1/12/12

Taller de cuina romana antiga: dàtils amb mel

2012-11-08 09.43.26

La setmana passada, amb els meus alumnes de Cultura Clàssica de 3r d’ESO, vam organitzar un petit taller de cuina romana antiga al laboratori de l’escola. Com que no tenim fogons ni una cuina adequada per poder coure aliments, vaig escollir dues receptes que poguéssim preparar bé sense foc: una, com no podia ser d’altra manera, va ser l’omnipresent garum, un condiment molt utilitzat en tota mena de plats de la Roma antiga; l’altre van ser unes postres que juguen amb el contrast entre dolç i salat pel qual sentien predilecció els romans i que vam elaborar amb dàtils i fruita seca.

Cada alumne es va encarregar de portar un ingredient diferent per elaborar les diferents receptes i jo vaig portar tots els estris necessaris i una ampolleta de most, una beguda sense alcohol adequada per a nens i nenes, però que recorda el vi que solien prendre els romans de classe benestant per acompanyar els seus banquets i està fet a base de raïms, un dels productes fonamentals de la cuina mediterrània.

Mentre un grupet d’alumnes anaven traient el pinyol de les olives per fer el garum, un altre grupet treia el pinyol dels dàtils per farcir-los amb nous i arrebossar-los amb mel i sal. La recepta del garum ja us la vaig explicar temps enrere, així que aprofitarem el post d’avui per explicar-vos la recepta dels dàtils amb mel.

Ingredients per a 4 persones:

12 dàtils
6 nous
4 cullerades de mel
un polsim de sal

Preparació:
Temps estimat:
15 minuts

  • Primer de tot, obrim els dàtils per la meitat verticalment i en retirem el pinyol.
  • Farcim els dàtils amb mitja nou i els tanquem prement amb els dits, procurant que es vegi una mica la nou de dins.
  • Posem quatre cullerades de mel en una tassa i l’escalfem al microones uns segons, fins que quedi ben líquida. Amb un pinzell de silicona, pintem els dàtils de manera que quedin ben lluents. En la recepta original, que vaig aprendre al taller d’Eulàlia Fargas a la Boqueria de Barcelona, els dàtils es fregien en una paella amb la mel, però per evitar treballar amb foc el truc del microones esà la mar de bé.
  • Finalment, empolvorem els dàtils amb una mica de sal i ja estaran llestos per fer-ne el tast.

2012-11-08 09.45.41

El taller va sortir molt bé. Tots els alumnes van col·laborar engrescats amb les tasques encomanades i, el millor de tot, van gaudir tan del procés d’elaboració com de la posterior degustació. El garum, que vam acompanyar amb unes torradetes, va tenir un èxit apoteòsic, i els dàtils amb mel també els van entusiasmar. Està clar que haurem de repetir l’experiència!

5 comentarios:

Unknown dijo...

Amb una profe tant guai i unes classes tant amenes, no em faria res tornar a l'institut.
Una recepta genial aquesta dels dàtils farcits i rebossats amb mel i sal.
Petonets i bon cap de setmana. MAR, de EQNME

LA COCINERA DE BETULO dijo...

Una bona manera de que els nanos entrin a la cuina, una clase molt pràctica i els dàtils molt bons.
Petons.

Joan BIOSCA dijo...

Ja m'hauria agradat tenir professors així! Quina bona idea. Trobar el costat lúdic és la millor manera de transmetre el coneixement.

Tapa't de tapes dijo...

Quina bona pensada!! Cultura i gastronomia, una combinació estupenda. Felicitats a tots i totes!

Francesc dijo...

Això d'acostar els alumnes a la cultura culinària romana està molt bé. A més, la recepta és ben senzilla i, sobretot, molt bona!! Salutacions