11/4/12

Arròs cremós de ceps i oli de tòfona blanca

IMG_5267

Aquest mes, la Sandra i la Marina de la Recepta del 15 ens proposen un ingredient estrella a casa nostra i crec que pràcticament en tot el món mundial: l’arròs. No fa massa, precisament, vaig assistir a un taller d’arrossos amb el Xesco Bueno, on vam tenir ocasió de parlar de diferents tipus d’arròs i diferents procediments d’elaboració. A casa, com més ens agrada és a l’estil risotto, un arròs cremós amb abundància de matèria greixosa que avui us presento amb un toc de ceps i oli de tòfona blanca. Ja veureu que és per llepar-se’n els dits!

 

Ingredients per a 4 persones:

400 g d’arròs
1 ceba tendra
40 g de ceps deshidratats
1 gotet de llet
1 copeta de vi blanc sec
3/4 l de brou de pollastre
100 g de parmesà en pols
oli d’oliva verge extra
mantega
sal i pebre
oli de tòfona blanca (tuber magnatum)
una branca de julivert per decorar

Preparació:
Temps estimat:
45 minuts

  • Abans de començar, deixem rehidratar els ceps en un bol amb una mica de llet, com a mínim durant 20 minuts.
  • Posem el brou en un cossi al foc perquè estigui ben calent, però sense arribar a bullir.
  • Seguidament, piquem la ceba i la sofregim en una paella amb un raig d’oli d’oliva a foc baix, fins que estigui transparent i toveta, però procurant que no agafi massa color.
  • Hi afegim els ceps escorreguts i l’arròs. Jo, en aquest cas, he fet servir un arròs bomba que vaig comprar a la fira medieval de Pals. Però el més idoni per a un bon risotto seria un arròs arbori o un carnaroli, que tenen més midó i absorbeixen més els sabors.
  • Deixem coure un parell de minuts tot remenant amb una cullera de fusta i hi afegim la copa de vi blanc. Jo he fet servir un Riesling Sumarroca que és el que hem begut després per dinar. La idea és que el vi que fem servir per cuinar l’arròs sigui d’una mínima qualitat.
  • Quan el vi s’hagi evaporat, hi anem incorporant el brou mica en mica, deixant que l’arròs es begui tot el suc abans d’afegir-n’hi un altre cullerot. En lloc de brou de pollastre (jo he fet servir un brick de Gallina Blanca) podeu emprar un brou vegetal. Hi podeu incorporar també la llet on heu rehidratat els ceps.
  • Depenent de l’arròs que empreu i de la temperatura de cocció, necessitareu més o menys brou. Si cal, afegiu-ne més del que s’indica al ingredients. La quantitat de brou sempre és orientativa.
  • Quan l’arròs estigui al punt, retireu del foc, hi afegiu una nou de mantega, un rajolí d’oli de tòfona i empolvoreu amb el parmesà. Remeneu una mica amb suavitat, deixeu reposar dos minuts i ja podeu emplatar.
  • Decoreu amb una branqueta de julivert i serviu ben calent i al moment.

Ja tinc ganes de començar a  veure la gastroesfera plena d’arrossets bons!

35 comentarios:

Lídia dijo...

jo encara he de publicar la meva recepta, però bé, fins el dia 15 encara em queden uns dies...a mi m'encanta el risotto de ceps

Isabel dijo...

Mecagoenlaleche... a ver si llego este mes! que me has dejado salivando con este plato!

lolines dijo...

m'encanta aquest arros cremos,

llimaverda dijo...

ha de estar boníssim, segur!!!

Anónimo dijo...

Boníssim, no en tinc cap dubte, amb la pinta paga!!

Xesco dijo...

Eso de usar el mismo vino para cocinar que para comer es un gran acierto, qué cunda el ejemplo!!

Els fogons de la Bordeta dijo...

Falta el Xavi, que també porta la Recepta del 15! jejejeje
Aquest arròs ha de ser espectacular, de fet em recorda bastant a un que publicarem aviat! :P
Moltes gràcies per participar, no t'oblidis de deixar-nos l'enllaç al bloc!
Petonets
Sandra

Miquel dijo...

fantastico este arroz cremosos de ceps y aceite de trufa ,para mi es mi arroz preferido asi.Me ha llamado la atención lo de hidratar los ceps con leche,no lo habia visto nunca,este Xesco siempre le da la vuelta a todo.
Fantastica aportación al 15.
peto

Dolores-MiGranDiversion dijo...

Justo ayer publique un risotto de ceps. Este se ve riquisimo.. besitos

Margarida dijo...

Cremós i.... ben perfumat, amb aquests ingredients tan bons que porta!
Petons

Glòria dijo...

Que gustós ha de quedar amb l'oli de tòfona i que cremoset que es veu!

La Cuina Violeta dijo...

Ostres, el vi que heu triat és un dels meus preferits. No em puc imaginar l'arròs cuinat amb ell...
Nani

trifasic de baileys dijo...

mare meva!!! quin color!! l'arròs amb ceps i a sobre tòfona és un plat de luxe avui en dia!!! Sobretot m'agrada l'aspecte que té, ja que el gust me l'he d'imaginar....i em cau la baba...jejje petons

Tapa't de tapes dijo...

Carai tu! Aquest sí que és un arròs de festa! També tinc tirada cap a l'estil risotto i si hi poses els ceps i aromatitzes amb tòfona... ja és... quan dius que farem dinar? ;-) Petonet

Gemma dijo...

T'has convertit en la reina dels arrossos cremosos :)
Per cert, vau arribar a Venècia? ;)

Fem un mos dijo...

Un arròs cremós, amb ceps i aromatitzat amb tòfona, quina delícia Ummm
Petons

Cris Mini Món dijo...

Mmmm quin arròs més bo, l'oli de tòfona no l'he probat mai, però ha de quedar molt bé.
Una abraçada

Roser dijo...

T'ha quedat ben cremós....mmmmmmque bo!!! Petons

Lídia dijo...

Quina pinta... l'arrós que tinc pensat penjar es molt semblant a aquest....

petonets**

ESfruita dijo...

No hi ha paraules per descriure aquest arròs! Segur que està exquisit, o això sembla per la pinta que té!

Avui al bloc d'ESfruita et proposem unes postres que lligarien a la perfecció amb el plat que ens proposes, un gelat de pinya. Et convidem a entrar-hi a fer-hi una ullada i a dir-hi la teva opinió:

www.esfruita.com/assessorem/gelat-de-pinya

Núria dijo...

Genial segur que estaba boníssim...petons

lacuinadesempre.cat dijo...

Fuas, t'has lluit !

Xesco dijo...

Miquel: que conste que lo de rehidratar los ceps con leche no es cosa mía aunque bien pudiera serlo.

La Taula d'en Bernat dijo...

Això de rehidratar els ceps amb llet ho fa un amic meu d'orígens italians. La seva mare ja ho feia així i, quan vaig veure-li fer a casa seva, em vaig quedar amb la idea...

Petons i gràcies a tots per la visita!

GEMMA dijo...

Caram! Quina bona pinta que te aquest arros...
Petonets.

L&C dijo...

Quina bona pinta aquest arròs cremós!!!i la tòfona blanca...és una delícia!!!molt bona la proposta!!!

petons!

Teresa dijo...

Veure'l em fa venir gana... boníssim!!

La cuina de l'Eri dijo...

Ostres... això és un arròs de restaurant de categoria. Això de hidartar-los amb llet a mi també m'ha agradat. Sembla que surti l'olorta per la pantalla...
Boníssim! Petons

Joaquina dijo...

Carai!! amb aquests ingredients, has assegurat l´exit del plat... quin festival de sobors!!! m´encanta... petons, i bon diumenge.

abril dijo...

Que bo es el rissotto de ceps o arros cremòs i nomès li falta l'aroma de l'oli de tófona blanca!!!! Te molt bona pinta!

Marina Xocolata Desfeta dijo...

Aquest arrosset es veu deliciós. Té una pinta sensacional. M'encanta amb ceps, i això de l'oli de tòfona blanca, ho hauré de tastar, que sona fantàstic ;)
Moltes gràcies per participar!
Petonets!

Teresa dijo...

A la vista està que havia de ser boníssim aquest arròs!!!

el taller de cuina dijo...

El meu risotto preferit és el de ceps. Amb l'oli de tófona ja ha de ser el no va más!!!
petonets

Bea, recetasymás dijo...

Bonissim!!! A mí també m´agrada més l´arros per fer risottos que quedin així cremosos!
Petons

Alfriston Cottage dijo...

Hola!

Acabo de descobrir el teu blog i no puc sinó felicitar-te. Totes les receptes tenen una pinta increïble i se'm fa la boca aigua només de veure les fotografies que les acompanyen.
Aquest arròs cremós mateix ha d'estar deliciós! Provaré de prepara'l a casa (tot i que no tinc ni idea d'on treure oli de tòfona!).
Prometo tornar! ;-)

Salutacions!

Eva