amb bolets i orellanes


Aquí us presento una deliciosa recepta de fricandó amb bolets inspirada en una proposta del llibre "La cuina de sempre, al dia". Es tracta d'un plat de tota la vida, que sovint associem a les àvies, però que a tots ens agrada degustar de tant en tant. Convido a tota la gent jove a mantenir viva la nostra tradició culinària i a recopilar totes les receptes i els trucs de les àvies, que mai fallen.

Ingredeints per a 4 persones:

600g de contra o peixet de vedella
400g d'escalunyes o ceba
200g de pastanaga
300g de tomàquets pelats
250 ml de vi negre
10g de moixernons secs
16 rovellons mitjanets o petits
8 orellanes
75g d'avellanes
1/2 cabeça d'alls
1 presa de xocolata de la pedra
safrà, sal, pebre i sucre
julivert
farina i oli d'oliva

Preparació:
Temps estimat: 3-4 hores


  • Primer de tot, salpebreu i enfarineu la carn i fregiu-la en una paella amb una mica d'oli. Quan hagi agafat color apagueu el foc i reserveu la carn en una cassola gran.
  • A la mateixa paella on heu fregit la carn, poseu-hi les escalunyes o la ceba picades i, quan estiguin rosses, afegiu-hi la pastanaga tallada a daus petits.
  • Mentrestant, poseu un cassó amb aigua al foc. Quan arrenqui el bull, hi tireu els rovellons ben nets i els escaldeu durant 1 minut. Mentre l'aigua arrenca el bull, poseu els moixernons amb aigua calenta perquè es vagin hidratant.
  • Quan la pastanaga estigui daurada, aboqueu-hi el vi negre; deixeu-lo reduïr i, tot seguit, afegiu-hi el tomàquet pelat tallat ben menut.
  • A continuació, prepareu una picada amb les avellanes, la xocolata, el safrà, els alls i el julivert. Aboqueu la picada al sofregit i, seguidament, poseu a bullir un litre d'aigua en un cassó.
  • Quan estigui ben cuit, retireu el sofregit i passeu-lo per la batedora. Tot seguit, aboqueu-lo a la cassola amb la carn. Afegiu-hi els bolets (els moixernons i els rovellons) i dues cullerades soperes de farina. Us aconsello que passeu la farina per un tamís o que la diluïu prèviament amb mig got d'aigua. Jo sempre ho faig així per evitar la formació de grumolls. Al cap de 3 minuts, aboqueu-hi l'aigua que teníeu bullint.
  • Deixeu coure el fricandó tapat durant una hora a foc molt lent, fins que la carn estigui tova. De tant en tant, comproveu amb una cullera de fusta que la carn no s'enganxa a la cassola. Si el suc espessa massa, aneu-hi afegint l'aigua que sigui necessària. Quan quedin uns 20 minuts per apagar el foc, afegiu-hi les orellanes.

NOTA A LA RECEPTA: Si feu servir les quantitats que us proposo, veureu que us sobrarà força suc. Genial! El congeleu i ja teniu fricandó per un altre día. Una altra proposta extravagant però realment aconsellable és que elaboreu, en un obrir i tancar d'ulls, un deliciós "Risotto de fricandó". No us en penedireu. ________________________________________________

RISOTTO DE FRICANDÓ

Ingredients per a 4 persones:

400g d'arròs
Les sobres del fricandó amb algún bolet trossejat
1l de brou de pollastre (Gallina Blanca)
opcional: crema de llet i parmesà ratllat

Preparació:

Per elaborar aquesta recepta senzillíssima, només cal que descongeleu el fricandó, el poseu en una cassola i l'escalfeu. A continuació, hi afegiu l'arròs. Remeneu i el deixeu coure 2-3 minuts. Tot seguit, hi aneu afegint el brou, mica en mica i sense deixar de remenar. Aneu repetint l'operació fins que l'arròs estigui al dente. Al darrer moment, si voleu que l'arròs adquireixi la textura pròpia del risotto a la italiana, afegiu-hi una mica de crema de llet i un polsim de parmesà ratllat.

No hay comentarios: