24/6/11

Coca de Sant Joan

IMG_9621

Per fi he aconseguit superar el meu repte! Fa anys que, per Sant Joan, m’encarrego de preparar les coques de la revetlla: la coca de crema, la coca de cabell d’àngel i la de de llardons, totes a base de pasta de full fresca o congelada. El que encara no havia aconseguit era elaborar la tradicional coca de brioix i fruites confitades. L’any passat vaig fer un parell d’intents fallits, però no ha estat fins aquest any que, després d’alguns intents no massa exitosos, he aconseguit la fórmula ideal per a preparar una coca de brioix prou acceptable.

El problema d’aquesta coca és que, sense ajuda d’un robot de cuina, no és massa fàcil de preparar. S’ha de treballar molt bé la massa i s’ha de deixar fermentar prou temps perquè el llevat la faci esponjosa. El resultat final, si tot surt bé, és una coca preciosa i enorme, una mica més atapeïda que les que podem comprar a les pastisseries o als forns.   

Ingredients per a la massa:
330 g de farina de força per començar
70 g de farina de força per amassar
125 ml de llet
70 g de mantega
125 g de sucre
2 sobres de llevat de forner en pols
20 ml d’anís
1 llimona
1 ou

Ingredients per decorar:
1 rovell d’ou
2 grapats de pinyons
fruita confitada
crema pastissera
sucre al gust

Preparació:
Temps estimat:
40 minuts + 4 hores d’espera

IMG_9630

  • Mescleu primer els ingredients secs en una olla: els 330 g de farina de força, el sucre i el llevat. La farina de força la trobareu fàcilment en qualsevol forn de pa i el llevat de forner el solen vendre en molts supermercats. Jo l’he comprat al Condis.
  • Ratlleu la pell d’una llimona, procurant evitar la part blanca, i afegiu la raspadura a l’olla.
  • Afegiu-hi  un ou i l’anís i aneu mesclant els ingredients amb una espàtula. Jo he emprat Anís del Mono per fer honor a la meva ciutat, Badalona. Però podeu emprar anís dolç de qualsevol altra marca o una culleradeta d’anís en pols.
  • Aneu afegint la llet mica en mica, sense deixar de mesclar els ingredients amb l’espàtula.
  • Quan els ingredients estiguin ben mesclats, aboqueu la massa en una superfície plana una mica enfarinada. Tireu una mica de farina per sobre i aneu amassant amb les mans, doblegant la massa sobre si mateixa. Si veieu que s’enganxa, afegiu-hi la farina que sigui necessària.
  • Quan més treballada estigui la massa més flonja sortirà la coca. Un cop ben amassada, feu una pilota amb la pasta i poseu-la en un bol gran tapada amb un drap humit però ben escorregut. Deixeu que fermenti durant dues hores.
  • Passat aquest temps, torneu a treballar la massa. Estireu-la bé damunt d’un paper de forn amb ajuda d’un corró. És normal que costi una mica, ja que si la massa està ben feta tendeix a contraure’s.
  • Col·loqueu el paper amb la massa en una safata de forn i torneu a tapar amb el drap humit. Deixeu fermentar, altre cop, durant dues hores més.
  • Passat aquest temps, pinteu la massa amb rovell d’ou batut. Els pinzells de silicona van molt bé i són molt fàcils d’aconseguir. Jo el vaig comprar al Cullerot de Badalona.
  • Poseu la crema en una màniga pastissera i feu algunes tires en forma de reixa damunt la coca. Distribuïu la fruita confitada: jo he emprat cireres vermelles, rodanxes de taronja i meló. Afegiu-hi els pinyons i empolvoreu amb una mica de sucre. La fruita confitada i els pinyons, com cada any, els he comprat a Can Corbera.
  • Col·loqueu la safata al forn prèviament escalfat i deixeu coure 10 minuts a 200º i 10 minuts més a 180º. Passat aquest temps comproveu el punt de cocció amb un escuradents. Si el claveu al mig de la coca i surt net, vol dir que ja està llesta. Si no, deixeu-la uns minuts més.
  • Retireu del forn, deixeu refredar i a gaudir de la revetlla!

Aprofito aquesta recepta per participar en la proposta de Memòries d'una cuinera que, aquest cop, ha estat en honor a les coques de Sant Joan:

26 comentarios:

trifasic de baileys dijo...

Preciosa t'ha quedat!!! Com les clàssiques cap! Ahir en vaig menjar de tot tipus, inclòs aquesta (tot i que era de pastisseria, millor la teva segur!!) petonets

A peu coix. Núria Sagués dijo...

Felicitats pel repte. Fa molt bona cara.
Jo encara no m'he atrevit amb les mases fermentades.

LA COCINERA DE BETULO dijo...

Ja poots estar contenta, té molt bona pinta la coca, encara que sigui més atapeïda.
Et va bé algun dia de la setmana que ve? Ja em diràs per avisar a Josep i si vols li dius a la Margarida.
Petons.

Anónimo dijo...

T'ha quedat fantàstica!! Visca les coques de Sant Joan!!
Petonets
Sandra

Alfons dijo...

t'ha quedat fantastica ... de les millors que he vist en les ultimes hores...i això que la red avui en va plena!!
Una abraçada

Cristina dijo...

Noia et felicito...jo encara tinc pendent la de St.Joan...A casa me l´han apuntat a pendents per l´any que ve.

La cuina de l'Eri dijo...

Doncs no ho diria ningú! Fa una pinta excel·lent i segur que estava boníssima!!
Petons

Erika dijo...

Por lo que se ve te puedo decir que te quedó perfecta! Y me imagino que deliciosa tambien.
Cariños

Cuinagenerosa dijo...

ostres, quina enveja em feu tots plegats amb aquestes coques esplèndides, a veure si l'any vinent m'animo a fer-ne també

Miquel dijo...

te ha quedado preciosa y desde luego con la ayuda de un robot mejor
bon pont

miquel

Joaquina dijo...

Et felicito, una coca molt ben guarnida i de gust segur delicios. Ara a esperar l´any que bé i repetir coques, revetlla i petards. Petons i bon cap de setmana.

Cris Mini Món dijo...

T'ha quedat amb una pinta boníssima, m'encanten les que porten crema!

MaryLou dijo...

T'ha quedat preciosa!!!! i segur que boníssima!!!!
Petonets

Carme i Omar dijo...

T'ha quedat molt bé i deu estar molt bona. Porta feina però el resultat s'ho val.
Petons

Emma's Bakery dijo...

Quina bona pinta!! ara mateix hi faria una mossegadeta!
Gracies per seguir el meu blog

Ingrid dijo...

T'ha quedat genial!!! té un aspecte deliciós, jo enacra la tinc pendent!! a veure si l'any que ve m'animo!
Molts petonetss

ANNAFS dijo...

Quina coca tan maca que t' ha quedat... Ha de ser una gran satisfacció que quedi tan bé!

josep dijo...

Deu n'hi do quina coca. Pinta deliciosa!!

Judith dijo...

quina coca nena!!! segur que vareu gaudir d'allò més aquesta revetlla! molts petonets i gràcies per participar!!!

Coses de Llàbiro dijo...

I l'has superat amb nota!!!!!!!! Que bé que t'hagis animat a preparar-la i l'hagis enviat al memòries. Moltíssimes gràcies per participar.
Petons.

starbase dijo...

Aquest any no he pogut comentar a totes les coques, però aquesta m'encanta i el pas a pas també. Per tant comento, encara que sigui ja passat Sant Joan!
Penso que així explicat no es pot fallar!! :)

Maria Dolores dijo...

Esta coca tiene una pinta fabulosa, me encanta así con crema y las frutas es cómo mas me gusta.
saludos

Eva Flores dijo...

l'anís li dóna un gustet boníssim a la coca.
pt!

La Taula d'en Bernat dijo...

Moltes gràcies a tots per la visita! Aquests dies feia goig passejar-se per tots els blogs amb tanta coca. La veritat és que, tot i que la coca de fruites no és la meva preferida, dona molta alegria als ulls!

Petonets!

Francesc dijo...

Caram, quina coca!!! Me l'apunte per a fer-la un dia qualsevol, encara que no siga Sant Joan. T'ha quedat impressionant.

Thermofan. Marisa G. dijo...

Hola Anna, t'has passat avui pel meu blog Thermofan i aquí estic al teu quedant-me bocabada de les coses que fas. Felicitats per la publicació del llibre. Veig que ets tb del món de l'educació. Jo sóc mestra d'anglés i francés, jubilada fa un any per enfermetat i ara dedicada a la cuina, cosa no massa fàcil per la dieta que duc, però m'encanta. He triat la coca de S Joan pq al meu poble es fa des de sempre. Em faig seguidora i afegeix el teu blog a la meua llista. Conec a Ana la cuinera de Betulo. Petons i bona nit des de València.