26/2/08

Rap amb patates i llagostins


Aquesta recepta la vaig descobrir fa uns mesos, quan l'àvia del meu company -la iaia Maria- em va regalar un llibret de receptes de la Rosalia, la nostra cuinera mediàtica. Es tracta d'una recepta una mica cara, que podem reservar per a ocasions especials. És possible abaratir-ne el cost si l'elaboreu amb productes congelats, però la qualitat, evidentment, també minvarà.

Ingredients per a 6 persones:
1 kg de patates
1 cua de rap en rodanxes
3-4 llagostins per cap
50 g de mantega
250 ml de crema de llet
100 g de formatge ratllat
Farina

Per a l'all i oli:
250 ml d'oli d'oliva
1 rovell d'ou
alls (algust)

Per al brou:
1 l d'aigua
1 got de vi blanc
1 ceba
5 g de pebre negre
Llorer
All i julibert


Preparació:
Temps estimat: 1 hora

  • Primer de tot bulliu les patates amb pell i un polsim de sal. Si aneu justos de temps, podeu coure-les al microones. Jo ho he fet algunes vegades i el resultat és prou acceptable. Un cop cuites, les peleu i les talleu a rodanxes tot disposant-les en una safata de vidre per anar al forn. Reserveu.
  • A continuació prepareu un brou curt amb la ceba picada, el llorer, l'all, el julivert, el pebre negre i una copeta de vi blanc. Jo acostumo a daurar primer la ceba amb una cullerada sopera d'oli d'oliva.
  • Quan hagi bullit uns 10 minuts, hi afegiu els trossos de rap. Quan estiguin al dente, retireu-los i escorreu-los en escorredor de peix.
  • A la mateixa cassola, bulliu-hi els llagostins durant uns 2 minuts. Retireu-los de la cassola i peleu-los un a un, exepte un per cap, que farem servir posetriorment per guarnir el plat. Reserveu el brou de peix.
  • Seguidament, ja podeu muntar la safata: a sobre les patates, poseu-hi els trossets de rap -prèviament desossats i sense restes de pell- i els llagostins.
  • Prepareu un allioli no massa espès i aboqueu-lo per sobre el rap i els llagsotins, procurant que les cues dels llagostins quedin a la vista. Si l'allioli us queda massa espès, el podeu diluir amb un rajolí d'aigua i remenant ràpidament.
  • A continuació, coleu el brou de peix i afegiu-hi la crema de llet, la mantega i dues cullerades de farina. Poseu-ho al foc no massa alt i prepareu la beixamel que servirà per cobrir tota la safata.
  • Un cop disposada la beixamel per sobre de l'allioli, poseu-hi el formatge ratllat per damunt. Us aconsello que no feu servir un formatge massa gustós per evitar que desmereixi el gust del peix.
  • Poseu la safata al forn prèviament escalfat a 200º i gratineu fins que el formatge estigui torradet. Al darrer moment poseu-hi al damunt els llagostins sencers que havíem reservat.
_________________________________________________

Aquí teniu la prova de l'exit rotund de la recepta. Sembla que els convidats estan força entusiasmats, i això que encara no han probat el plat!

Sopar d'any nou amb en Pansu i la Lupe

No hay comentarios: