19/7/09

Pastís d’estiu de la Rosalia


El pastís que us presento avui és una de les receptes de la Rosalia per al programa Sortida Nord de TVB. El llibret on apareixen recopilades algunes de les receptes de la nostra cuinera televisiva me’l va aconseguir la iaia de l’Aleix fa algun temps quan es va repartir pels mercats municipals de Badalona.

D’aquest llibret n’he tret un munt de receptes i totes han tingut molt d’èxit. Algunes d’elles ja les podeu consultar al blog, com per exemple els vol-au-vents farcits de bolets o el rap amb llagostins.

Avui us presento una recepta molt més estiuenca que fa temps tenia ganes de preparar. A casa ha tingut molt d’èxit i la meva àvia, que en va provar un trosset, ja em demana que en torni a fer.

Ingredients:

1 pa de motlle sense crosta
3 ous
2 ous durs
150g de formatge danès
100g de pernil dolç
3 barretes de cranc
100g d’olives verdes sense pinyol
Tomàquet madur per sucar
Enciams variats
Pebrot vermell escalivat
Olives negres
Maionesa, sal i oli

Per a la crema de tonyina:


2 llaunes de tonyina
30g de mantega
1 llimona
1 pot de crema de llet

Preparació:
Temps estimat:
30 minuts
  • Primer de tot, prepareu la crema de tonyina mesclant en un bol la tonyina, la llimona i la mantega. Aixafeu bé la mescla i aneu afegint-hi la crema de llet fins que quedi una pasta de consistència semblant a una mousse. Jo aquest cop, enlloc de posar-hi crema de llet hi vaig posar maionesa lleugera amb un rajolí de llet i també va quedar bé.
  • Per muntar el pastís necessitem un motlle allargat i fondo. Folreu el motlle amb pa de motlle sense sucar, tant la base com els laterals.
  • A sobre la base escampeu-hi una mica de crema de tonyina i ho tapeu amb més llesques de pa de motlle, però en aquest cas sucades amb tomàquet, perquè quedi més amorosit. Penseu que les llesques les podeu tallar perquè quedin a mida i podeu aprofitar els retallons per als extrems.
  • A continuació prepareu els ous remenats en una paella amb un rajolí d’oli procurant que quedin ben melosos. Escampeu el remenat a sobre la segona capa i cobriu-lo amb més llesques sucades amb tomàquet.
  • Seguidament poseu al damunt les olives tallades en rodanxes, el formatge, el pernil dolç i les barretes de cranc que li donen un toc molt estiuenc. Torneu a cobrir-ho amb més llesques sucades.
  • Una vegada elaborat el pastís, l’aboquem en una safata allargada i passem a decorar-lo de forma ben vistosa. Escampem una bona capa de maionesa per sobre el pastís i el cobrim amb ou dur ratllat. Al damunt hi podeu posar unes olives negres i unes tires de pebrot escalivat, tal com he fet jo, o si no teniu els ingredients i un ve una altra idea al cap, també serà bona. Jo algunes vegades i he posat pastanaga ratllada o palet de cranc ratllat. Al voltant de la safata, poseu-hi les fulles d’enciam.

Com podeu veure és un plat molt fàcil de fer i, a més accepta moltes variacions, jo us n'he donat la versió oficial de la Rosalia, però em sembla que jo no l'he fet mai exactament igual. Aquest cop, per exemple, ho hi vaig posar els ous remenat, he posat la crema de tonyina a diversos pisos i he repartit els ingredients del darrer pis en dos pisos. Aquí teniu una proposta, però si teniu inventiva, podreu crear mil pastissos d'estiu diferents!

7 comentarios:

Mercè dijo...

Anna, aquest pastís és genial per la calor que fa! Així que me l'apunto perquè després de la piscina, trobar un pastís així a la nevera entrarà divinament! ;)
Petons!

OLLES I SOMRIURES dijo...

Tinc una amiga que els fa boníssims, yo no l'he fet mai. Ara no tinc excusa, tinc la recepta. Salut!!!!!

Margarida dijo...

Mira, aquest estiu encara no n'he fet cap, de pastissos així. I veient l'adaptació tan bona que has fet de la recepta de la Rosalia (també tinc el seu llibre) m'has fet venir ganes de menjar-ne. A veure si d'aquesta setmana no passa.
Una abraçada.

Maria Dolores dijo...

Mira que m'agraden aquests pastissos a l'estiu vénen de gust molt i aquest està molt desitjable
Salutacions

MAR dijo...

Que bó jo en faig un amb pa anglès també molt semblant però amb uns altres ingredients ja el penjaré algún dia que el faci, el teu m'encanta perque és diferent ho sigui que el probaré són genials aquests pastissos ara a l'estiu entren sols ..!!!!11

petonets

Sargantana dijo...

M'encanten aquests tipus de plats. A l'estiu m'ho menjaria tot ben frec

Gemma dijo...

Aquests pastissos salats i freds són ideals a l'estiu, agraden a tothom i els pots tenir a punt fresquets a la nevera per quan arribes acalorat i amb gana de dinar. Fantàstics!