28/6/09

Coques de Sant Joan

Aquest any, per fi, m’he atrevit a fer jo mateixa les coques que vam menjar per la revetlla de Sant Joan. La veritat és que el món de les coques i la pastisseria en general em fan una mica de respecte i, com que la revetlla solem passar-la amb amics, fins ara havia preferit anar a comprar les coques a algun lloc de confiança i no arriscar-me.

Però com que les coses mai no s’aprenen si no es proven, aquest any he fet front a les meves temences i he decidit elaborar jo mateixa les coques de la revetlla. Per començar, i com que és el primer any, vaig decidir elaborar només coques amb base de pasta de full, que es pot comprar feta i resulta més fàcil.

Em vaig passar els dies previs realitzant tota mena d’assajos, que els meus companys de feina i la meva família han agraït d’allò més. Vaig provar d’emprar la massa congelada, la massa fresca; vaig fer coques de tres bases i de dues; vaig provar amb més o menys sucre; amb els llardons més o menys picats; amb canyella o sense, amb anís... Vaig estar ben entretinguda durant tres o quatre dies.

Quan va arribar el dia de la revetlla ja tenia més o menys clar com elaboraria les meves coques però la veritat és que estava una mica nerviosa perquè, si no sortien bé, hauria d’anar a corre-cuita al forn o a la pastisseria a buscar-ne com a mínim un parell.

Però la veritat és que, a més de passar-nos-ho pipa fent les coques i els vídeos, el resultat va ser sorprenent. Als nostres amics i companys de revetlla els van encantar totes tres coques i, tot i que pensàvem que en sobraria un munt, no va quedar pràcticament res.

A continuació, podreu veure les diferents receptes acompanyades del vídeo corresponent.

Coca de crema
Ingredients per a la crema pastissera:

1l de llet
100g de farina
225g de sucre o fructosa
6 rovells d’ou
Una branqueta de canyella
La pell d’una llimona
2 nous de mantega

Ingredients per a la coca:

2 bases de pasta de full
Crema pastissera
Un rovell d’ou
Sucre
Pinyons
Canyella en pols

Preparació:
Temps estimat:
15 minuts + 35 de cocció



És recomanable que prepareu la crema pastissera el dia abans. D’aquesta manera reposarà tota la nit i agafarà més consistència. Per tal d’elaborar-la seguiu els passos següents:

  • Reserveu un got de llet i aboqueu la resta a una cassola amb les peladures de llimona i la branqueta de canyella. Deixeu-ho al foc fins que arrenqui el bull.
  • Mentrestant, barregeu en un bol el sucre i la farina amb l’ajuda d’una batedora manual.
    Seguidament incorporeu-hi els rovells d’ou sense deixar de remenar i, mica en mica, hi afegiu el got de llet que havíem reservat.
  • Mescleu bé els ingredients i reserveu.
  • Quan la llet arrenqui el bull, apagueu el foc i retireu-ne la cassola. Tapeu-la i deixeu la llet en infusió durant uns 15 minuts perquè acabi d’agafar el gustet de la llimona i la canyella.
  • Passat aquest temps, coleu la llet i aboqueu-la amb la mescla anterior fins que tots els ingredients quedin ben homogenis.
  • Torneu a abocar la mescla en una olla i poseu-la al foc sense deixar de remenar amb les baretes. A mesura que la mescla vagi espessint haureu de remenar amb més rapidesa i energia.
  • Quan la crema estigui prou espessa, retireu-la del foc sense deixar de remenar, afegiu-hi la mantega i continueu remenant uns segons més.
  • Aboqueu la crema en un bol amb ajuda d’una llengüeta de gat i poseu-hi al damunt un trosset de paper film. És important que el film toqui directament la crema; d’aquesta manera evitarà que es formi una crosta a la superfície quan es vagi refredant.
    Quan la crema sigui freda, poseu-la a la nevera.

El dia següent és el moment ideal per elaborar la coca amb la crema pastissera. Haureu de seguir les següents instruccions:

  • Primer de tot haureu de preparar les bases de pasta de full. Les podeu fer servir congelades o fresques. L’avantatge de les masses congelades és que és més fàcil trobar-les de forma rectangular, que és la ideal per a les coques de Sant Joan, però tenen l’inconvenient que s’han de treballar més per estirar-les. Jo, en aquest cas, vaig fer servir pasta de full fresca de La Cocinera, així que, abans de començar a muntar les coques vaig haver d’estirar-les una mica (amb la pasta fresca estiren molt poc) i donar-los forma quadrada.
  • Seguidament, disposeu la crema damunt d’una de les bases amb ajuda d’una màniga pastissera. Com podeu veure en el vídeo, la forma més fàcil d’emplenar la màniga és posant-la primer dins d’un recipient allargat com el que ve amb les batedores elèctriques. Procureu no disposar crema als extrems de la base.
  • Un cop disposada la crema, poseu l’altra base de pasta de full a sobre de la primera i premseu-ne els extrems amb l’ajuda d’una forquilla. Si sobresurt algun trosset de la base el podeu tallar amb ajuda d’un ganivet.
  • Pinteu la part superior de la coca amb el rovell d’ou i un pinzell. Fins fa poc jo sempre havia fet servir el pinzell de tota la vida però he de reconèixer que el de silicona és força pràctic.
  • Poseu per sobre la coca el sucre i els pinyons. Com podeu veure, no he posat quantitats perquè el tema de la dolçor és molt personal i es pot fer bé a ull, segons el que ens digui l’instint.
  • Poseu la coca al forn prèviament escalfat a 180º durant uns 30-40 minuts. No preciso més perquè el temps varia molt segons el gruix de les coques i el tipus de forn. Amb el meu forn van ser necessaris 40 minuts i els 5-10 darrers vaig posar les coques a la part de baix perquè es fes una mica més la base.
  • Passat aquest temps ja es pot treure la coca i, un cop freda, col·loqueu-la en una safata per servir i empolvoreu-la amb una mica de canyella.

I amb la crema que hagi sobrat ja teniu postres per a un parell de dies!



Coca de cabell d’àngel
Ingredients:

2 bases de pasta de full
1 pot de cabell d’àngel
Un rovell d’ou
Sucre
Pinyons
Canyella en pols

Preparació:
Temps estimat:
10 minuts + 35 de cocció



La forma de preparar aquesta coca és pràcticament igual que l’anterior. L’única diferència és que enlloc de farcir-la de crema ho farem amb cabell d’àngel. El que jo vaig emprar és un cabell d’àngel artesanal elaborat al Montseny que vaig comprar a La Senalla, una botiga del meu carrer on venen tota mena delicatessen i on sempre compro les melmelades casolanes.

Com que el cabell d’àngel ja portava canyella, no n’hi vaig afegir. Fixeu-vos en l’etiqueta o en l’aroma i, si no en porta, n’hi poseu una mica damunt del cabell d’àngel.


Coca de llardons
Ingredients:

2 bases de pasta de full
100g de llardons
100g de sucre o fructosa
Canyella en pols
Un rajolí d’anís
Un rovell d’ou

Preparació:
Temps estimat:
15 minuts + 35 de cocció



De les tres coques que vaig elaborar, aquesta és la que em va portar més maldecaps. Les receptes que vaig trobar per Internet i per llibres de casa explicaven el procediment de formes molt diferents. Algunes persones, com la Gemma de La cuina de casa, elaboren la coca de llardons doblegant dues vegades la base. Jo ho vaig provar en un dels meus intents previs i no em va sortir bé. Suposo que el problema va ser que la Gemma feia servir pasta de full congelada i jo ho vaig fer amb pasta fresca, que no es deixa estirar gaire. Així que em va quedar una coca molt atapeïda i, a més, em vaig passar amb els llardons.

A la coca que podeu veure al vídeo, vaig fer servir pasta de full congelada per accident, ja que el dia abans de la revetlla, tot i haver recorregut gairebé tots els supermercats del centre de Badalona, no vaig trobar més pasta de full fresca. Un altre accident que va patir aquesta dissortada coca és que alhora d’elaborar-la em vaig confondre i, enlloc d’utilitzar sucre hi vaig posar fructosa. El problema de la fructosa és que fon quan la posem al foc i queda una mica enganxosa. De totes maneres, i en contra de tot pronòstic, aquesta va ser la coca que va tenir més èxit.

Us n’explico el procediment:


  • Aquest cop, com que fem servir pasta de full congelada, haureu de treballar una mica més les bases. Un cop descongelades (30 minuts a temperatura ambient) estireu-les bé amb ajuda d’un corró donant-los forma rectangular.
  • Pinteu una de les bases amb una mica d’anís, empolvoreu-la amb canyella i afegiu-hi la meitat del sucre i els llardons picats. Us aconsello picar-los amb una picadora elèctrica, ja que si queden massa grans, després molesta trobar-los.
  • Poseu l’altra base al damunt i premseu els extrems amb els dits. Si cal, podeu retallar una mica el perímetre perquè quedi ben igualat.
  • Poseu un tros de paper de forn a sobre la coca i passeu-hi el corró perquè les dues bases quedin ben amalgamades.
  • Torneu a pintar la base superior amb anís, acoloriu-la amb el rovell d’ou i afegiu-hi la resta de sucre i els pinyons.
  • Poseu la coca al forn durant 30-40 minuts a 180º.

En el moment de coure la coca va ser quan em vaig adonar del meu error, ja que la fructosa va començar a fondre. Si no hagués estat per l’Aleix, hagués deixat aquesta coca per casa i l’hagués repetit, però ell em va convèncer que feia bona pinta. Potser no és com hauria de ser una coca de llardons autèntica però de bona ho estava. No en va quedar ni una engruna!


I aquests han estat els meus experiments en el món de la coca de Sant Joan. L’any que ve espero animar-me a provar la coca de brioix...


Per cert, no oblideu donar un cop d’ull a la coca d’aquí a baix. Aquesta sí que té mèrit!!!

11 comentarios:

Cuinagenerosa dijo...

a mi també em passa que la pastisseria em fa una mica de respecte, però fins que fas les coses no saps com et sortiran.
se t'ha de reconèixer que ets tossuda i conscienciosa i que quan plantes la banya, no pares fins que te'n surts. felicitats!

Marta Padenous dijo...

Malgrat no puc veure els vídeos...genials les coques...(a petits problemes grans solucions)...després d'aqueste sexplicacions ho hauré de provar..Ptnts

Francesc dijo...

Això de publicar vídeos de les receptes és tot un luxe per als qui et seguim. Fantàstiques les coques que ens ofereixes. La pastisseria també m'imposa una mica i sempre em sorprenc si alguna cosa m'ix bona. Salutacions

dolorss dijo...

Prenc nota de la coca de crema, les altres dues ja les he fet en altres ocasions , però amb crema mai. Bon documental gràfic, quina currada!!!!!
Petons

Gemma dijo...

Quina pila de coques! Quanta colla ereu?
Ja pots perdre el respecte que et fa la pastisseria, perquè t'han quedat espectaulars. El proper any ja et podràs atrevir amb la de brioix ;)

OLLES I SOMRIURES dijo...

Aquestes són les que li agraden a la meva mare, jo crec que les tres que has fet són les seve spreferides. A mi m'agraden més les clàssiques, les de briox, però es clar, per a gustos els colors. Salut!!!!!

La Taula d'en Bernat dijo...

Gràcies a tots per la visita i els comentaris. L'any que ve provarem les de brioix... A veure com surten.

Marta, com és que no pots veure els vídeos?! És cosa teva o hi ha algun problema amb la meva pàgina?

Petóooooons!

Irene dijo...

Quina bona pinta tenen totes! Deurien estar delicioses! L'any que vé provaré de fer-les a veure com surten. =)
Petonets

La Taula d'en Bernat dijo...

Hola, Irene!

Quina il·lusió que passis per aquí i deixis algun comentari.
Encara que no hi hagi molts comentaris al teu post, molta gent que ha vist la teva coca et felicita.

L'any que ve ens hem d'intercanviar receptes i provar tu les de pasta de full i jo les de brioix. O potser ens atrevim amb una de cada!

Una abraçada!

Mercè dijo...

Tres coques??!!! Quina feinada!! No sé amb quina quedar-me, però crec que n'agafaria un tros de cada una, jeje!
Petons!

Eva dijo...

Moltes gràcies per la recepta i el video. Avui l'he fet i ha quedat "estupenda". Els meus sogres han quedat totalment encantats i em temo que les properes de Sant Joan em tocaran a mi.