8/12/12

Amanida d’escarola amb maduixots, ceba vermella d’Amposta i formatge fresc

IMG_1479

Des que vaig saber que estava embarassada, no sé si ha estat per les hormones o per un atac de responsabilitat de ser pares, però a casa nostra hi ha hagut alguns canvis alimentaris importants. El primer pas que vaig donar –i que de fet feia temps que tenia ganes de donar- va ser cercar informació sobre alguna associació agroalimentària que ens pogués servir setmanalment una cistella de productes ecològics i de proximitat.

Després de comparar diferents opcions que ens van recomanar amics i que vam trobar per Internet, la que més ens va convèncer va ser la de Can Perol, una associació formada per sis famílies d’agricultors del Baix Llobregat que distribueixen a domicili els seus productes acabats de collir de la terra i conreats segons els principis de l’agroecologia.

El que més ens va agradar de Can Perol és que pots elaborar tu mateix la teva cistella elegint els productes i les quantitats desitjades (a diferència d’altres associacions en què hi ha un o dos models tancats de cistelles per escollir). A més, a banda de fruita i verdura, la web de Can Perol també té una secció de pa i pastissos elaborats artesanalment a l’obrador de la pastisseria Vila: el pa de coca, les magdalenes d’espelta i les galetes de xocolata i farigola són delicioses. També s’hi poden adquirir alguns productes de la casa Cal Valls, com ara sofregits de tomàquet o sucs de fruites, i lots de carn ecològica, ous i embotits artesanals. Les cistelles prefixades oscil·len entre els 19 i els 28 euros i són una bona opció per qui no vol pensar cada setmana què ficar dins del cistell.  

Can Perol 1 
Els únics inconvenients de comprar la cistella ecològica són el preu, bastant més elevat que el de fruiteries o supermercats, i la diversitat de productes, molt més limitada als productes de temporada i a les collites setmanals. Però el gran avantatge és la qualitat i el sabor de tots els aliments que, a més, tenen garantia de no haver estat tractats amb productes químics ni haver passat per càmeres frigorífiques. Feia temps que no menjava pastanagues amb el gust i l’aroma intens de les pastanagues acabades de collir de l’hort, fruita collida al punt just de maduració, verdures fermes i saboroses, amb algun cargolí que, de tant, en tant, ens arriba de regal…

L’experiència ha estat tan satisfactòria que, des del primer cop, no hem deixat de fer la nostra comanda setmanal!

L’amanida que us presento avui està elaborada, principalment, amb productes ecològics i de proximitat. L’escarola, la pastanaga i la ceba morada són de de la cistella d’aquesta setmana de Can Perol; el formatge de cabra també és ecològic, però el compro setmanalment a la dietètica Colomer del carrer de Mar de Badalona; les maduixes i els tomàquets no són ecològics ni de proximitat, de fet les maduixes no són ni de temporada, però les he vist al mercat i m’han vingut molt de gust; i els fruits secs són de Can Corbera, el millor lloc de Badalona per comprar fruits secs i altres productes que, ara per Nadal, segur que entren a moltes llars.

Ingredients per a 4 persones:

una escarola
2 pastanagues
1/2 ceba vermella d’Amposta
tomàquets cirerols de branca
4 maduixots
formatge fresc de cabra
fruits secs (nous, pipes de carabassa, festucs, pipes de gira-sol, panses i aranyons)
orenga
oli d’oliva, sal i vinagre

Preparació:
Temps estimat:
10 minuts

IMG_1484

  • Primer de tot, renteu bé l’escarola retirant-ne les fulles més verdes, i talleu-la a trossos. Escorreu-la bé i poseu-la en quatre plats o en una safata gran.
  • Peleu la pastanaga i talleu-la a rodanxes; renteu bé la ceba i talleu-la en juliana; netegeu els cirerols i partiu-los per la meitat.
  • Poseu les verdures tallades per sobre l’escarola.
  • Renteu les maduixes, talleu-les a daus i escampeu-les també per sobre l’amanida.
  • Talleu el formatge fresc a daus grans i afegiu-los.
  • Acabeu de decorar l’amanida amb un grapat generós de fruits secs i una mica d’orenga.
  • Amaniu amb oli, sal i vinagre al gust.

Un plat ben saludable, gustós i molt vistós!

8 comentarios:

lolines dijo...

quina amanida tan acolorida, fresca i saborosa.

QUIMA dijo...

Una amanida perfecte per acompanyar qualsevol plat. I a més ens posa una mica de color a aquest dies d'hivern.
petons

LA COCINERA DE BETULO dijo...

Una amanida plena de color amb unes verdures de primera, es un goig poder disfrutar-les amb tot el seu autèntic sabor.
I els maduixots si sont un desitj, endavant que ja s'acaba.
Petons.

trifasic de baileys dijo...

bonissima amanida! m'encanten aquestes amanides completes que porten de tot, poden ser un plat unic!! petons

Tapa't de tapes dijo...

No hi ha res com el menjar ecològic, en sóc una ferma defensora. Felicitats per l'embaràs! L'amanida t'anirà d'allò més bé!!! Petons

CAN JOAN I SARA dijo...

A casa som molt de amanides.
Aquesta es fantástica.
Una abraçada
Joan i Sara

La Cuina Violeta dijo...

Les cistelles ecològiques són una bona opció. Hi trobes de tot i variat. Quan s'espera un nou membre a la família cal ser responsable amb el menjar. Cuida't.
Nani

La Taula d'en Bernat dijo...

Moltes gràcies a tots per la visita!

Fins aviat!