22/6/12

Gaspatxo de verdures

IMG_0169

Fa uns dies us presentava un gaspatxo de síndria a la menta que aquest estiu ha causat furor a casa nostra. Però el que no pot faltar mai a la taula de casa durant els mesos d’estiu és el tradicional gaspatxo andalús, el de verduretes de tota la vida que, tot i no ser un plat originari de la nostra terra, podem dir que està força arrelat als nostres fogons i a les nostres taules. És cert que, en els darrers anys, han sortit al mercat alguns gaspatxos preparats de qualitat força acceptable que va bé tenir a la nevera per si es presenta algun imprevist, però com un gaspatxo casolà no hi ha res, i menys si l’acompanyem dels típics trompicons de verdura i els crostonets de pa torrat.

Ingredients per a 4 persones:

1 kg de tomàquets madurs de branca
1 pebrot verd
1 ceba tendra
1 cogombre
1 all (optatiu)
2 llesques de pa sec
oli, sal i vinagre de xerès

Preparació:
Temps estimat:
20 minuts

IMG_0190

  • Comencem reservant un tomàquet, mig pebrot, mig cogombre i mitja ceba tendra, que serviran per fer els trompicons d’acompanyament.
  • La resta de les verdures les netegem i les fem a trossos. Si voleu un gaspatxo més fi podeu retirar la pell dels tomàquets, i fins i tot les llavors, però a mi el gaspatxo tradicional ja m’agrada un punt rústic. Per pelar els tomàquets els podeu escaldar uns segons en aigua bullent i veureu com la pell es desenganxa quasi sola. També els podeu pelar amb un ganivet o un pelador de verdures.
  • Poseu totes les verdures en un vas i tritureu-les bé amb la batedora elèctrica.
  • Afegiu-hi el pa estovat amb aigua i acabeu de batre, amb l’oli, la sal i el vinagre, fins que quedi una mescla ben fina i homogènia. Tasteu el gaspatxo per rectificar de sal, oli o vinagre. Si us hi agrada molt, també hi podeu afegir un altre all.
  • Si preferiu el gaspatxo més claret, hi podeu afegir una mica d’aigua fresca.
  • Reserveu el gaspatxo a la nevera durant un mínim de dues hores i, si és possible, tota la nit.
  • Al moment de servir, acompanyeu el gaspatxo amb les verdures que havíem reservat tallades a quadrets petits i uns crostons de pa torrat.

Si teniu THM podeu triturar les verdures al robot seguint les següents instruccions: programeu 30 segons a velocitat 5 i, a continuació, 3 minuts a velocitat 10. Afegiu l’oli, la sal i el vinagre i acabeu de triturar 2 segons a velocitat 7.

11 comentarios:

Neus dijo...

Ben fresquet, ben sa i ben bo :)
A casa li agrada molt a la mami i jo normalment li faig :)

Un petÒ!

Delicias Baruz dijo...

Qué rico y original!!, tiene que estar delicioso. Un abrazo, Clara.

starbase dijo...

Un gaspatxo clàssic, o sigui un gaspatxo (Anna, estic en campanya per a que no diguin gaspatxo a les coses que no ho són, que no diguin milfulls a el que no ho és,... en fi... m'ha donat per aquí hehehe)

Una abraçada i bona revetlla!!

La Taula d'en Bernat dijo...

Òstres, Óscar, no miris més avall perquè em penso que hi trobaràs un gaspatxo que no és gaspatxo... Jeje!


Petooons!

trifasic de baileys dijo...

Jo sóc més de salmorejo! odio el cogombre!!! pero he de dir que el teu t'ha quedat de vici...si no fos pel ditxós cogombre...jeje ptons

lolines dijo...

UM,QUE FRESQUET, A CASA AGRADA MOLTISIM

Miquel dijo...

bien fresco es lo mejor del verano
bon cap de setmana i bona revetlla

Cris Mini Món dijo...

Un bona manera i sana de començar un bon dinar. Que acabi d'anar bé el st joan.
Una abraçada

Tapa't de tapes dijo...

ui, ui, ui... que bo, boníssim! en menjaria cada dia, a l'estiu ve molt de gust i, a més, ens aportaa moltes vitamines! T'ha quedat fantàstic, cremoset, com m'agrada! Petons

GEMMA dijo...

Jo,la veritat, em quedo amb el de síndria...
Per cert, m'enporto la vostra fantástica crónica de Venecia gastronómica, dins de la maleta...
Petonets.

Lídia dijo...

jo tb voto pel gaspatxo casolà!! en beuria tot el dia!!

petonets