8/6/09

Sferificació de iogurt amb fruits vermells

L’altre dia, intentant crear unes postres originals però gens carregoses que posessin punt i final a un sopar força complet, vaig acabar tenint entre les mans el llibre del Ferran Adrià que el País va publicar dins de la col·lecció Cocina con firma. Encara que sembli impossible, la major part de les receptes de postres que consten en aquest llibre són força fàcils de preparar si es disposa dels ingredients i els estris necessaris. Vaig estar dubtant fins el darrer moment entre la “fruita impregnada d’herbes aromàtiques” i els “ravioli sfèrics de iogurt”, però finalment em vaig decantar per la segona opció ja que la primera necessita vàries hores de repòs i no gaudia del temps necessari.

Com sempre, les meves receptes solen ser adaptacions de les originals. En aquest cas la principal diferència resideix en l’acompanyament, per al qual jo vaig emprar cireres liquades i fruits vermells deshidratats, mentre que el chef Adrià opta per diferents presentacions a base de gerds, plàtan deshidratat i melmelada de préssec.

Ingredients per a 4 persones:


3 iogurts grecs
1 litre d’aigua
5g d’Algin
Fruits vermells deshidratats
200g de cireres
Menta

Preparació:
Temps estimat: 15 minuts
  • Primer de tot mescleu l’Algin amb el litre d’aigua amb ajuda de la batedora. Un cop ben mesclat passeu la barreja per un colador fi per evitar la formació de grumolls. Reserveu la mescla en un bol gran o d’amanida.
  • Seguidament, netegeu les cireres i retireu-los el pinyol amb ajuda del ganivet o de l’estri adequat. Passeu-les per la liquadora o tritureu-les amb la batedora i passeu-les pel colador després. Reserveu.
  • Remeneu bé els iogurts procurant que no hi quedin bombolles d’aire i comenceu a preparar les sferificacions: introduïu cullerades de iogurt de la mesura desitjada dins de la mescla Algin (podeu emprar la cullera mesuradora que ve amb el kit d’sferificació). Deixeu els esfèrics dins de l’Algin 2 minuts i, seguidament, submergiu-los en aigua per tal de netejar-los. Escorreu-los procurant no trencar-los (al kit d’sferificació també hi ha una cullera coladora especial) i reserveu-los a la nevera.
  • Per muntar el plat, poseu al fons el suc de les cireres i al damunt dues sferificacions de iogurt. Decoreu amb una branqueta de menta i els fruits vermells deshidratats.
Ja veureu com sorprendreu!

10 comentarios:

Glòria dijo...

Sóu uns artistes!. Quasi quasi a l'alçada del Ferran Adrià!. Quina presentació més xul·la!.

Mercè dijo...

Ets una artista!! T'ha quedat fantàstic!! I la teva adaptació amb fruits vermells, m'agrada més que la del xef Adrià! ;)
Petons!

MAR dijo...

Deu ni dor !!!!!!!!!!!!! T'ha quedat molt i molt bé aquesta adaptació el Ferràn Adrià ja pot tremolar li ha sortit una competidora d'alt nivell ... sferificada aixó si però d'alt nivell ...

Petonets

Gemma dijo...

Increïble que us atreviu a fer això a casa... :)
A l'última classe amb en David Lienas ens en va ensenyar, però sembla força complicat... a tu t'ha quedat genial :)

dolorss dijo...

Dues coses: tinc el llibre que dius i tinc Algin.
Així dons puc endinsar-me en l’elaboració d’aquest plat magnific que ens has presentat que te d’estar molt i molt bo.
Ara sols em fa falta temps, però penso fer-lo, i tant que si.
Petons

La Taula d'en Bernat dijo...

Aquí més que en artistes ens hem convertit ens químics per uns moments...

I per cert, Gemma, no sé quines receptes us va explicar el David, però t'asseguro que aquesta sferificació és molt, molt fàcil de fer. En realitat tot el mèrit és de qui es va inventar el mètode i no dels que l'apliquem seguint les instruccions...

Dolors, si tens el llibre i l'Algin, només et falta temps i ganes per desmotrar-nos la teva destresa en el camp de l'sferificació. A veure si ens sorprens amb una nova recepta. Segur que et queda genial!

Cuinagenerosa dijo...

anna, t'ha quedat un postre preciós i suposo que molt bo.
en una classe amb el david lienas ens va ensenyar a esferificar, entre d'altres coses, i em va semblar molt divertit i el resultat era prou bo.

Margarida dijo...

La recepta sembla molt senzilla, i la presentació és tan maca... m'hauré de comprar ara aquest equip d'esferificació?
L'utilitzes sovint o un cop l'any? Perquè em fa por comprar-lo per fer aquesta recepta i que després es queci en un racó sense que se'l miri ningú!
I quan s'acaba l'Algin, se'n pot comprar més? A on?
Com veus,avui necessito els teus consells!
Un petó!

La Taula d'en Bernat dijo...

Margarida, si només vols provar de fer una recepta per veure com va, t'aconsello que d'entrada només compris el preparat Algin, que també el venen per separat. Tenint en compte que un pot petit et pot servir per a centanars de preparacions, no és gaire car...

Jo, des que l'Aleix me'l va regalar l'estiu passat, l'he fet servir 4 o 5 vegades. Hi ha alguns preparats que encara no els he emprat. La majoria de cops he fet servir Algin i gluco i he preparat sferificacions i gelatines. Penso que si ho tens, li dónes una utilitat...

Manel, no sé què vau preparar amb el David. De totes les sferificacions que he fet jo, aquesta és, sens dubte, la més bona. Com que el iogurt té una textura espessa, la capa d'algin no es nota massa. En alguns casos, la presentació ha estat més espectacular però la textura en boca no m'ha convençut gaire...

Petons!!!

Empiema dijo...

Una cosa, ésta es una esfericación inversa, dado que el liquido esferificante es el agua y el alginato, pero lo que no veo es que a la mezcla a esferificar, no le pones gluconolactato, así como te esferisfica??