12/3/11

Faves a la catalana

IMG_7946

L’altra dia, anant amb la Lupe a buscar algunes verdures per fer el dinar, vaig veure una terrina de faves desgranades i no vaig poder evitar la temptació de comprar-les. Tot i que les faves no han estat un plat gaire habitual a casa meva, recordo que de tant en tant la meva àvia en feia i en portava una cassoleta a casa, perquè a la meva mare li agradaven molt. Confesso que no era el meu plat preferit perquè el sabor de les faves el trobava massa fort, però amb el temps i l’edat el paladar es va acostumant als sabors més difícils.

El cas és que avui m’he decidit a preparar unes faves a la catalana, seguint la recepta tradicional i emprant els ingredients que feia servir la meva àvia. Han sortit boníssimes i fins i tot l’Aleix –que pensava que m’arrufaria el nas- se n’ha menjat un bon plat!

Ingredients:


400 g de faves desgranades
2 grapats de pèsols congelats
200 g de botifarra negra
200 g de cansalada viada
3 cebes tendres
4 alls
1/2 copeta d’anís
1/2 litre de brou de verdures
2 branquetes de menta
2 fulles de llorer
sal i oli d’oliva

Preparació:

Temps estimat: 45 minuts
IMG_7964
  • Primer de tot sofregiu la botifarra tallada a rodanxes en una cassola. Aquest cop, la carnissera me l’ha tallat massa prima i s’ha desfet tota. És millor fer-ne rodanxes una mica més amples, d’1’5 cm. A més, per evitar que la botifarra es desfaci, podeu passar els talls per farina abans de fregir-los.
  • Retireu la botifarra de la cassola i fregiu-hi la cansalada viada tallada a tiretes.
  • Piqueu la ceba no massa fina i afegiu-la a la cassola amb la cansalada. Afegiu-hi les faves, els alls sencers amb pell una mica aixafats, la menta i les fulles de llorer.
  • Deixeu que es coguin les verdures durant uns minuts i afegiu-hi mitja copeta d’anís. Jo he fet servir l'Anís del Mono, per fer honor a la meva ciutat, Badalona.
  • Quan l’anís s’hagi evaporat, cobriu les verdures amb el brou de verdures. Jo he fet servir un brou casolà que tenia congelat i que havia fet la setmana passada amb 2 porros, dues pastanagues, una xirivia, 2 naps, unes fulles d’api i 3 carxofes. Si no teniu brou fet, podeu emprar aigua o un brou suau de brick.
  • Deixeu que les faves es coguin amb la cassola tapada durant uns 20 minuts, a foc mig.
  • Afegiu-hi la botifarra i els pèsols congelats i deixeu-ho coure 10 minuts més. Els pèsols ajuden a contrarrestar el sabor més amarg de les faves i aporten un punt de dolçor al guisat. De totes maneres, si no els hi voleu posar, no passa res, tindreu un plat amb un sabor més intens i, en aquest cas, podeu afegir-hi un polsim de sucre.
  • Un cop cuites les faves, retireu-les del foc, deixeu-les reposar uns minuts i emplateu-retirant els alls i les herbes. Podeu decorar el plat amb una branqueta de menta.
És molt aconsellable preparar les faves el dia abans perquè, com passa amb molts guisats, d’un dia per l’altre, quan han reposat una mica, són molt més bones!

14 comentarios:

Francesc dijo...

Una recepta bona i contundent!!! Me l'apunte!! Salutacions

Gemma dijo...

Jo el faig molt molt semblant! Amb anís, menta i barrejant faves i pèsols. I si puc hi poso els pèsols frescos ;)
Tens raó que guanyen amb el repòs, oi?

Anónimo dijo...

No en faig mai, i mira que m'agraden!!! Me'n quedaria un platet per dinar demà! Tenen una pinta espectacular!

LA COCINERA DE BETULO dijo...

Les faves a la catalana m'agraden, peró em fa mandra treure els grans, les compraré ja desgranades, es veuen molt bones.
Petons.

Miquel dijo...

me gusta la version de hacerlo mixto con los guisantes lo probare
y siempre los guisos mejor al dia siguiente
miquel

Glòria dijo...

A mi m'ha passat com a tu, abans no m'agradaven les faves, però em feien goig a la vista i mira, amb el temps, ja m'agraden!. No les he fet mai posant anís, però si dieu que són tan bones, s'hauran de tastar!

mercè dijo...

Quina gràcia!, jo també les faig seguint la recepta de la meva àvia que com era de les illes li posava una mica de sobrassada. Fa molta gràcia veure les diferents versions del plat, per exemple tú hi poses una coeta d'anís!, li ha de donar un sabor curiós. Hi ha qui li posa xocolata, picada, vi blanc, vi negre, un ou...Les teves m'han agradat molt, i és que a mi les faves em tornen "lela"!Bon diumenge,

A peu coix. Núria Sagués dijo...

Ja sé que faré la propera setmana quan compri faves: entraré a visitar el teu bloc

La Taula d'en Bernat dijo...

El proper cop miraré de posar-hi els pèsols frescos i un puntet de sobrassada. A veure què tal...

Petons a tots!

Delicias dijo...

Quina recepta tan bona!!! M'agrada molt aquest plat, és dels meus preferits dintre de la gastronomia catalana, però no puc menjar porc ni greix, snif snif. Em quedaré admirant les fotografies, jejejeje.

Petons!!!

La cuina de l'Eri dijo...

Hola,
Com m'agrada aquesta versió... de fet, tots els plats de faves a casa ens agraden molt. Recepta apuntada! Petonets,

starbase dijo...

A casa no agraden les faves i em toca menjar-les massa de tant en tant. Però veient les teves, aquesta setmana em farè un homenatge :)

Fem un mos dijo...

M’agraden molt les faves i els pèsols, però per separat, un bon plat de faves a la catalana i un bon plat de pèsols estofats, boníssims.
La propera vegada provaré de posar-hi l’anís, li deu donar un toc especial.
Petons

Lily dijo...

Mare meva quin plat més bo.
fa temps que no en mengem
Petons