1/5/11

VII Magna Celebratio: un dia romà i molt gastronòmic

IMG_8382

Aquest matí, amb alguns alumnes de 1r Batxillerat de l’escola on treballo, he assistit un any més a les festes de la Magna Celebratio de Badalona, on hem pogut observar diferents paradetes que ens mostraven els antics oficis dels romans. Les més interessants, pel meu punt de vista, eren les paradetes que ensenyaven com tenyien les teles i els colorants que feien servir, com cardaven i filaven la llana, els teixits que feien servir antigament, etc. També hi havia paradetes on s’explica l’ofici d’escultor o la tècnica del mosaic.

Textrina

A més de les paradetes, hem participat en diferents tallers. Dues de les meves alumnes han optat per l’Unguentaria, on els han ensenyat a elaborar una crema corporal amb llard de porc i herbes aromàtiques. Sembla ser, però, que la noia que els ensenyava les tècniques de perfumeria anava una mica de bòlit i no ha pogut fer una explicació massa exhaustiva. Just al costat de l’Unguentaria, hi havia una altra paradeta on ensenyaven els diferents instruments que empraven els metges de l’època i les tècniques que feien servir. Una mica més enllà, hi havia el Gemmarius, un altre taller especialitzat en què es mostrava com els antics romans elaboraven les seves joies amb cuir i pedres de diferents formes i colors. Alguns dels meus alumnes també hi han participat i m’han mostrat les seves pròpies confeccions.

IMG_8378

Però de tots els tallers el que ha tingut més èxit i el que, com cada any, m’ha semblat més ben organitzat, ha estat el Thermopolium, organitzat per la companyia Kuanum, que ens ha rebut amb la salutació pròpia dels romans i ens ha recordat que sempre hem d’entrar a la casa en què ens conviden amb el peu dret, per evitar les típiques supersticions dels romans. Ens hem rentat les mans amb aigua de roses i, abans de començar a cuinar, ens han fet una bona explicació sobre els aliments que feien servir els romans, distingint els que eren propis de les classes humils, dels que estaven reservats a les classes benestants.

IMG_8389

IMG_8387

D’entre tots els productes, el que més expectació tenia era el garum, una salsa elaborada amb entranyes de peix assecades al sol que els romans feien servir com a condiment en gairebé tots els plats. També m’ha semblat curiós l’ús de la mirra en algunes elaboracions i la gran multitud d’espècies que ens han deixat olorar i tastar, entre les quals hi havia el pebre llarg o la rosa d’Alexandria, molt preuades pels antics romans.

Espècies

Després de l’explicació teòrica, dues de les meves alumnes han sortit voluntàries per preparar una salsa anomenada hipotrimma, una mena de vinagreta agredolça elaborada amb mató, panses i pinyons. Es tracta d’una recepta treta del llibre més famós de l’època romana, De re coquinaria, d’Apicius, el qual aconsello a tots els amants de la cuina i del món antic.

hipotrimma

Per elaborar la recepta hem fet servir 100 g de mató, 20 g de panses, 20 g de pinyons, 5 dàtils, un polsim de pebre, un polsim de llavors d’api (com que avui no n’havien trobat hem fet servir les fulles de l’api), una culleradeta de garum, una culleradeta de most reduït (que es pot substituir per vi dolç), una culleradeta de vinagre, una culleradeta de mel i 3 fulles de menta picada. La Marta Grífols i la Marta García han estat les encarregades de fer anar la mà de morter per anar picant i mesclant tots els ingredients. Primer el mató, el garum, el vi dolç, el vinagre i la mel. Després de treballar-ho a poc a poc han tastat i rectificat el gust. Finalment hi han afegit per sobre les panses, els pinyons i els dàtils trossejats, la menta picada i un polsim de pebre.

A continuació, tots els participants hem participat activament en l’elaboració d’un condiment d’espècies a base de pebre, coriandre, morduix, orenga, gingebre, sal i altres ingredients que ja no recordo, que ens hem endut en un sobret i servirà per condimentar carns o peixos. La nostra amfitriona ens ha recomanat mesclar les herbes amb oli d’oliva per aromatitzar-lo i donar-li diferents usos.

morters

Després d’una bona estona picant amb la mà de morter, ha arribat l’hora de la degustació. Els nostres amfitrions havien preparat una taula amb diferents aperitius típics d’un àpat romà. Hem començat pels ous de guatlla i hem acabat per les postres elaborades amb mató i un most de raïm amb un gust força particular. Entremig hem pogut degustar diferents olivades, unes torradetes amb mel i llavors de roselles, dàtils macerats i, evidentment, l’hipotrimma que havien preparat les Martes. Tot estava deliciós i ho hem pogut acompanyar amb diferents classes de vins i hidromels que ens han servit de petites àmfores de terrissa.

degustació

L’experiència, com cada any, m’ha semblat molt interessant i he estat molt contenta amb la participació dels alumnes. Fins i tot alguns alumnes més joves –els de 3r d’ESO- han seguit la meva recomanació i han tret el cap per les paradetes per contagiar-se de l’ambient romà que aquests dies s’ha viscut a la ciutat de Badalona.

I per acabar amb aquest post tan badaloní, acabaré amb una foto del dimoni, que el proper 10 de maig cremarà al bell mig de la Rambla acompanyat dels tradicionals focs d’artifici.

IMG_8434

7 comentarios:

LA COCINERA DE BETULO dijo...

Nosaltres també hem estat avui a la Magna Celebratio, hi han parades molt cuiroses i et dones compte de que eren veritables enginyers.
Aquesta setmana anirem a veure el dimoni.
Petons.

Margarida dijo...

Quins alumnes més motivats que tens! És un goig veure com s'apunten voluntaris a tot!!!
A mi m'hauria agradat anar-hi però no he pogut.
El dimoni sí que l'havia vist: ahir hi vaig passar amb la meva filla en bici pel davant.
Esperarem la propera Magna Celebratio!
Petons

Glòria dijo...

Es nota que vareu gaudir d'aquesta passejada per les costums romanes i amb la participació en els diferents tallers!. Una bona manera de mantenir viva la història.

La cuina de l'Eri dijo...

Quin goig de dia! Celebro que fos un dia interessant i tan participatiu! Petons

Fem un mos dijo...

Una molt bona manera de mantenir vives les tradicions, i pel que es veu al jovent també en gaudeix.
Petons

La Taula d'en Bernat dijo...

S'ha de dir que la professora havia promès mig punt de l'exàmen als alumnes que portessin una prova d'haver estat a la fira. Però va funcionar!!! Entre dilluns i dimarts, es van omplir les aules de polseres, cremes perfumades, sobrets d'espècies, moneders de cuir i fotografies de les paradetes.

Estic molt contenta d'haver engrescat els alumnes a fer aquesta activitat que segur que els va ajudar a conèixer una mica millor els nostres orígens.

Fins aviat!
I gràcies per la visita!!!

angels dijo...

L'any passat hi varem anar, ahir vaig veure el dimoni i el dimarts aniré a veure'l cremar. Petons