26/10/08

Quiche de salmó i formatge blau

Aquest migdia, donant un cop d’ull al blog del Francesc, he vist una recepta que m’ha fet tornar la boca aigua. Es tracta d’una adaptació de la clàssica quiche lorraine que el Francesc ha anomenat “Quix Beneixama”. Deliciosa...

El cas és que aquesta recepta m’ha fet pensar que fa molt de temps que no preparo cap quiche, i això que és un dels nostres plats preferits; així que aquest vespre he decidit preparar-ne una de les que tenen més èxit a casa. Es tracta d’una quiche de salmó i formatge blau que vaig treure del llibre La dieta Montignac, del qual us he parlat algun cop i d'on provenen algunes receptes d’aquest blog, com ara la sopa de xampinyons al vi blanc.

La particularitat principal d’aquesta quiche- apta per als que seguiu la dieta Montignac- és que no té base, ni de pasta fullada ni de brisa, així que no porta ni una gota de farina, un dels ingredients sacrílegs segons el dietista francès. Aquest detall, però, no desmereix la recepta que, a mi, personalment, em sembla igual d’apetitosa.

Ingredients:

8 ous
300g de salmó fumat tallat a daus
100g de formatge blau tallat a daus
250 ml de nata per cuinar
10 olives negres (jo utilitzo les d'Aragó)
1 ceba tendra
50g de formatge parmesà
2 cullerades d’alfàbrega picada
oli d’oliva verge extra i sal
mantega i un motlle rodó de vidre

Preparació:
Temps estimat:
15 minuts + 45 minuts d’espera


  • Primer de tot unteu un motlle rodó, d’uns 26 cm de diàmetre, amb una mica de mantega. Tot seguit, pre-escalfeu el forn a 150º.

  • Piqueu la ceba ben fina i ofegueu-la en un paella amb una mica d’oli durant 2-3 minuts, fins que estigui transparent però no daurada.Un cop cuita, retireu la ceba del foc. Deixeu que es refredi i afegiu-hi el parmesà i l’alfàbrega picada. Penseu que l’alfàbrega seca perd molt, així que si no en teniu de fresca val més que empreu julivert. Jo sempre tinc a casa uns sobrets d’alfàbrega fresca picada de la marca “Gourmet Garden”. No és com acabada de picar però és molt millor que la seca.

  • A continuació, bateu els ous i la nata conjuntament. Un cop sigui ben homogeni, afegiu-hi la ceba picada, les olives sense pinyol i el salmó tallat a daus. Mescleu-ho bé, però anant en compte de no malmetre el salmó.

  • Aboqueu la mescla al motlle que havíeu preparat abans amb la mantega i afegiu els daus de formatge blau* per sobre de manera que quedin flotant. Jo, normalment, faig servir Roquefort, però podeu emprar Gorgonzola, Cabrales o qualsevol altre formatge de l’estil.

  • Finalment, només queda coure la quiche al forn durant uns 45 minuts o fins que la part superior estigui ben daurada.

  • Podeu servir la quiche calenta, temprada o freda. Si voleu, la podeu preparar amb antelació i reescalfar-la uns segons al microones. A nosaltres, com ens agrada més és a temperatura ambient.

_____________________________________________

* El Formatge blau és una classe de formatges, que té com a característica fonamental la presència de floridures, generalment del gènere Penicillium, que li proporcionen tons blavosos o verdosos.
De llet de vaca, d'ovella i/o de cabra, els formatges blaus es curen en indrets amb temperatures i humitats (de l'ordre del 90%) regulades, per tal de garantir la proliferació de les floridures. Tradicionalment, això ha estat possible en coves.
Pel que fa al gust, tots ells tenen un gust fort, i tendeixen a ser picants i una mica salats. L'olor també sol ser forta.
Els formatges blaus més famosos són el Roquefort occità, el Gorgonzola llombard, l'Stilton anglès, i el Cabrales asturià, tots ells amb Denominació d'Origen Protegida.
Informació extreta de Viquipèdia

4 comentarios:

Gemma dijo...

Caram, quina quiche tan diferent, sense base...
La combinació de salmó i formatge blau ha de ser potent de gust, però segur que lliguen molt i queda boníssima! La provaré, que a nosaltres també ens encanten les quiches!

Francesc dijo...

Aquesta quiche ha de ser molt bona. Com bé diu la Gemma ha de ser d'un sabor potent. Com que el salmó i el formatge blau m'agraden molt, supose que si la faig, m'agradarà molt. Salutacions

Francesc dijo...

Se m'havia oblidat donar-te les gràcies per visitar el meu bloc i haver-te'n fet un ressó tan magnífic en forma de "quiche" (o "quix"). Besades

La Taula d'en Bernat dijo...

No he pensat de posar-ho a l'article, però si us animeu a fer-la, no hi poseu gens de sal. El paremsà i el formatge blau ja li donen prou sabor i si hi afegiu sal us quedarà massa fort.