7/12/11

La Sargantana restaurant

la-sargantana

Ja fa temps, massa temps, que tinc pendent de parlar-vos del que per a mi és el millor restaurant de Badalona: La Sargantana. La nostra història amb La Sargantana es remunta a l’època de la nostra adolescència, quan La Sargantana estava situada al Carrer Sant Francesc de Badalona i era poc més que un bar de copes i torrades amb embotits que, això sí, comptava amb l’entranyable presència del Jose.

L’any 1996 l’Anna Abellán i l’Ignasi Niubó van agafar les regnes del negoci que, mica en mica, va anar afegint actes culturals a la seva agenda i va anar ampliant la seva oferta gastronòmica, fins convertir-se en un punt de referència per a tots els badalonins amants de les tertúlies, el bon ambient i la bona menja.

A finals del 2008, La Sargantana es va traslladar a la seva actual ubicació, al barri de Dalt La Vila, en una pintoresca cantonada entre el carrer Sant Sebastià i el Carrer de la Costa, el carrer amb més pendent de Dalt de la Vila i un dels racons més dibuixats, fotografiats i admirats de tot el barri.

carrer

Des que són a Dalt la Vila, l’equip de La Sargantana s’ha implicat de ple amb el barri defensant-ne els valors patrimonials i culturals i fomentant el desenvolupament de l’entorn. Un dels darrers projectes de La Sargantana va ser impulsar la rehabilitació de “Cal Fideuer”, antiga masia del segle XVI, situada al carrer Barcelona entre Quintana Alta i la plaça Constitució, una de les edificacions més antigues del barri de Dalt la Vila, on  va funcionar durant molts anys una popular botiga d’ultramarins. L’objectiu de “Cal Fideuer”, que actualment ja funciona com una cooperativa independent de La Sargantana, és oferir als badalonins una selecció de productes escollits sota criteris de qualitat i proximitat:  “El contacte directe amb els productors és un dels nostres objectius, així com una atenció especial a l’agricultura ecològica i a la de conreus de producció integrada. A més es fa un seguiment del producte, des del seu origen fins al consumidor, garantint un preu cooperatiu durant tot l’any”.

La Sargantana restaurant, però, és un lloc peculiar. No espereu trobar-hi una carta massa extensa ni taules vestides de gala. L’ambient de La Sargantana és un ambient distès i informal que contrasta amb una oferta gastronòmica que, per a mi, és del millor que es pot trobar avui en dia, i més tenint en compte la relació qualitat-preu. La carta, on podem trobar alguns dels tastets de tota la vida, és força escueta, però es complementa amb els suggeriments que cada nit anoten a la pissarra segons el peix subhastat a la llotja i els productes de mercat i temporada, que són els que marquen les directrius de la cuina de L’Ignasi Niubó, un xef excel·lent que ha sabut oferir als comensals plats de primera amb honestedat, sí, però també amb molt d’estil.

La cap de sala, Anna Abellán, és a més una bona sommelier amb bons coneixements sobre els vins de la terra, començant pels DO Alella i passant per altres regions vinícoles de casa nostra com el Montsant, el Priorat, la Terra Alta o el Penedès. Són, a més, molt aconsellables les cerveses d’elaboració artesanal.

Hem anat tantes vegades a La Sargantana, que crec que ja no ens queden massa plats de la carta per tastar. Si hi tornem és perquè no ens cansem mai de les seves esplèndides amanides, els seus tastets llaminers i les noves propostes de l’Ignasi, que mica en mica va creant plats amb arrels molt nostrades i alhora creatives.

La darrera vegada que vam ser-hi, hi vam anar amb els meus pares per celebrar que ja havien sortit a la llum Les receptes de la Taula d’en Bernat. Vam decidir, com fem habitualment, compartir una sèrie de tastets, i ens va sorprendre veure que la carta havia estat considerablement ampliada.

Per començar, vam demanar la clàssica amanida de bolets que tantes vegades hem demanat, tot i que a mi també m’encanta la de formatge de cabra amb fruits secs. Les amanides de La Sargantana no són unes amanides qualsevol, a més de ser racions més que generoses, la presentació és sempre exquisida i el contrast de textures i colors és espectacular.

IMG_5219

Vam seguir amb el confit d’albergínia, un altre clàssic que mai em puc resistir a demanar, i una innovació: el paté de formatge fresc d’ovella a l’alfàbrega. Els dos plats, acompanyats amb pa de pita acabat de fer, van tenir un èxit espectacular i la presentació em va semblar exquisida.

IMG_5224

IMG_5231

Un altre clàssic que no falta mai quan anem a La Sargantana, i que he fet a casa més d’una vegada, són les torradetes de sobrassada amb mel, un contrast de dolç i salat que no sé què té però fa les delícies de tots els comensals. Abans acompanyaven el plat amb tàperes gegants, però darrerament he vist que les han retirat i les han substituït per ruca i altres vegetals que, no n’estic segura, però tenen pinta de ser algues.

IMG_5233

Vam seguir la degustació amb un altre clàssic més recent però que crec que costarà que desaparegui de la carta de La Sargantana: el pop a la badalonina, una versió que l’Ignasi ha creat a partir d’un plat tradicional dels pescadors badalonins. Antigament, els pescadors de les costes catalanes solien preparar el pop trossejat, bullit amb patates i afegint-hi al darrer moment un bon allioli. La meva tieta, la Teresa, encara prepara el pop amb patates a l’estil tradicional i abans de servir-lo mareja l’olla amunt i avall del passadís perquè tots els ingredients quedin ben mesclats. L’Ignasi ens proposa una versió molt més acurada d’aquest clàssic badaloní, on l’estètica i el bon sabor conjuguen a la perfecció. A casa l’hem elaborat un munt de vegades, sempre amb èxit, i és una de les receptes que podeu trobar a Les receptes de la Taula d’en Bernat.

IMG_5236

El descobriment de la nit va ser, sense dubte, la llaminera de porc amb salsa de figues. Crec que l’havíem demanat alguna altra vegada, però aquest cop es van superar amb la presentació, amb flors comestibles que abellien notablement el plat i una disposició que gairebé feia pena menjar-s’ho!

IMG_5252

Dos plats estrella que no vam menjar aquesta nit però que no vull deixar de recomanar-vos són el bacallà a la badalonina i el llobarro amb ceba, panses i pinyons. Dues autèntiques meravelles!!!

IMG_3070

IMG_3073

De postres, aquest cop ens vam decidir pel pa de pessic de xocolata i xutnei de prunes i el xutnei de prunes amb formatge d’ovella, que vam acabar compartint entre tots quatre i van posar punt i final a una degustació de primera.

IMG_5266

IMG_5255

Aprofito aquest post per dir-vos que el proper dimarts 13 de desembre La Sargantana organitza una presentació-degustació de Les receptes de la Taula d’en Bernat, on podrem parlar de menjar i degustar alguns dels plats del llibre que l’Ignasi s’ha ofert a elaborar especialment per a l’ocasió. El preu del sopar serà de 20 euros i es farà una oferta especial de sopar+llibre per 33 euros. A més, us anticipo que hi haurà alguna sorpreseta que no revelarem fins el final…

23 comentarios:

Sofía Mil ideas mil proyectos dijo...

Unos riquisimos platos y el precio no esta nada mal, que pena no estar por hay, para poder degustarlos, besos

Isabel dijo...

Bueno es conocer estas direcciones.
LOs platos tienen una pinta espléndida!

starbase dijo...

Com m'agradaria poder-hi anar!! Osties!! Aquests restaurants on no estan per històries de floritura sobrera m'encanten.

I la veritat, tota la seva activitat cultural és per treure's la boina.

LA COCINERA DE BETULO dijo...

Amb aquestes fotos i explicacions ens fas venir gana.
Tenim que trucar a La Sargantana per confirmar l'assistencia?
Petons.

La Taula d'en Bernat dijo...

Els que estigueu interessats en el menú degustació del proper dimarts 12+1, sisplau, truqueu a La Sargantana el més avita millor!

Petons a tots!!!

Carme i Omar dijo...

Espero que vagi molt bé el sopar presentació. Amb receptes tan bones l'èxit està garantit.
Petons

trifasic de baileys dijo...

Caram!! m'has fet venir ganes d¡anar-hi ehh!! quins plats!!! deu ser bonissim tot amb aquest aspecte...!! me l'apunto per si un dia hi paso...petons

Gemma dijo...

Ja et vaig dir que si puc passaré abans del sopar, que tinc moltes ganes de tenir el llibre! ;)

Cristina dijo...

Un restaurant, com tu ben dius, informal però que no té res a envejar a segons quins...Aquests són els que m´agradan a mi i en els quals m´hi sento còmoda en tots els aspectes .Me l´apunto per passar-m´hi algun dia

Kako dijo...

Una pasada todo lo que probaste, vale la pena tener apuntadas estas recomendaciones.
Un beso.

lolines dijo...

Mirar ls fotos et fa venir gana.
Bo i bé de preu.
Hi aniré

Roser dijo...

Quins menjars més exquisits...

Mari dijo...

Doncs prenc nota del restaurant per anar-hi algun dia! Al meu home i a mi ens agrada anar a restaurants nous de tant en tant per variar. I pels plats que veig, ens agradarà segur. Si ho hagués llegit abans, potser hauriem parat avui, perque hem estat a l'Ikea.
Salutacions.

Quiero ser súper famosa dijo...

El dia 13 no podre apropar-me però prometo anar a sopar un altre dia. M' agradan els plats i sempre es bò conèixer las propostes gastronòmiques dels restaurants que estan prop d'on visc.

Trini Altea dijo...

Que surtido de platos más ricos.

Anónimo dijo...

Si ja teníem ganes de venir... després de llegir aquest post encara més! Però les obligacions no perdonen...
Espero que vagi de conya!
Petons
Sandra

Mesilda dijo...

Un sitio para tener en cuenta...Los platos se ven todos buenisimos.
Besets.

Te de Ternura dijo...

Hola ANNA. Ens has descrit tan bé aquest restaurant cassolá pero amb un toc CHIC, que de ben segur que será la propera visita que faré passat festas
M'agrada el teu BLOG, es amé i vanguardista, suposso que com tú.
UNA ABRAÇADA
Conxita

Alfons dijo...

Un dia d'aquests tinc que anar per Badalona.. així és que ... en prenc nota!!

La Taula d'en Bernat dijo...

Per a tots aquells que tingueu intenció d'anar algun dia a la Sargantana, penseu que només obren els vespres de dimarts a dissabte. Res de dinars!

Petonets a tots!

Josepb.Menja de bacallà. dijo...

Anna; Ens veiem a La Sargantana¡¡

La Taula d'en Bernat dijo...

Què bé, Josep! Em fa molta il·lusió que alguns blocaires us hagueu animat a venir a l sopar. Vosaltres, més que ningú, podeu entendre la feina i l'entusiasme que hi darrere d'un bloc o un llibre de cuina.

Petons a tots!

David dijo...

Tot fa una pinta genial!!
Podries dir quin es el preu mig de la carta? I si es pot consultar a algun lloc?
Moltes gracies.