10/3/09

Tallers de cuina al Cook&Taste i a la Boqueria

Avui fa poc més de tres mesos que vaig escriure l’últim article d’aquest blog. Durant aquest temps, tot i que reconec que he hagut de combatre fortes temptacions, tampoc he visitat els blogs que acostumo a llegir quasi diàriament... Però avui he decidit trencar amb aquest període d’absoluta abstinència i he tornat a llançar-me a llegir els meus blogs preferits i a escriure aquest article que fa temps tenia promès i que tinc moltes, moltes ganes de redactar.

El motiu d’aquests mesos sabàtics -alguns ja ho haureu deduït- és que a causa d’uns petits desajustos intestinals he hagut de seguir una dieta molt estricta i mooolt avorrida. Comprendreu que quan un s’ha de passar el dia menjant arròs bullit i pollastre a la planxa perd les ganes de comunicar al món les seves experiències gastronòmiques, i els pastissos de la Gemma, els arrossos del Manel i les mil birgueries culinàries que trobo en tots els meus blogs preferits es converteixen en una temptació irresistible que més val allunyar.

Però han passat ja gairebé tres mesos des que vaig començar la dieta i, com que he estat molt bona nena, em trobo molt millor i amb moltes ganes de tornar-vos a explicar cosetes.

El post d’avui el vull dedicar als meus alumnes de 3r d’ESO, que ja fa temps van participar en un taller de cuina que els va entusiasmar. Entre aquests alumnes hi ha la Irene, de la qual ja heu sentit parlar algun cop, i altres noies molt aficionades a la cuina i que sovint consulten aquest blog. L’altre dia em van portar unes galetes fetes per elles mateixes que em van deixar meravellada. Semblaven de pastisseria i estaven delicioses... Per a tots els alumnes de 3r i en especial per a aquestes cuineres en potència, comencem aquesta crònica!

El passat 14 de gener, els alumnes de 3r d’ESO del Col·legi Badalones –l’escola on treballo des de fa gairebé cinc anys- van realitzar una sortida molt especial. Era la primera vegada que els nostres alumnes assistien a un taller de cuina i tant grans com petits estàvem neguitosos i entusiasmats. La idea va sorgir de la Cristina Gual, l’altra professora de llengua castellana i cultura clàssica, de la qual us he parlat algun cop i que també té moltes inquietuds culinàries. La idea era acostar els alumnes al món dels fogons i fer-los descobrir la cultura gastronòmica d’altres països i altres èpoques. Així doncs, vam relacionar la sortida amb les matèries optatives de francès i cultura clàssica, de manera que cada alumne va realitzar un taller relacionat amb la matèria que estava cursant.

Els alumnes de francès van realitzar el taller de cuina al Cook&Taste, al mateix passeig de les Rambles de Barcelona, mentre que els de cultura clàssica van dur-lo a terme a l’aula de cuina de la Boqueria. La passejada per les Rambles fins arribar als respectius edificis ja va ser tot un plaer. El sol ens va acompanyar tot el dia i les parades de flors, els mims i alguns turistes despistats impregnaven el passeig d’aquest aroma tan característic de les Rambles que no es pot trobar en cap altre indret del món.

Un cop vam arribar a la Boqueria ens vam dividir en tres grups: la meitat del alumnes es van dirigir a la Biblioteca Nacional de Catalunya, on van tenir l’oportunitat de conèixer més bé la història de l’edifici i van poder familiaritzar-se amb alguns dels manuscrits incunables que alberga la Biblioteca; la resta es va tornar a dividir, de manera que una meitat es va dirigir a l’aula de cuina de la Boqueria, on participarien en un taller de cuina romana, i l’altra meitat ens vam dirigir al Cook&Taste, on dirigits per la Begonya, vam convertir-nos en autèntics chefs preparant algunes de les especialitats regionals dels nostres veïns francesos.

El taller de cuina francesa tenia com a objectiu principal elaborar un menú complert que recollís diferents especialitats regionals. Concretament vam preparar una salade niçoise, una quîche lorraine i una deliciosa crêpe de xocolata que, com podeu imaginar, es va convertir en el plat estrella per als alumnes.

Aquí tenim el senyor Albert Simpson i el senyor Xavi Simpson preparant les verdures per a l'amanida, i el senyor Oriol Simpson fonent la mantega per a la quîche.


A dalt de tot, la Judit Simpson, la Clàudia Simpson, la Sara Simpson, la Laia Simpson i l'Ainoa Simpson preparades per començar e elaborar la quiche; més avall, algunes d'elles preparen la massa i tallen el bacon.


La Laia Simpson, la Irene Simpson, l'Oriol Simpson, l'Helena Simpson i el Benito Simpson preparen la massa de les crêpes i l'Helena fins i tot s'atreveix a girar-la a l'aire.

Però el millor de tot és que la Begonya ens va fer tota l’explicació en francès i de forma molt amena i entenedora.

La Begonya acabant de punxar la massa de la quîche

Tots els alumnes van participar en l’elaboració d’un plat o un altre i s’ho van passar pipa tallant verdures, separant la clara del rovell dels ous, fregint el bacon i fent saltar com autèntics professionals la massa de les crêpes de la paella.

El Benito Simpson, amb la traça que el caracteritza, intenta imitar l'Helena sense massa èxit

S’ho van passar tan bé que alguns fins i tot van demanar repetir l’experiència o organitzar un taller de cuina a l’escola. Malauradament, el món dels fogons queda encara molt lluny de les aules...

Els alumnes de cultura clàssica, acompanyats per la Cristina, van dirigir-se a la Boqueria i, després de badar una estona entre les múltiples i encisadores parades del mercat, van iniciar el taller de cuina que els duria segles enrere, a l’època en que els romans van assentar les bases del que avui anomenem dieta mediterrània. Però aquesta és una altra història que deixaré per més endavant, potser quan la Cristina em passi les fotografies que van fer.

Un cop acabades totes les activitats, ens vam dirigir al Maremagnum on vam poder degustar les especialitats dels nostres petits chefs i passar una estona d’esbarjo, que sempre va bé!

Esperem que l’any que ve ens deixin tornar a organitzar la sortida i potser, qui sap, entre els nostres alumnes s’hi amaga algun Ferran Adrià o alguna Carme Ruscalleda.

13 comentarios:

Glòria dijo...

Anna,

Me'n alegro que estiguis millor dels teus problemes intestinals i benvinguda novament al món blocaire. Felicitats per aquesta sortida amb els vostres alumnes, fer pedagogia gastronòmica és molt interessant, així comencen a trobar gust als fogons.

Fins aviat

dolorss dijo...

Estic contenta de tornar-te a llegir i de que et trovis millor, quina llauna fer dieta, però quan toca, toca.
Una entrada al teu blog molt enriquidora , divertida, didàctica, ... i a més deliciosa.
Els teus alumnes varen gaudir de la cuina i suposo que tu també.
Espero tornis a agafar el fil i entris sovint a la teva cuina i ens expliquis el que hi cous.
Petons

Cuinagenerosa dijo...

ben tornada, anna!
lamento que hagis hagut de passar aquests mesos d'abstinència, que se't deuen haver fet durs, però si almenys han servit perquè superessis els problemes, no hauran esta en va.
m'he endut una alegria en veure que 'la taula d'en bernat' deixava la cua del 'blogroll' que ordena els blocs amics per ordre de publicació i es posava el primer. a partir d'ara, espero veure-t'hi ben sovint.
un petó!

Mercè dijo...

Anna, que bé que ja tornis a escriure! I me n'alegro que et trobis millor!
I aquest retorn amb aquest post de pedagogia gastronòmica amb els vostres alumnes, molt interessant i sobretot genial per la joventut! :)
Petons!

Gemma dijo...

Benvinguda de nou!!!!
M'alegro que ja estiguis millor i tornis a tenir el blog actualitzat, tots t'hem trobat a faltar. A més has reprès el blog amb un post ben diferent i molt instructiu, a part de divertit :) Estic segura que els teus alumnes s'ho devien passar pipa alhora que aprenien de cuina sense ni adonar-se'n. Felicitats per la iniciativa i pel retorn!

La cuina vermella dijo...

Hola Anna i als alumnes Simpson!! per aquí se t'ha trobat a faltar, per tant ara que ja estàs aquí celebrem amb alegria la teva tornada. Jo si tornés anar al cole voldria una mestra com tu!! petons.

No tot són postres dijo...

anna, jo també els faig tallers de cuina, però en el meu cas la profe sóc jo! M'ha encantat la manera de presentar les imatges (aquí és on sempre tenim problemes) Igual me la copio, si tu vols, és clar, em deixes????
PTNTS
Dolça

La Taula d'en Bernat dijo...

Hola a tothom!
Ja tenia ganes de llegir els vostres comentaris i aquests dies em faig un fart de llegir els vostres blogs per posar-me al dia... Quantes cosetes m'he perdut!

Dolça, encantada que copiïs la idea. A veure quan ens presentes els teus alumnes!

Petons a tots!

Anónimo dijo...

Hola Anna! Ja m'estranyava que l'últim post fos de l'any passat... Doncs si has passat una mala temporada m'alegro que ja estiguis molt millor. L'esforç haurà valgut la pena si t'has recuperat! Com a la resta, m'ha agradat molt aquest post amb el que has "reiniciat". S'haurien de promoure tallers com aquest pels adolescents; tot implicant-se a la cuina també poden aprendre molt millor els bons hàbits alimentaris que tanta falta fan! Una abraçada i benvinguda de nou!

Anónimo dijo...

M'en al.legro que estiguis millor i tinguis ganes de posar-te de nou a la cuina.
El post molt divertit...els teus alumnes degueren quedar encantats amb la cuina.
Records.

deliciosa martha dijo...

Hola Anna,

Doncs resulta que som de la mateixa ciutat ;) a veure si algun dia ens coneixem!

Anónimo dijo...

Holaa!
Som la Sara, la Laia i la Irene "Simpson"
Ens alegrem de que puguis tornar a escriure en el blog ja que estavem esperant noves receptes teves per experimentar.
Ens ha agradat molt que ens mensionesis al blog!
Ens agradaria poder organitzar l'any que ve algun taller de cuina i vendre el que fem per utilitzar els diners per el viatge de fi de curs. Podriem cuinar galetes, madalenes, creps..
Ja parlarem per desenvolupar l'idea i veure on ho podem fer...
Fins dilluns :)

La Taula d'en Bernat dijo...

Hola SaraLaiaIrene Simpson. M'alegro que hagueu gaudit del reportatge i em sento molt satisfeta de tenir alumnes amb interès per la cuina. A veure si podem organitzar alguna activitat ben divertida... La llàstima és que a les aules no hi hagi fogons!

Petonets a totes!