La recepta d’avui és una adaptació d’una de les receptes de la Rosalia, la cuinera badalonina més popular i més televisiva. Es tracta d’un vol-au-vent de bolets que he preparat en vàries ocasions, sempre amb molt d’èxit, però que fins ara no havia aconseguit fotografiar. Ara que en tinc la fotografia, ja no hi ha excusa per no compartir amb tots vosaltres aquesta recepta resultona i fàcil d’elaborar.
Abans, però, farem un petit incís per explicar la curiosa història de l’origen de la paraula “vol-au-vent”. Com tots sabeu, aquest mot és d’origen francès, ja que van ser els francesos els primers en elaborar aquestes decoratives cistelles de pasta de full, i literalment significa “vol al vent”. Aquesta expressió, documentada ja a inicis del segle XIX, deu el seu nom a la lleugeresa de la pasta de full amb què és elaborada.
Tot i que els francesos solen farcir els vol-au-vents amb carn o peix, la mateixa Rosalia no dubta a afirmar que...
“els vol-au-vents es poden farcir de moltes maneres diferents,
però aquesta combinació amb bolets, ideal per a la tardor,
és deliciosa”
però aquesta combinació amb bolets, ideal per a la tardor,
és deliciosa”
Com que nosaltres presentem la recepta a finals de la primavera, alguns dels bolets que fa servir la Rosalia, com ara els rovellons, els hem substituït per xampinyons i, segons l’estació de l’any es poden fer servir unes varietats o unes altres. També podem fer servir bolets deshidratats o congelats, però no us aconsello emprar bolets en conserva encara que siguin de bona qualitat. Val més utilitzar xampinyons o gírgoles i enriquir-ne el sabor rehidratant uns moixernons o unes trompetes de la mort. Un altre bon potenciador del sabor és la trompeta de la mort en pols, que es pot afegir als xampinyons i els dona un gustet intens i molt bo.
Ingredients per a 4 vol-au-vents:
4 vol-au-vents grans
200g de xampinyons (o rovellons si és l’època)
5g de moixernons secs
15g de trompetes de la mort seques
1 ceba tendra
30g de cansalada viada
100 ml de crema de llet
1 cullerada de farina
Emental ratllat
Oli d’oliva
Sal, pebre i nou moscada
Preparació:
Temps estimat: 30 minuts
- Primer de tot, rehidrateu els moixernons i les trompetes amb una mica de llet.
- Seguidament, peleu la ceba, la piqueu ben fineta i la poseu en una cassola amb un raig d’oli a foc ben baix.
- Quan la ceba estigui bastant toveta, afegiu-hi la cansalada tallada a tires i els xampinyons o rovellons tallats a daus no massa grans.
- Un cop els rovellons estiguin mig fets, hi afegiu les trompetes de la mort i els moixernons ben escorreguts.
- Remeneu una mica i, sense parar de remenar, hi afegiu la farina. Deixeu-la coure durant un minut i, després, hi afegiu la crema de llet i una mica de nou moscada. Si veieu que queda massa espès hi podeu afegir la llet on heu rehidratat els bolets secs. Heu de tenir en compte que quan es refreda la mescla queda més compacta.
- Un cop freda la mescla, procediu a omplir els vol-au-vents. Normalment, veureu que al centre hi ha un botonet que es pot treure amb l’ajut d’un ganivet i després pot servir de tapa del vol-au-vent. Jo, normalment, la trec i no la faig servir perquè, un cop gratinats ja fan prou patxoca.
- Finalment, cobriu generosament els vol-au-vents amb el formatge ratllat i gratineu-los al forn durant 5 minuts o fins que els veieu rossets. Alerta, perquè alguna vegada per tal que el formatge quedés rosset ho he deixat massa i se m’ha cremat una mica la part superior de la pasta de full.
7 comentarios:
Una recepta deliciosa, pot anar bé com a aperitiu, com a plat únic o com a guarnició d'un segon plat...
I amb el farcit de bolets variats ha de quedar gustosíssim!
Uns vol-au-vents ben vistosos i segur que molt bons. Fins ara no havia vist rehidratar els bolets amb llet, jo sempre ho havia fet amb aigua, i si es vol anar més depressa, en aigua freda posada al foc fins que arrenqui el bull.
Fins aviat
Anna, quins vol-au-vents més bons!! Els bolets hidratats amb llet queden més gustosos?
Petons!
Estimada Anna, ens apuntem aquesta recepta tan meravellosa de la Rosalia. Gràcies per compartir-la amb tots nosaltres. Un petó.
Això de rehidratar els bolets amb llet ho vaig aprendre de l'Alex Bauza, un amic nostre d'arrels italianes especialista en l'elaboració de risottos. Ell diu que amb la llet queden més tovets i després es pot aprofitar per al risotto o, en aquest cas, per a la mescla del farcit.
Petons!
És interessant això d'hidratar els bolets amb llet!
M'encanta aquesta recepta, però els faig sense cansalada.
I a vegades serveix com a plat únic per sopar.
Bon cap de setmana!
M'agrada aquesta recepta!
Publicar un comentario