22/6/12

Gaspatxo de verdures

IMG_0169

Fa uns dies us presentava un gaspatxo de síndria a la menta que aquest estiu ha causat furor a casa nostra. Però el que no pot faltar mai a la taula de casa durant els mesos d’estiu és el tradicional gaspatxo andalús, el de verduretes de tota la vida que, tot i no ser un plat originari de la nostra terra, podem dir que està força arrelat als nostres fogons i a les nostres taules. És cert que, en els darrers anys, han sortit al mercat alguns gaspatxos preparats de qualitat força acceptable que va bé tenir a la nevera per si es presenta algun imprevist, però com un gaspatxo casolà no hi ha res, i menys si l’acompanyem dels típics trompicons de verdura i els crostonets de pa torrat.

Ingredients per a 4 persones:

1 kg de tomàquets madurs de branca
1 pebrot verd
1 ceba tendra
1 cogombre
1 all (optatiu)
2 llesques de pa sec
oli, sal i vinagre de xerès

Preparació:
Temps estimat:
20 minuts

IMG_0190

  • Comencem reservant un tomàquet, mig pebrot, mig cogombre i mitja ceba tendra, que serviran per fer els trompicons d’acompanyament.
  • La resta de les verdures les netegem i les fem a trossos. Si voleu un gaspatxo més fi podeu retirar la pell dels tomàquets, i fins i tot les llavors, però a mi el gaspatxo tradicional ja m’agrada un punt rústic. Per pelar els tomàquets els podeu escaldar uns segons en aigua bullent i veureu com la pell es desenganxa quasi sola. També els podeu pelar amb un ganivet o un pelador de verdures.
  • Poseu totes les verdures en un vas i tritureu-les bé amb la batedora elèctrica.
  • Afegiu-hi el pa estovat amb aigua i acabeu de batre, amb l’oli, la sal i el vinagre, fins que quedi una mescla ben fina i homogènia. Tasteu el gaspatxo per rectificar de sal, oli o vinagre. Si us hi agrada molt, també hi podeu afegir un altre all.
  • Si preferiu el gaspatxo més claret, hi podeu afegir una mica d’aigua fresca.
  • Reserveu el gaspatxo a la nevera durant un mínim de dues hores i, si és possible, tota la nit.
  • Al moment de servir, acompanyeu el gaspatxo amb les verdures que havíem reservat tallades a quadrets petits i uns crostons de pa torrat.

Si teniu THM podeu triturar les verdures al robot seguint les següents instruccions: programeu 30 segons a velocitat 5 i, a continuació, 3 minuts a velocitat 10. Afegiu l’oli, la sal i el vinagre i acabeu de triturar 2 segons a velocitat 7.

20/6/12

Restaurant Evo

IMG_0077

El 5 de juny, l’Aleix i jo vam celebrar dos anys de casats. Com passa el temps! Si sembla ahir que estàvem començant a preparar el casament… El cas és que aquest any volíem celebrar el nostre dia d’una manera especial i vam aprofitar una oferta de LetsBonus per conèixer ben de prop la cuina del restaurant Evo, del conegut xef Santi Santamaria, mort recentment.

El que primer crida l’atenció del restaurant és la seva ubicació a dalt de tot de l’hotel Hesperia (Hospitalet del Llobregat) i la seva forma ovalada que recorda una nau alienígena. Tot i que la seva situació als afores de la metròpolis no és tan privilegiada com la d’alguns bons restaurants del centre de Barcelona, no es pot negar que les vistes són espectaculars, i la seva disposició circular fa de la sala un lloc ben singular.

Com que el dia que hi vam anar era un dimarts normal i corrent, no hi havia massa taules plenes i vam poder gaudir de les millors vistes de la sala, just davant de la il·luminada Gran Via. La taula era d’una mida molt adequada per a dues persones i les cadires estaven orientades cap al colossal mirador que formen els vitralls d’aquesta nau extraterrestre flotant. La primera sorpresa que vam tenir va ser l’ascensor exterior que du fins el restaurant. Una experiència poc recomanable per als qui pateixen vertigen! Això sí, veure com els cotxes es van fent petitons i les vistes de la ciutat es van fent cada cop més esplèndides, justifica uns pocs segons de batecs accelerats. El pitjor va ser que, només acomodar-nos, em va tocar tornar a agafar l’ascensor jo soleta per anar als lavabos, situats a la planta inferior.

La degustació va començar amb un pica-pica deliciós i molt ben presentat en què destacaria els rotllets de carbassó, les mini croquetes de bacallà i els triangles de pasta filo farcits de carn de rostit. La veritat és que va ser un molt bon començament ideal per anar obrint gana. A més, la taula va estar tota la nit custodiada per un curiós animaló de bronze, meitat rata, meitat elefant, una de les moltes figuretes que decoren les taules del restaurant i que intenten transmetre la filosofia de l’Evo, és a dir, la constant evolució. Un dels cambrers, molt amable, ens va explicar que per a Santi Santamaria obrir un restaurant a Barcelona amb el toc de modernitat i sofisticació de l’Evo era com donar un pas més en l’evolució de la seva carrera gastronòmica, que parteix d’un restaurant – Can Fabes- amb orígens molt més humils i tradicionals. D’aquí el nom del restaurant.

IMG_0079 

Vam continuar la nostra degustació amb un salmorejo de ceps amb nou moscada i garrapinyades de nous de macadàmia. Deliciós, tant que no vam tenir temps ni de fer la foto. I vam seguir amb l’entrant, que per a l’Aleix va ser un exquisit foie amb festucs i kumquats confitats i, per a mi, uns espàrrecs blancs amb tòfona d’estiu que no estaven al menú, però que em van servir quan els vaig indicar que no podia menjar foie.

IMG_0093

El plat de peix va ser sorprenent i molt saborós: lluç de la Llotja de Blanes albardat a la brasa de sarments de vinya i iogurt de llet d’ovella. El nom del plat és llarguet però val la pena posar-lo sencer perquè us feu la idea de la mescla i la intensitat de sabors. Tot un encert que els nostres paladars van gaudir d’allò més. Molt curiosa també la patata d’acompanyament, buidada per dins i totalment cruixent.

IMG_0105

El plat de carn, com darrerament ens han servit en molts menús degustació, va ser el purcell ibèric confitat i cruixent acompanyat d’escalunyes i chutney de fruits vermells. Sense paraules.

IMG_0113

La veritat és que les racions van ser molt adequades. Jo tenia por de no poder amb tots els plats del menú, però vam arribar a les postres amb un raconet a l’estómac que ens va permetre degustar-les com es mereixien. De fet, abans de les postres que teníem incloses al menú, no vam poder-nos resistir a compartir una degustació de formatges que, si bé he de dir que va resultar força cara –25 € la ració-, no deixo de recomanar a tothom perquè vam gaudir d’un dels assortits més complerts que he vist mai. Un carro sencer amb formatges més secs i curats i un altre carret amb formatges tous, amb predomini de les especialitats regionals però amb mostres també de les varietats més conegudes de França i Itàlia. El cambrer que ens va atendre al llarg del sopar ens va anar explicant les característiques dels diferents formatges i finalment vam fer-ne una selecció de cinc o sis procurant que hi hagués una representació de tous i secs, i de cabra, ovella i vaca. Un encert rotund i un autèntic pecat que va posar la cirereta al pastís.

IMG_0124

Quan va arribar l’hora de les postres, em va fer por quedar molt embafada amb la cúpula de xocolata sorpresa que estava prevista al menú i vaig demanar si em podien portar alguna cosa més lleugera o fruital. Amb la tònica amable de tot el sopar, no van posar cap inconvenient al meu antull i em van servir unes maduixes macerades amb gelat de llet d’ovella que estava francament deliciós. L’Aleix també va gaudir amb la seva cúpula de xocolata que va explotar quan el cambrer hi va afegir xocolata calenta, deixant entreveure com el cràter d’un volcà.

Vam acabar la vetllada amb uns petits fours acompanyats d’una marialluïsa i un cafè sol, i encara ens vam endur dues boniques bossetes amb uns rocs de xocolata cortesia de la casa.

IMG_0136

Va ser una vetllada molt especial en què van predominar les vistes, l’amabilitat d’un servei professional però molt proper i, especialment, el menjar de qualitat. Com esperava, no es pot dir que l’Evo sigui un lloc sofisticat ni massa innovador, però cal reconèixer que els productes són de primeríssima qualitat i els punts de cocció exactes. L’experiència va valdre la pena i penso que és del tot recomanable. A més, els menús que ofereixen webs com LetsBonus o ElTenedeor, no són tan excessius (entre 80 i 90 euros sense begudes) i permeten fer-se una bona idea de la cuina d’un dels millors xefs que ha tingut la nostra terra.

18/6/12

Cous-cous d’estiu a la menta

IMG_0168

La calor ja va apretant i, aquests dies xafogosos, el que més ve de gust són plats fresquets i fàcils de fer. I si, a més, ens podem estalviar encendre el forn o els fogons millor que millor. És per això que avui m’he decidit a fer aquest deliciós cous-cous amb verduretes, molt refrescant i que he tingut llest en deu minuts. Això sí, val la pena deixar-lo preparat unes hores abans o la vigília perquè quedi ben fred a la nevera.

Ingredients per a 4 persones:

1 got de cous-cous
1 got d’aigua
tomàquets cirerols
1 pastanaga
1/2 cogombre
1/2 ceba tendra
olives negres
un grapat de panses
menta fresca
1/2 llimona
oli i sal

Preparació:
Temps estimat:
10 minuts

  • Primer de tot, poseu les panses en remull amb aigua tèbia perquè es rehidratin una mica.
  • Tot seguit, poseu en un bol gran el got de cous-cous i escalfeu al microones el got d’aigua fins que arrenqui el bull. Aboqueu l’aigua bullent sobre el cous-cous i tapeu el bol amb un drap de cuina perquè la sèmola es vagi coent amb el vapor. En cinc minuts ja tindreu el cous-cous cuit i podreu retirar el drap. Afegiu-hi un bon raig d’oli i un polsim de sal i mescleu bé perquè no s’enganxi. Deixeu temperar.
  • A continuació, renteu bé les verdures i talleu-les a daus, excepte els tomàquets cirerols i les olives que és millor tallar-los per la meitat. Jo, aquest cop he fet servir olives amb pinyol, però us serà més fàcil si les compreu sense. El tomàquets cirerols que jo he collit al mateix moment del nostre petit hort urbà, els podeu substituir per tomàquets madurs de bona qualitat, si pot ser de branca que sempre són més gustosos.
  • Afegiu les verdures i les panses ben escorregudes al bol amb el cous-cous. Mescleu bé tots els ingredients.
  • Finalment, piqueu la menta i afegiu-la a l’amanida amb el suc de mitja llimona.
  • Deixeu refredar el cous-cous a la nevera com a mínim un parell d’hores i, si és possible, tota la nit.

Ja veieu que en un moment tenim un plat fresquet, fàcil de fer i que,a  més, aguanta a la nevera dos o tres dies perfectament.

14/6/12

Mousse de xocolata blanca amb maduixes

IMG_0158

Fa uns quants dies, vaig rebre de la casa Nestlé un parell de taules de xocolata especial per a rebosteria, una de blanca i una de negre. Com que darrerament no he tingut massa ganes de cuinar i per a mi la xocolata és una temptació irresistible, la taula de xocolata negre va volar en menys d’una setmana. Deliciosa! Amb la xocolata blanca, que per sí sola no em sedueix tant, he decidit fer unes postres ben refrescants i llamineres: una mousse de xocolata amb maduixes. He seguit la recepta que venia amb la mostra de xocolata per fer la mousse, però les maduixes, enlloc de posar-les fresques, les he macerat amb una mica de sucre i vinagre de Mòdena.

Ingredients per a 4 persones:

1 tauleta de xocolata blanca de NESTLÉ POSTRES
200 ml de nata per muntar
250 g de maduixots
sucre i vinagre de Mòdena
menta per decorar

Preparació:
Temps estimat:
20 minuts + una nit d’espera

  • Primer de tot, munteu la nata. Jo ho he fet amb la THM però ho podeu fer amb unes varetes elèctriques.
  • Foneu la xocolata al Bany Maria sense deixar de remenar. Veureu que la xocolata blanca es fon ràpidament.
  • Mescleu la meitat de la nata amb la xocolata amb moviments delicats i, un cop la mescla sigui homogènia, afegiu-hi la nata restant remenant curosament fins que estigui ben integrada amb la xocolata.
  • Repartiu la mescla en 4 vasos o en copes de còctel, deixeu que es refredin i introduïu-los a la nevera.
  • Per macerar les maduixes només cal que les talleu a daus petits i les poseu en un bol amb una mica de sucre i un rajolí de vinagre. Jo, aquest cop he fet servir fructosa enlloc de sucre i també ha quedat bé. Deixeu les maduixes fora de la nevera durant 2-3 hores i després poseu-les al frigorífic.
  • Al moment de servir, poseu una cullerada de maduixes sobre cada mousse i decoreu amb unes fulletes de menta.

El resultat ha estat excel·lent i l’Aleix, que és més partidari que jo de la xocolata blanca, ha gaudit com un nen petit. A més, m’ha fet il·lusió preparar una recepta en què gairebé cap ingredient ha estat comprat: les maduixes i la menta són de l’hort de casa, la xocolata cortesia de Nestlé i el vinagre un regal de la Lídia Torné.

3/6/12

Gaspatxo de síndria a la menta

IMG_0058

L’entrada d’avui és una entrada especial, no només perquè feia més d’un mes que no publicava res al blog, sinó perquè, a més, arribem amb una bona notícia. Alguns de vosaltres potser us haureu preguntat el perquè de tant de temps sense publicar cap recepta. Doncs aquí en teniu el motiu: estic embarassada!!! I durant els tres mesos que portem de carrera no només he perdut considerablement la gana, sinó que he patit una al·lèrgia irrefrenable als fogons i a tot allò relacionat amb el menjar. Passada la frontera del primer trimestre, però, espero anar recuperant la gana i les ganes de cuinar!

La recepta que us presento avui és un plat molt lleuger, estival i refrescant: un gaspatxo de fruites a la menta que, durant les darreres setmanes, s’ha fet omnipresent a la nostra taula. És tan fàcil de fer que ningú té excusa per no posar-se el davantal i, si el proveu, estic segura que el preparareu un munt de vegades.

Ingredients per a 4 racions:

8 tomàquets de branca
2 tallades de meló
2 tallades de síndria
8 fulles de menta fresca (de l’hort de casa)
oli, sal i vinagre

IMG_0051

Preparació:
Temps estimat:
15 minuts

  • Primer de tot peleu els tomàquets, retireu-ne les llavors i talleu-los a trossos mitjans.
  • Talleu el meló i la síndria, retireu-ne les llavors i talleu-los també a trossis mitjanets.
  • Tritureu bé totes les fruites amanides amb un rajolí de vinagre (jo l’he fet servir de Xerès) i un polsim de sal. Podeu fer servir una batedora elèctrica o un robot de cuina. Amb la THM, programeu 30 segons a velocitat 5 i, a continuació, 3 minuts a velocitat 10.
  • Afegiu un rajolí d’oli i acabeu de triturar. Amb la THM, programeu 2 segons a velocitat 7.
  • Si us queda molt espès podeu afegir-hi una mica d’aigua ben freda.
  • Deixeu que el gaspatxo es refredi a la nevera i serviu-lo ben fred acompanyat d’unes fulles de menta.

Les fruites i la menta li donen un toc refrescant i aromàtic ideal per combatre la calor. Segur que repetireu!

30/4/12

Venècia gastronòmica

IMG_9243

Aquesta Setmana Santa, gràcies a les diligències de la meva estimada amiga Raquel, vam tenir la sort de poder estar quatre dies a Venècia per un preu de somni. Com que els vols ens van sortir molt econòmics –gràcies Raquel!- vam poder allotjar-nos en un hotelet ben cèntric, situat a l’encantador barri del Dorsoduro: la locanda Ca San Vio, on malgrat les reduïdes dimensions de la nostra cambra, ens vam sentir com a casa.

El barri del Dorsoduro és un dels més tranquils de Venècia, amb racons pintorescos i plens d’encant. Entre ells, la gran plaça de Santa Margherita, un dels llocs preferits per a les reunions nocturnes dels joves venecians i on algunes paradetes exhibeixen els seus productes durant el dia.

IMG_9984

IMG_9991

Però el nostre racó preferit del Dorsoduro va ser el Campo San Bárnaba, una placeta de dimensions més reduïdes travessada per un petit canal on, cada matí, una barcassa exposa les seves fruites i verdures als compradors i als turistes curiosos que no poden evitar amagar-se darrere les seves càmeres. Diuen que són les fruites més fotografiades del món! No sé si és veritat, però si més no és curiós veure aquesta parada tan singular.

IMG_9994

IMG_0011
A la mateixa plaça de San Bárnaba vam descobrir un dels millors restaurants on vam menjar durant la nostra estada a la ciutat dels dogos: el restaurant-enoteca Oniga, on a més d’atendre’ns amb molta amabilitat, ens van servir alguns dels millors plats que hem menjat en tota Itàlia.

compo oniga

De primer jo vaig demanar les sarde fritte (sardines fregides), un plat molt típic de la zona i que em va sorprendre molt positivament, i de segon, un plat que ja coneixia i que és típic de totes les zones costeres d’Itàlia: els spaghetti alle vongole (espaguetis amb cloïsses), que van resultar uns dels millors que he menjat mai, amb la pasta feta al dente, però sense arribar a ser crua. L’Aleix, de primer, va demanar un prosciutto con ruca e parmiggiano, i de segon, va escollir la seppie in nero alla veneziana con polenta, un plat que no coneixíem i que ens va agradar força, tot i que a l’Aleix, això de la polenta, no sé si el va convèncer massa… Tot plegat ho vam amanir amb un vi blanc que ens va recomanar el cambrer que ens va atendre, però la carta de vins era un autèntic paradís per als enòfils i algunes varietats es podien demanar a copes. De postres, com que s’havia acabat la panna cotta, vam compartir un tiramisú que estava deliciós! Totalment recomanable.

Una altra zona on no havia estat mai de Venècia, és el passeig de les Záttere, al sud del Dorsoduro. Es tracta d’un llarg passeig que voreja el gran canal della Giudecca i des d’on es pot contemplar l’illa homònima i la més petita de San Giorgio Magiore. Val la pena aprofitar la posta de sol per contemplar les vistes i arribar-se fins a la duana marítima prop de la qual s’alça una de les esglésies més espectaculars de la ciutat, Santa Maria della Salute.

IMG_9149

Les Záttere també són un bon lloc per menjar. Al llarg del passeig hi ha diferents establiments i terrasses que ofereixen menús de diferents preus i categories. Nosaltres, el primer dia vam dinar a la terrassa del Bar-Caffé La Piscina, un lloc agradable tot i que una mica car pel que vam menjar. El millor de tot va ser el gelat que vam menjar tot acabant de fer el passeig!

compo piscina

Però el rei dels gelats venecians no es troba a les Záttere sinó a una altra de les places amb més encant de Venècia, el Campo Santo Stéfano, just a l’altre banda del Pont de l’Accademia. La plaça, plena de restaurants i terrasses, és una de les més freqüentades per turistes i Venecians i val la pena arribar-s’hi només per degustar un dels famosos gelats de la gelateria Paolin, un dels establiments més cèlebres de la ciutat. Però vigileu, els gelats per emportar estan molt bé de preu (em sembla recordar 2 € per dues boles més que generoses), però si us asseieu a la terrassa no hi ha l’opció de demanar un cornetto, i les copes estan totes per sobre dels 10 €.

IMG_9100

IMG_0037

Just al darrere del Campo di Santo Stéfano, al Campo Sant Angelo, s’hi troba un altre dels restaurants on vam sopar durant la nostra estada al paradís de les góndoles. Es tracta del Ristorante Aqua Pazza, un dels restaurants més “posadets” del barri on a més d’un servei bastant estirat vam haver d’escollir a cegues perquè no enteníem gairebé res de la carta, únicament en italià. De primer jo vaig demanar unes fiore di zucca alla ricotta, un plat molt típic d’Itàlia i que aquí costa trobar tant al restaurants com als mercats; de segon vaig demanar uns taglioloni amb llagosta, amb un sabor de marisc esplèndid però tan al dente que no me’n vaig poder menjar ni la meitat per por de tenir una indigestió i per mal de barres. Quan el cambrer va retirar-nos els plats i va preguntar si ens havia agradat, li vaig comentar que la pasta l’havia trobat poc feta i em va contestar sense cap mena d’amabilitat que “així” és com tenen costum de fer-la a casa seva. l’Aleix, de primer, va demanar uns  gamberi con salsa di frutti di mare, que estaven força correctes i, de segon els spaghetti alle vongole que, ni de bon tros, van superar els que havia menjat jo al restaurant Oniga. Tenint en compte que no vam demanar postres i només vam prendre dues copes de vi, la factura de 112 € ens va semblar francament excessiva, malgrat que ens servissin uns petit-fours acompanyats de dos tipus de licors (de llimona i castanya) per finalitzar la vetllada.

aqua retallat

Però, afortunadament, Itàlia és un país fantàstic per menjar bé i bé de preu i, per compensar els excessos d’alguns àpats, d’altres els vam fer en algunes de les múltiples paradetes de menjar ràpid: involtini, focaccie, pizze, calzone… El dia que vam recórrer tota la zona de San Marco, per exemple, vam fer un aperitiu en un dels cafès més emblemàtics de la Piazza San Marco, el cafè Quadri, digne competidor del més conegut cafè Florian, freqüentat per Lord Byron i Goethe.

IMG_9462

IMG_9266

Vam escollir el cafè Quadri perquè al matí la terrassa estava molt més assolellada i just al costat hi havia un quartet que ens va acompanyar amb una bona selecció de música clàssica i jazz. Jo vaig demanar un Spritz, una de les begudes venecianes per excel·lència, elaborada amb soda, vi blanc i aperol o campari; i l’Aleix va optar per una Coca-Cola. Els refrescos valien tots 9 €, els còctels sobre uns 12 € i el cafè 6 €. No es pot dir que sigui barat, però l’involtini que ens vam menjar per dinar per 4 euros va ajudar a compensar. A més, amb les begudes ens van servir uns fruits secs i unes patates fregides que ens van anar estupendament per anar obrint gana!

IMG_9448

IMG_9464

Un dels llocs que no puc deixar de visitar quan viatjo a una ciutat és el mercat, i el mercat més conegut i popular de Venècia és el mercat de Rialto, que convé visitar a primera hora del matí, quan les parades fa poc que han exposat les mercaderies i llueixen amb més esplendor.

IMG_9705

compo mercat

El que més em fascina dels mercats és l’ambient que s’hi respira, especialment quan no es tracta de mercats estrictament turístics. I en el cas de Rialto l’ambient de les parades, tot i que no hi falten turistes tafanejant les atractives mercaderies, és un ambient venecià.

IMG_9672

IMG_9675

Una altra cosa que m’agrada observar són aquells productes que a casa nostra no són tan freqüents. En el cas del mercat de Rialto em van sorprendre especialment les carciofini sardi, unes carxofes menudes i morades que exhibien gairebé totes les parades, algunes vegades en remull.

IMG_9665

IMG_9661

Altres productes com el fonoll o la flor de carbassó també són difícils de veure a casa nostra, però no era la primera vagada que els veia en mercats europeus.

IMG_9655

De la zona del peix, el que més em va sorprendre és que la majoria de peces s’exhibien ja pelades i filetejades, i el marisc, en moltes parades, el tenien sense cap. No vaig atrevir-me a preguntar si es tractava de frutti di mare congelati, però el marisc sense cap i el peix filetejat em van fer com mal efecte… Entre el marisc abundaven els crancs, les vieires i tota mena de crustacis. De peixos n’hi havia de tota mena, però molts no els vaig saber reconèixer. El salmó tenia una pinta especialment apetitosa i el més sorprenent és que els preus no em van semblar desorbitats.

IMG_9695

compo peix

A part del mercat, però, Venècia és el paradís de les botigues gourmet, amb tota mena de productes artesanals, des de pasta fresca o seca, passant per olis i vinagres balsàmics, herbes aromàtiques, formatges, licors… Nosaltres no vam poder evitar comprar un bon tros de Parmigiano Reggiano i alguns paquets de pasta. Això sí, eviteu les pastes de colors que venen en establiments turístics perquè, a més de no ser la que consumeixen els italians, no solen donar massa bon resultat i perden el color en bullir-se. El més recomanable és comprar en una tenda de delicatessen freqüentada per venecians o directament en un supermercat, com vam fer nosaltres.

compo pasta

Una excursió que val la pena fer des de Venècia, és a l’illa de Burano (que no s’ha de confondre amb la coneguda illa de Murano, famosa pels seus vidres de colors però més industrial i no tan pintoresca com Burano). L’illa és un bon lloc per degustar els dolços venecians i altres típics de l’illa. Nosaltres vam optar per uns deliciosos bussolai, una mena de rosquilles amb sabor anisat que ens van servir de postres per a un dinar lleuger en una de les moltes terrasses del carrer principal.

IMG_9773

El millor lloc per degustar aquests dolços és el Panificio a. Garbo, no només per la varietat de dolços i pastes que es poden observar des de l’aparador, sinó per l’amabilitat i la simpatia del senyor que les despatxa.

IMG_9807

compo dolços

Una altra especialitat veneciana que vam prendre a Burano va ser el famós còctel Bellini, elaboorat amb suc de préssec i cava.

IMG_9769

Com podeu veure, van ser quatre dies molt ben aprofitats: museus, mercats, gastronomia, passejades en góndola… Una escapada ideal per recarregar piles i tornar a començar carregats d’energia positiva!

20/4/12

Rondalles de Beneixama, de Francesc Gascó

No és costum en aquest blog la publicació d’articles extragastronòmics. Però la d’avui és una ocasió especial: no fa massa, Francesc Gascó, autor del blog A la taula i al llit i  “caçador de paraules” insaciable, va publicar aquest recull de quaranta rondalles de Beneixama.

Enamorada com sóc dels contes populars i els relats curts, no vaig dubtar ni mig segon a adquirir aquesta petita joia de la llengua valenciana, esquitxada, com ens té acostumats l’autor del llibre, d’una bona colla de paraules i expressions dialectals i de caràcter popular que donen a la prosa d’en Francesc aquest estil tan personal i entranyable.

Rondalles meravelloses, com la princesa del cigró; rondalles de fer por, com Peret, marieta i la freixureta; rondalles d’animals, com la serp que mamava; costumistes, com unes figues d’anada i tornada; humorístiques, com els estudiants de medicina; de la vellesa i relacionades amb la religió… Totes elles han estat recopilades gràcies a la col·laboració de persones del poble de Beneixama que, com diu el Francesc, “s’han prestat generosament a contar-me’ls”. Una obra, per tant, que recull la tradició popular i les històries i rondalles de tot un poble, mantenint-se fidel a l’estil propi de la tradició oral, això sí, depurada de “barbarismes innecessaris”.

Us recomano aquest llibre no només pel plaer que suposa redescobrir les rondalles de tota la vida i aprendre’n de noves, sinó per la seva riquesa lingüística i el seu estil proper i amè. Sens dubte, un regal de Sant Jordi ideal per a tots aquests que estimen la nostra llengua i les nostres tradicions!

Podeu adquirir el llibre a través de la llibreria virtual Germania.  

14/4/12

Fideus d’arròs amb verduretes i soja

IMG_0040

Aquest matí, mentre comprava algunes coses al Santiveri del carrer de Mar de Badalona (un d’aquells llocs on és difícil no trobar alguna cosa), he vist uns fideus d’arròs xinesos que m’han recordat una recepta que havia vist al blog de la Marina, Tapa’t de tapes i que feia temps tenia ganes de provar. Alguns de vosaltres ja coneixeu el meu repte personal amb la cuina oriental que, tot i que he de reconèixer que encara em costa una mica, poc a poc em va conquistant. Aquests fideus els havia provat algun cop en restaurants, però a casa és la primera vegada que els feia. I ha estat ideal perquè tenia algunes verduretes a la nevera i gambes roges congelades, els ingredients necessaris per elaborar un plat saludable i ben apetitós.

Ingredients per a 4 persones:

1 paquet de fideus d’arròs
1 carbassó petit
2 pastanagues
1 manat d’espàrrecs
un bròquil petit
16 gambes roges
un polsim de sal
salsa de soja

Preparació:
Temps estimat:
30 minuts

  • Primer de tot, peleu les pastanagues i el carbassó i talleu-los a bastonets prims.
  • Retireu la cua dels espàrrecs, partint per on es trenqui de forma natural, i talleu-los longitudinalment i partiu-los per la meitat.
  • Renteu bé el bròquil i talleu-lo en floretes.
  • Abans de començar a coure les verdures, poseu una olla amb aigua al foc per escaldar els fideus.
  • Poseu un wok o una paella fonda al foc amb un rajolí d’oli i, quan hagi agafat temperatura, sofregiu-hi les gambes. Jo he fet servir gambes roges congelades amb closca, però també podeu emprar gambetes pelades. En aquest cas no caldrà que les fregiu abans.
  • Retireu les gambes del wok i afegiu, en el mateix oli, la pastanaga.
  • Al cap de 3 minuts, hi afegiu la resta de verdures i aneu sacsejant el wok perquè es vagin fent totes.
  • Mentrestant, peleu les gambes i en retireu el nervi. Reserveu.
  • Quan l’aigua de l’olla arrenqui el bull, hi afegim els fideus i els escaldem durant un minut. Seguidament, els escorrem i els passem per aigua freda perquè perdin l’excés de midó.
  • Quan les verduretes estiguin pràcticament al punt, hi afegiu un rajolí de soja. Tasteu i, segons el vostre gust, hi afegiu un polsim de sal. Cal anar amb compte perquè la salsa de soja ja és molt salada!
  • Afegiu els fideus ben escorreguts al wok juntament amb les gambetes, deixeu coure un parell de minuts i apagueu el foc.

Podeu servir els fideus en un plat fondo, com he fet jo, o en un bol, com fan en molts establiments orientals. I, si voleu donar un toc més exòtic i divertit podeu servir el plat amb palets xinesos.

11/4/12

Arròs cremós de ceps i oli de tòfona blanca

IMG_5267

Aquest mes, la Sandra i la Marina de la Recepta del 15 ens proposen un ingredient estrella a casa nostra i crec que pràcticament en tot el món mundial: l’arròs. No fa massa, precisament, vaig assistir a un taller d’arrossos amb el Xesco Bueno, on vam tenir ocasió de parlar de diferents tipus d’arròs i diferents procediments d’elaboració. A casa, com més ens agrada és a l’estil risotto, un arròs cremós amb abundància de matèria greixosa que avui us presento amb un toc de ceps i oli de tòfona blanca. Ja veureu que és per llepar-se’n els dits!

 

Ingredients per a 4 persones:

400 g d’arròs
1 ceba tendra
40 g de ceps deshidratats
1 gotet de llet
1 copeta de vi blanc sec
3/4 l de brou de pollastre
100 g de parmesà en pols
oli d’oliva verge extra
mantega
sal i pebre
oli de tòfona blanca (tuber magnatum)
una branca de julivert per decorar

Preparació:
Temps estimat:
45 minuts

  • Abans de començar, deixem rehidratar els ceps en un bol amb una mica de llet, com a mínim durant 20 minuts.
  • Posem el brou en un cossi al foc perquè estigui ben calent, però sense arribar a bullir.
  • Seguidament, piquem la ceba i la sofregim en una paella amb un raig d’oli d’oliva a foc baix, fins que estigui transparent i toveta, però procurant que no agafi massa color.
  • Hi afegim els ceps escorreguts i l’arròs. Jo, en aquest cas, he fet servir un arròs bomba que vaig comprar a la fira medieval de Pals. Però el més idoni per a un bon risotto seria un arròs arbori o un carnaroli, que tenen més midó i absorbeixen més els sabors.
  • Deixem coure un parell de minuts tot remenant amb una cullera de fusta i hi afegim la copa de vi blanc. Jo he fet servir un Riesling Sumarroca que és el que hem begut després per dinar. La idea és que el vi que fem servir per cuinar l’arròs sigui d’una mínima qualitat.
  • Quan el vi s’hagi evaporat, hi anem incorporant el brou mica en mica, deixant que l’arròs es begui tot el suc abans d’afegir-n’hi un altre cullerot. En lloc de brou de pollastre (jo he fet servir un brick de Gallina Blanca) podeu emprar un brou vegetal. Hi podeu incorporar també la llet on heu rehidratat els ceps.
  • Depenent de l’arròs que empreu i de la temperatura de cocció, necessitareu més o menys brou. Si cal, afegiu-ne més del que s’indica al ingredients. La quantitat de brou sempre és orientativa.
  • Quan l’arròs estigui al punt, retireu del foc, hi afegiu una nou de mantega, un rajolí d’oli de tòfona i empolvoreu amb el parmesà. Remeneu una mica amb suavitat, deixeu reposar dos minuts i ja podeu emplatar.
  • Decoreu amb una branqueta de julivert i serviu ben calent i al moment.

Ja tinc ganes de començar a  veure la gastroesfera plena d’arrossets bons!

5/4/12

Ous farcits de gambes amb puré de pèsols

IMG_7792

Com ja sabeu, des de fa alguns mesos vaig començar una nova secció al blog dedicada a les receptes de la meva àvia, la iaia Roser. La recepta que us presento avui no és de les que més recordo de la meva àvia, però quan vaig revisar el recull de receptes que em van donar els meus tiets, em va cridar de seguida l’atenció i em va semblar que podia ser un aperitiu perfecte. A més, l’ingredient principal, que són els ous, són un producte que sempre em fa pensar molt en la meva iaia.

Ingredients per a 8 mitjos ous:

IMG_7733

4 ous
24 gambes roges
1 ceba de Figueres
un rajolí de llet

Per a la maionesa:

1 ou
250 ml d’oli d’oliva suau
un rajolí de vinagre
un polsim de sal

Per al puré de verdures:

150 g de pèsols
150 g de patata
250 ml d’aigua
un polsim de sal

Preparació:
Temps estimat:
1 hora

 IMG_7804

  • Primer de tot, posem aigua a bullir en un cassó i, quan arrenqui el bull, hi introduïm els quatre ous i els deixem coure 10 minuts, fins que quedin durs.
  • Mentrestant, pelem les patates, les fem a quadrets petits i les posem en un cassó amb els pèsols congelats, un gotet d’aigua i un polsim de sal. Deixem coure a foc mig durant uns 15 minuts.
  • Quan els ous estiguin cuits, els passem per aigua freda i els pelem. Reservem.
  • Quan la patata i els pèsols estiguin cuits, els passem per la batedora elèctrica procurant que quedi un puré força espès. Si cal, podeu treure una mica d’aigua de la cocció. Jo aquest cop he deixat gairebé tota l’aigua de cocció i el puré m’ha quedat poc dens. La meva àvia feia un puré molt dens que disposava amb ajuda de la màniga pastissera, com si fos nata.  
  • Posem en una paella un rajolí d’oli i, quan estigui calent, hi sofregim les gambes senceres, un minut per cada banda. Reservem.
  • En el mateix oli hi sofregim una ceba ratllada a foc baixet, fins que comenci a agafar un punt de color.
  • Mentrestant, pelem les gambes i en reservem vuit de senceres per decorar. La resta les tallem a rodanxes.
  • Per altra banda, tallem els ous durs per la meitat i separem les clares dels rovells.
  • Quan la ceba estigui al punt, hi afegim les gambes trossejades, la meitat dels rovells d’ou, un rajolí de llet sencera i un polsim de sal.
  • Deixem coure un minut i retirem la paella del foc.
  • Muntem els ous farcint-los amb les gambes.  Posem per sobre la maionesa amb ajuda d’una màniga pastissera i, finalment, decorem amb la gamba sencera que havíem reservat.
  • Acabem de decorar el plat amb el puré de pèsols que aportarà al plat un toc de color molt abellidor. Si us ha quedat prou espès, també el podeu disposar amb ajuda de la màniga pastissera imitant la forma d’una nata muntada. Així és com ho feia la meva àvia, però a mi aquest cop el puré m’ha quedat un pèl massa lleuger.

Ja veureu com el plat fa molt de goig i vesteix molt la taula! I no cal que us digui que els ous estan per llepar-se els dits…

IMG_7806
Bon profit!!!!