23/12/10

Tapa de sardines amb brie i melmelada de tomàquet

IMG_7402

Fa dies que tinc pendent un post explicant-vos el nostre meravellós viatge per Argentina i tots els plats i les carns que vam tenir el gust d’assaborir. Però com que aquest article demana temps i dedicació i aquests dies anem tots de bòlid, m’anticipo amb una recepta molt senzilla que pot ser una idea per a un aperitiu d’aquestes festes.

La combinació se’m va acudir agafant idees d’una tapa de l’Arzak i una tapa del Quimet & Quimet. Afegint-hi una mica d’imaginació, vaig obtenir un resultat que em va deixar més que satisfeta i que va impressionar a tots els comensals. El que més m’agrada és que, en un sol mos, es concentra el dolç de la melmelada de tomàquet, el salat de la sardina, la untuositat del brie, l’avinagrat dels cogombrets i el toc aromàtic de l’alfàbrega. A més, no hi ha cap sabor que eclipsi els altres i resulta una tapa molt lleugera i diferent.

Ingredients per a 4 persones:


2 oblees de farina (Bimbo)
1 quilo de tomàquets madurs
250g de sucre
oli d’oliva
una branca d’alfàbrega
200g de formatge Brie
3 sardines en conserva en oli
cogombrets en vinagre

Preparació:
Temps estimat:
20 min + 1h de cocció
  • Una de les coses interessants d’aquesta recepta és que la major part dels ingredients es poden deixar preparats el dia abans. El primer que podeu fer és picar l’alfàbrega i posar-la en un pot de vidre amb 200 ml d’oli d’oliva.
  • A continuació, escaldeu els tomàquets per tal de pelar-los millor. Jo vaig fer servir tomàquets de penjar, que són els més saborosos, però també s’ha de dir que són caríssims, així que podeu fer servir qualsevol tomàquet madur.
  • Un cop escaldats, peleu els tomàquets, partiu-los per la meitat, traieu-ne la part més blanquinosa, escorreu bé i talleu-los a trossos. Hi ha qui prefereix retirar-ne les llavors, però aquest cop, com que és per a una recepta salada, he preferit deixar-les perquè penso que li donen un toc més natural.
  • Poseu el tomàquet escorregut en una cassola amb el sucre a foc ben baix i deixeu-ho coure durant 50-60 minuts.
  • Un cop cuit, el tomàquet agafarà un color vermell intens. Deixeu que es refredi i poseu-lo dins d’un pot de vidre.
  • També el dia abans, us podeu deixar tallats els cogombrets. Jo els he partit per la meitat i n’he fet quadradets petits, tal com recordo haver-los menjat al Quimet & Quimet.
  • Per muntar la tapa, primer cal tallar dos rectangles de cada oblea i passar-los per la planxa amb un xic d’oli. Quan hagin agafat un color torradet, podeu retirar les oblees i veureu com, de seguida, queden rígides i torradetes.
  • Escampeu una mica de melmelada per sobre l’oblea. A sobre, col·loqueu-hi dues tires de formatge brie. Damunt del brie, hi posarem els dos lloms de sardina sense l’espina ni la tripa. Jo he comprat les sardines de la marca Cuca, que sempre dóna bon resultat. El que és important és que estiguin conservades amb oli i no en escabetx, que mataria el gust dels altres ingredients.
  • Per decorar el plat, hi posarem el cogombret escampat i ho perfumarem tot amb l’oli d’alfàbrega.
També hi podríem posar uns grans de raïm blanc pelat, que fan molt bon contrast amb les sardines, però com que aquest cop el toc de dolçor ja l’aporta la melmelada de tomàquet, he preferit no recarregar-ho.

Aprofito per desitjar-vos a tots MOLT BON NADAL!!!

5 comentarios:

dolorss dijo...

Esperament el post de les vacances i mentres tant assaborirem aquesta tapa de contrastos de sabors.

Bones festes!!!!!!

Gemma dijo...

Una bona proposta pels aperitius nadalencs. Ja tenim ganes de llegir els detalls del viatge a Argentina, segur que va ser espectacular!
Bon Nadal i feliç 2011, una abraçada a tots dos!

Fem un mos dijo...

Un aperitiu molt gustos, per una bona festa
Molt Bones Festes.
Petons

josep dijo...

Una idea deliciosa i senzilla.
Que tingueu molt bones festes!
Una abraçada

Francesc dijo...

Caram, una tapa d'aquelles de disseny i boníssima!! Me l'apunte per a una ocasió especial amb la meua xica. Salutacions