30/10/09

Panellets 2009

Aquest any, un cop més, la darrera setmana de novembre ha estat plena d’activitat i creació. Aquestes dates, tot i que em sento més trista perquè el dia és més curt i es fa fosc de seguida, tenen un punt de màgia que gira entorn de la festa de Tots Sants.

A casa, des de que era ben petita, sempre ens reuníem una tarda per fer els panellets, i a mi aquesta tradició em meravellava perquè no estava gaire acostumada a veure tota la família a la cuina treballant de valent i com autèntics professionals. Cadascú tenia la seva especialitat: el meu pare era l’encarregat d’elaborar els bolets de xocolata seguint el mític truc de l’ampolla, la meva mare feia uns panellets de pinyons perfectes amb el mètode infalible de la tassa de cafè i la meva germana i jo ajudàvem amb el que podíem embadalides davant de l’activitat frenètica dels nostres progenitors.

Però el que més em fascinava era el resultat final: un munt de panellets de diferents formes i coloraines presentats en safates de cartró amb els mantellets blancs de paper. Quan arribava la nit de la castanyada tothom felicitava la meva mare i amb raó, perquè les safates de panellets feien un goig impressionant.

Des que ja no visc a casa els pares, he intentat continuar a casa meva aquesta tradició tan emotiva i tan arrelada a la meva família. Aquest any, la meva germana no va poder venir a casa perquè sortia massa tard de la feina, però es va afegir a la marató la Cristina, una companya de feina de la qual us he parlat en més d’una ocasió. La meva mare, tot i que també va plegar tard de la feina, va passar una estona per donar-nos un cop de mà amb els panellets de pinyons, que són la seva especialitat, i pintant els panellets amb el rovell d’ou.

Vam començar la panelletada cap a les cinc de la tarda i vam acabar gairebé a les onze de la nit. El resultat: 191 panellets, més 30 o 40 que es va endur la Cristina a casa seva per al seu marit i els seus nens, el Lucas i l’Ignasi, que segur que es lleparan els dits amb el bé de Déu de panellets que va fer la seva mare.

Però no us penseu que tot aquest munt de panellets són per a nosaltres. Em sembla que si ens arribéssim a menjar tots aquest panellets nosaltres sols, les bàscules de casa petarien en dos dies! Dels 191 panellets en van sortir un parell de safates per a l’Ester, una safata més gran per a la Júlia, dues safatetes petites per a les iaies, una altra de ben plena per als meus pares i els meus tiets i, finalment, una darrera safata que compartirem avui amb l’Àlex i l’Eli, que ens conviden a sopar a casa seva i a menjar castanyes i moniatos.

En el vídeo que teniu a continuació, podeu veure com vam fer els panellets. El dia abans vam preparar la massa, cadascuna a casa seva, per tal que reposés 24 hores. L’endemà va començar la panelletada a sis mans: les meves, les de la meva mare i les de la Cristina.



Els passos per elaborar la massa i els diferents tipus de panellets els trobareu explicats amb tot detall a Fent panellets en família. L’única innovació d’aquest any han estat les boles de coco guarnides amb xocolata que vaig fer per aprofitar el coco que havia sobrat, la clara d’ou i la xocolata desfeta dels bolets.

Per fer les boles de coco només cal mesclar ben mesclat el coco amb el sucre i les clares d’ou. Si cal, hi podeu afegir una miqueta d’aigua perquè es lligui més bé. La quantitat de sucre pot variar segons els gustos. Com que nosaltres no som gaire amants del dolç, jo hi poso la meitat de sucre que de coco. Un cop fetes les boles, les posem en un plat. Introduïm la xocolata fosa en una màniga pastissera de plàstic, hi fem un petit forat amb una agulla i decorem les boles amb filets de xocolata. Un cop guarnides, les posem a la nevera i, a l’endemà, ja estaran llestes per menjar.

Espero que us animeu a fer els vostres panellets i us animo a compartir aquesta tasca amb la família i els amics, ja que és la millor manera de passar-ho bé metre es va treballant. A tots i a totes, bons panellets i bona castanyada!

23 comentarios:

lacocinadeile dijo...

Que delicia!!!

saludos
maBel

Marta Padenous dijo...

Visca pels panellets! Quina feinada! Jo enguany tampoc en faré...(algún any em tocarà!!!)
Ptnts

Cuinetes dijo...

Anna, quina tradició més maca!!!
I quina panelletada que heu fet, mare meva!!!
Tenen una pinta espectacular! Segur que els vostres amics estaran molt contents amb aquests postres tan típics de la castanyada!

Una abraçada!

la vella carmanyola dijo...

Que bo el video!!! nosaltres ho farem aquesta tarda i també intentarem ser tot.

Es una llàstima que les tradicions es vaigin perdent pq són boniques i uneixen les families!

Records

Gemma dijo...

El millor dels panellets no és menjar-los, si no l'estona que passes amb la família preparant-los :)
I també poder-ne repartir unes quantes safates i veure la cara de contents que fan :)
Entre tots, heu fet uns panellets perfectes, felicitats!

josep dijo...

Sensacionals panellets!! El procés filmat en vídeo fantàstic. Per a mi, els més problemàtics son els de pinyons que costen d'enganxar-se, però veig que us han quedat magnífics. Felicitats i bon profit! Una abraçada

La cuina vermella dijo...

Quina panelletada!! És sensacional. De debó, sou genials a casa vostra, a més molt generosos, perquè heu pensat amb tothom alhora de fer els panellets i regalar-los. Sou genials. Molts petons.

MaryLou dijo...

Us han quedat molt millors que els de pastisseria! i com ja us han dit, sou molt generosos fent-los per a tanta gent!
Molts petons

Laura dijo...

En primer lloc, bona castañada!!
Doncs tens raó, els vostres panellets han quedat molt vistosos i segur que molt bons.
I no tenen res a envejar dels de la pastisseria!! I quin munt de panellets!! us vau fer un tip de cuinar!
Petonets!!

Unknown dijo...

¡ Quina maravella! Després de llegir el teu comentari he vingut a conèixe't i m'he quedat amb la boca oberta amb la panellada tant genial que has preparat amb la teva mare i amiga. He aprés els trucs de l'ampolla i la tassa que són fantàstics, i el millor, la bona estona que segur que vau passar juntes preparant tot aixó, és una gran feinada, però la companyía, el resultat i lo boníssims que van resultar segur que van merèixer la pena. Una abraçada

Marina dijo...

Hola Anna,
He descobert La Taula d'en Bernat a Cocina para disfrutar.
Uns panellets moníssims! Com li comentava a la Laura i a la Gemma de La Cuina de casa, em fa pena que no m'agradin...Aiiins!
Un bloc molt rebonic! T'aniré visitant!
Petonets,
Marina
Si et ve de gust t'esperem a www.haciendobuenasmigas.blogspot.com

No tot són postres dijo...

T'han quedat preciosos! i quina producció, sembla una pastisseria, segur que tots i tot@s van quedar encantats amb els teus panellets!
PTNTS
Dolça

ELS PEIXOS dijo...

A mi m´agrada molt quant ve aquest temps de tardor.Si que est una mica trist quant penses com era la teva vida de petita amb la teva família, hi tu encara tens la sort que tens la mare.Quant comença'n a faltar alguna de les persones que estimàs encara els records són molt més tristos.
Però no he vingut a parlar de tristeses . Estic contenta de que m'hagi's visitat . Jo estic fen tot això del bloc per culpa de La cuina Vermella.
Aquest panellets han quedat perfectes , són dels macos que hi vist en tots els blocs que hi visitat.
Si vols veure'n més , jo tinc un altre bloc que ni han .Jo no els hi fet , això és cosa del meu marit que en fa per vendre.És forner..
Bé , per un dia que et visito i m'enrotllo com una persiana.
Fins una altre maca.

http://dolors-elpa.blogspot.com/

Mome dijo...

Han quedat genials, i el millor

compartir. Felicitats per els panallets i per el que ells comporten. Petons

Eva Flores dijo...

són preciosos!!! m'han agradat molt els de coco guarnits de xocolata!
pt!

Pity dijo...

felicidades a todo el equipo, os han quedado geniales, besos

Mercè dijo...

Anna, espero que passéssiu una bona catanyada!! Quina burrada de panellets més preciosos!! Però veig que heu estat d'allò més generoses i n'heu fet un bon repartiment! ;)
Felicitats!
Petons!

MAR dijo...

Impppppppppppppresionants !! Quina perfecció ... m'encanta la tradició que seguiu que maco !!!

petunikus

bajoqueta dijo...

Impresionant! Vaja feinada que vau fer! Sort que es van anar repartint sinó vos moriu d'una pujada de sucre jajaja

María José dijo...

En estos últimos días estoy aprendiendo un montón de cosas sobre tradición y gastronomía. Nunca he hehco panellets pero me están esntrado uns ganas....
Un arbazo,
María José.

La Taula d'en Bernat dijo...

Gràcies a tots per la visita i, als que visiteu el blog per primer cop, benvinguts!!!
Ahir mateix em vaig menjar el darrer panellet d'aquesta panelletada i, menys mal que s'han acabat, perquè si no potser sí que haguéssim agafat una pujada de sucre. Jejeje!
Per cert, aquests dies he estat donant un tomb per diversos blogs i és impressionant el munt de penellets casolans que s'han fet a cada casa. Tots preciosos!
M'agrada veure que les tradicions no moren del tot (encara).
Petons a tots!

dolorss dijo...

Mare meva, quina meravella i quina feina , ara si, paga la pena l’esforç.
Petons

Montserrat dijo...

Hola Anna!
Aquest any vaig tornar a fer panellets amb la recepta de l'àvia, però abans em vaig passejar pel teu bloc a veure què hi trobava.
Vaig trobar les explicacions de l'any passat. Està molt ben explicat i fan una pinta que...Ummm!
Amb la meva filla de 10 anys (que vol ser cuinera) en vam fer uns 150!! Petitons i suculents!! De tota mena: de pinyons, d'ametlles, de sucre, de xocolata, de taronja, d'avellana, de codony, de coco... Per repartir, com tu, no fos cas que ens agafés un mal de panxa!!

El que sí podem dir és que els de pinyons no ens havien sortit mai tan bé com aquest any amb el truc de la tasseta. Tots iguals, rodonets i amb els pinyons ben enganxats. Moltes gràcies!!!

Felicitats pel bloc i les superexplicacions!!!