20/4/12

Rondalles de Beneixama, de Francesc Gascó

No és costum en aquest blog la publicació d’articles extragastronòmics. Però la d’avui és una ocasió especial: no fa massa, Francesc Gascó, autor del blog A la taula i al llit i  “caçador de paraules” insaciable, va publicar aquest recull de quaranta rondalles de Beneixama.

Enamorada com sóc dels contes populars i els relats curts, no vaig dubtar ni mig segon a adquirir aquesta petita joia de la llengua valenciana, esquitxada, com ens té acostumats l’autor del llibre, d’una bona colla de paraules i expressions dialectals i de caràcter popular que donen a la prosa d’en Francesc aquest estil tan personal i entranyable.

Rondalles meravelloses, com la princesa del cigró; rondalles de fer por, com Peret, marieta i la freixureta; rondalles d’animals, com la serp que mamava; costumistes, com unes figues d’anada i tornada; humorístiques, com els estudiants de medicina; de la vellesa i relacionades amb la religió… Totes elles han estat recopilades gràcies a la col·laboració de persones del poble de Beneixama que, com diu el Francesc, “s’han prestat generosament a contar-me’ls”. Una obra, per tant, que recull la tradició popular i les històries i rondalles de tot un poble, mantenint-se fidel a l’estil propi de la tradició oral, això sí, depurada de “barbarismes innecessaris”.

Us recomano aquest llibre no només pel plaer que suposa redescobrir les rondalles de tota la vida i aprendre’n de noves, sinó per la seva riquesa lingüística i el seu estil proper i amè. Sens dubte, un regal de Sant Jordi ideal per a tots aquests que estimen la nostra llengua i les nostres tradicions!

Podeu adquirir el llibre a través de la llibreria virtual Germania.  

2 comentarios:

La Cuina Violeta dijo...

Estimar la llengua i el territori: sí senyor!
Nani

Francesc dijo...

OOOOOOOH!!!! GRÀCIES!!!! Ho acabe de llegir!!! M'ha fet molt content el teu post!! Quin detallàs!!! Ai, que estic molt i molt emocionat!! És un llibre que he fet amb tota l'estimació del món per la nostra llengua, escrit principalment en la varietat dialectal del català de Beneixama. Són rondalles nostrades, que podem trobar en qualsevol indret de parla catalana, amb les seues peculiaritats individuals. Gràcies, novament. Besades des de Beneixama estant.