15/6/11

Una amanida especial

IMG_9395

L’amanida que us presento avui és una amanida especial, ja que està elaborada amb tomàquets cirerols de l’hort de casa i enciam de l’hort de Ca l’Esteve, del qual us parlava en el post anterior.

IMG_9288

Tot i que darrerament ens hem acostumat a les amanides de bossa -molt pràctiques, variades i ràpides de preparar- com l’enciam de veritat recent collit de l’hort no hi ha res. Avui fins i tot m’he amanit l’amanida amb vinagre de vi negre del de tota la vida que m’ha recordat les amanides que menjàvem a Vallromanes quan jo era petita, que la meva tieta preparava amb l’enciam, la ceba i els tomàquets de l’hort del padrí.

Per acompanyar l’enciam i els tomàquets, autèntics protagonistes del plat d’avui, he fet servir alguns ingredients que tenia per casa: una mica de formatge de cabra, unes anxoves de l’escala, uns ous de guatlla i una mica de ceba de Figueres que sempre dóna a les amanides un toc intens que a mi m’encanta. Tot plegat ha resultat quelcom ben proper a la coneguda salade niçoise que tant adoren els francesos, només hi faltaria una mica de pebrot, olives negres i, en alguns casos, patata bullida.

Ingredients:

1/2 enciam
8-10 tomàquets cirerols
un pot petit d’anxoves de l’Escala
5 ous de guatlla
1/2 ceba de figueres
formatge de cabra
oli, sal i vinagre

Preparació:
Temps estimat:
15 minuts

  • Primer de tot bulliu els ous de guatlla durant una 7 minuts. Refredeu-los amb aigua freda i peleu-los. Reserveu.
  • Seguidament renteu bé l’enciam i talleu-lo al vostre gust. Jo he fet trossos bastant grans perquè és com ho fèiem a casa quan era petita.
  • Poseu l’enciam ben escorregut en una safata i poseu-hi per sobre els tomàquets i els ous de guatlla freds partits per la meitat, el formatge de cabra tallat a daus, la ceba tallada en juliana i les anxoves cargoladetes.
  • Amaniu al vostre gust amb un bon oli d’oliva, si pot ser verge extra millor, un polsim de sal i un rajolí de vinagre.

Aprofito aquesta recepta per participar en la “Recepta del 15” que aquest mes han organitzat Els fogons de la Bordeta i Xocolata desfeta.

18 comentarios:

Anónimo dijo...

Anna, que sàpigues que aquesta amanida irradia frescor pels quatre costats!! I amb vinagre de vi negre, em recorda també a quan era petita!! Tot un luxe!
Moltes gràcies per participar maca!
Petonets
Sandra

Chez Silvia dijo...

Quan veig aquest tomàquets em recorden cireres, algun son dolços com les cireres, mel´s menjo un darrera l´altre. La amanida m´agrada molt, més fresca no pot ser. Petons

LA COCINERA DE BETULO dijo...

Una amanida de les de sempre, ben bona.
Podiem fer una kedada badalonina una tarda amb el Josep de Menja de bacalla, que et sembla?
Petons.

Silvia dijo...

Hemos coincidido con las anchoas,que ricaaaaassss,en nsalada quedan de muerte,verdad?
Encantada de compartir un dia bloguero con una receta en común ;))

UN saudo

La Taula d'en Bernat dijo...

Ana, em semblaria perfecte fer una quedada de blogaires badalonins. Potser millor després de Sant Joan, que aquests dies anem tots una mica de bòlit, però estaré encantada de conèixer-vos en persona.

Petons!

Cristina dijo...

Tot un luxe poder tenir l'hort a casa, de ben segur que els tomàquets tenen gust a tomàquet!!

Joaquina dijo...

No hi ha rés millor que les amanides fetes amb la collita cassolana, jo també tinc la sort que el meu fa hort, i hem porta de tot, la meva amanida també está feta amb l´ensiam del pare, i aviat tomaquets. El gust....... deliciós. Aquests tomaquets semblen cireres, quin goig. Petons,

Anna dijo...

Hola!
Quina amanida, de les de tota la vida! Jo tinc plantats a casa uns enciams, que ben aviat seràn amanits!
Petons

La cuina de l'Eri dijo...

Això si que és una amanida fresca, sana y amb un sabor difícil de trobar sino ho fas a casa o ho compres en algun lloc de confiança!!!
Molt bé per aquesta SUPER amanida!

Mercè dijo...

Anna, per mi l'enciam acabat de collir no té punt de comparació amb el de compra!! Quin gust tan bo!! La teva amanida, sensacional!
Petons!

trifasic de baileys dijo...

Quina amanida més fresqueta!! Fa molt bona pinta. I com es disfruta si, a més, algún producte el conrees tu, oi?? A mi m'agradaria tenir un petit hort al balcó, però toca tant el sol que em mata totes les plantes jajaj algun dia espero aconseguir-ho! petons

Cris Mini Món dijo...

Una amanida molt bona, i el toc de les anxoves queda molt bé. Jo també tinc la sort de que la meva mare té un hort, es nota moltíssim la diferencia dels productes, molt més gustosos.

Gemma dijo...

Caram, quina sort, amb aquests tomàquets encara ha de ser més bona :)
Visca les amanides ben carregades de vitamines i bons aliments!

Cristina dijo...

Vaja qui diu no a una amanida com aquesta amb aquest tomàquets...jo, no!

La Taula d'en Bernat dijo...

Roser, jo també tinc el problema de massa sol a la terrassa. De fet, cada dia cap al vespre les plantes se'm penseixen una mica, per això és important regar-les cada, cada dia abundantment. Aquest any he tingut més sort que d'altres. Potser és qüestió de trobar les plantes adequades...
La menta de planter, per exemple, la tinc força seca i esgrogueïda, en canvi la que vaig sembrar jo està preciosa!

Petons a tots!

Petita cuina dijo...

Eiiiiiiiiiiiiiiii

Quines fotos mes xules!!! ;)

L'amanida fa una fila IM-PRESIONANT!

Petons!

Miquel dijo...

molt bona aquesta amanida especial
miquel

Maria Dolores dijo...

Una amanida de luxe, amb uns tomaquets acabats de collir i un encisam tan fresca, ja pots afegir-li el que vullgues que sempre estarà boníssima.