26/12/09

Rap amb romesco de la iaia Maria

La recepta que us presento avui és molt important per a mi, perquè és la recepta estrella de la iaia Maria, la que prepara cada any pel dia de Nadal o per Sant Esteve, quan tota la família ens reunim per donar-nos els regals i celebrar que, un any més, estem tots junts a taula.

Aquest any, la iaia -que ja té 83 anys!!!- feia dies que patia perquè tenia por de no recordar-se de fer el romesco. En un paperet hi tenia anotats tots els ingredients i, dies abans, ja s’anava llegint la recepta per no deixar-se ni un pas.

El cas és que avui hem menjat rap amb romesco i marisc i, com cada any, el romesco de la iaia ha quedat fantàstic!!! Ja li he dit que l’any que ve vull anar a veure com el prepara i ,amb permís de la mare de l’Aleix, m’he declarat hereva d’aquest plat que a la nostra família ja és una tradició.

A continuació us escric la recepta del romesco, que he de confessar que jo encara no he elaborat mai. Segons la iaia, els secret està en la sobrassada i en picar tots els ingredients amb la mà de morter, com es feia abans.

Ingredients per a 4 persones:
1 ceba mitjana
1 tomàquet madur
3 alls
14 ametlles torrades
10 boletes de pebre
2 bitxos petits
2 talls de sobrassada
¼ d’oli
sal
1 tassa de cafè de vinagre

Preparació:
Temps estimat: tot un matí
  • En primer lloc, escaliveu la ceba, el tomàquet i els alls. Segons la iaia Maria, és molt important que les verdures s’escalivin a la brasa i no al forn, perquè si no el gust no és el mateix.
  • En el morter, piqueu primer el bitxo amb la sal i, a continuació, les ametlles, el pebre i els alls.
  • Un cop picats aquests ingredients, afegiu-hi la ceba, la sobrassada i el tomàquet sense llavors.
  • Quan estigui tot ben picat, afegiu-hi la meitat de l’oli, el vinagre i, mica en mica, hi aneu afegint la resta de l’oli.

Si teniu paciència i seguiu els consells de la iaia Maria, us quedarà un romesco que us en llepareu els dits!

10 comentarios:

Margarida dijo...

No hi ha com les receptes de les iaies! Elles sí que sabien cuinar bons plats. Jo ja no tinc cap àvia que em pugui explicar les seves receptes, però veig que encara queden àvies que ens donen bones receptes.
Que passeu unes bones festes!

Pepin dijo...

Caram, quin luxe aquest romesco de la iaia Maria. Molt original el tema de la sobrasada. L'hauré de provar.
Salut,
Pepin

Glòria dijo...

Totes les iaies tenen el seu secret a les receptes i està molt bé que la iaia Maria vulgui compartir-los. El seu és posar sobrassada al romesco?.

Gemma dijo...

Aquestes receptes de casa, passades d'àvies a netes, són un tresor que cal conservar molt bé.
Teniu molta sort que la teva iaia, als 83 anys, us faci un dinar de Nadal tan suculent com aquest. Ja la podeu cuidar i mimar molt, eh?
Bon Nadal!

Francesc dijo...

Aquesta recepta no té preu!!! Quina sort poder gaudir d'una iaia d'aquesta edat i què bé que encara vulga cuinar. Enhorabona per tot plegat i un beset per a la iaia.

Selene dijo...

Bona Nit: he trovat el teu Blog i només puc dir que encara que he llegit poc fins ara, em dona mes ganes de cuinar.
Et visitaré mes seguit.
Gracies per aquestes fantàstiques receptes.

núria alemany dijo...

Hola! Aquest comentari sembla spam però no ho és, només una mica de publicitat: A Salsa Books (editorial de llibres de cuina) hem creat una pàgina facebook i us convidem a apuntar-vos-hi. Podeu participar en els concursos que hi fem i guanyar llibres. Si us plau, feu-ne difusió! Gràcies i perdoneu la intrusió. Ara mateix sortegem un llibre de Carme Ruscalleda si pengeu fotos dels vostres plats de Nadal.
http://www.facebook.com/#/pages/Barcelona-Spain/Me-gusta-cocinar-con-Salsa/187723095792?ref=ts

La cuina vermella dijo...

Molta llum per aquest 2010, estimada amiga! Molts de petons i alegries.

starbase dijo...

Oh, sobrassada al romesco.

I lliga perfectament un cop t'ho han dit. Sensacional.

Felicitats per la iaia que teniu i també feliç any nou.

illetapitita dijo...

MMMM Boníssim!
Es que les receptes de les iaies són les millors!
Una abraçada i bon any!