17/12/12

Ab ovo usque ad mala: truita de llet

IMG_1567

Aquest cap de setmana, cercant receptes de cuina romana antiga no massa complicades de fer, vaig trobar un article del blog De re coquinaria que em va encantar. Charo Marco, autora del blog i professora de grec i llatí, ens explica en aquest post interessantíssim –que titula Ab ovo usque ad mala- des de l’etimologia de la paraula “ova” (ous), fins els usos culinaris que en donaven a l’Antiguitat, sempre citant fonts clàssiques com Apici, Varró, Petroni, Plini o Marcial. Us recomano que doneu un tomb pel seu bloc perquè, a més de ser molt interessant, està documentat fins el darrer detall i il·lustrat amb imatges molt curioses, gairebé sempre pertanyents a l’època grecollatina.

El títol del post, ab ovo usque ad mala (“des de l’ou fins la poma”), és una cita d’Horaci, que en una de les seves sàtires es referia així a l’inici i el final d’un banquet típicament romà, que començava amb la gustatio o entrants, en què es degustaven aliments més lleugers entre els quals tenien cert protagonisme els ous, i acabava amb la secunda mensa o les postres, en què es degustaven tot tipus de dolços, des de pastissos, fins a fruits secs amb mel o fruites variades.

L’ou, dins de la gastronomia romana, va ser un aliment força apreciat, no només pel seu sabor i el se valor nutritiu, sinó perquè era un aliment relativament fàcil d’obtenir mitjançant la criança d’aus i, per tant, força econòmic. Tot i que els romans menjaven ous de tot tipus d’aus, els més preuats eren els de paó i els d’oca. Els de gallina, però, eren els més consumits, especialment durant el ientaculum o esmorzar o durant la cena o sopar i, més que com a plat principal, com a acompanyament dels llegums, la carn o el marisc. També s’empraven ous en l’elaboració de dolços i pastissos, i es podien presentar en forma de truita tant dolça com salada.

La seva elaboració era tan variada com avui en dia: crus, bullits, fregits, remenats, durs, passats per aigua, escalfats… Avui veurem una recepta ben senzilla, extreta del receptari d’Apici, en què l’ou es presenta en forma de truita.

Ingredients per a una truita:

4 ous
1/4 litre de llet
oli d’oliva
pebre
mel
una branqueta de romaní o farigola

Elaboració:
Temps estimat:
10 minuts

IMG_1560

  • Primer de tot, batem els quatre ous sencers amb la llet i una cullerada sopera d’oli d’oliva.
  • Mentrestant escalfem una paella amb un rajolí d’oli i, quan estigui calent, hi aboquem la mescla.
  • Remenem una mica i deixem que es faci per un costat a foc mig.
  • Amb ajuda d’una tapadora plana, donem la volta a la truita i la deixem coure per l’altra banda.
  • Un cop cuita retirem la truita del foc i la disposem en un plat. Si voleu la podeu servir sencera, o podeu fer com jo i tallar-la a porcions amb ajuda d’un motlle rodó.
  • Unteu la truita amb mel abans de servir-la i empolvoreu-la amb una mica de pebre negre.
  • Podeu decorar el plat amb una branqueta de romaní o farigola, que li donaran un toc molt mediterrani i una aroma molt bona.

Vull dedicar l’entrada d’avui a la campanya d’Intermon Oxfam Taula per a 7.000 milions de persones, perquè l’única fam que existeixi sigui la fam de justícia.

mesa7000_RGB_NEG_CAT

10 comentarios:

Cris Mini Món dijo...

Es interessant la teva explicació, la veritat es que mai m'he posat a mirar quin menjar feien, i aquesta truita ha d'estar molt bona.
Una abraçada

starbase dijo...

Les receptes romanes normalment no em fan gaire el pes, però aquesta la trobo suau i amable. Potser la tasti perque això de posar llet a la truita m'ha encuriosit :)

trifasic de baileys dijo...

doncs és la primera vegada que veig aquesta recepta i m'ha cridat molt l'atenció!! ha de ser bonissima1 petons

Lídia dijo...

ostres una recepta romana! bàsica però segur que boníssima!

petonets

GEMMA dijo...

Una recepta ben curiosa...
Petonets.

Tapa't de tapes dijo...

Apa, quina truita més bona!! Deu ser molt aroomàtica, entre una creppe i una truita normal. Me l'apunto!! Petons

LA COCINERA DE BETULO dijo...

Una mica d'historia sempre ens va bé.
Faré aquesta truita, la trobo molt interessant.
Petons.

Hope dijo...

Quina pinta més bona i la veritat es que no havia sentit a parlar mai d'aquesta recepta! La provarem, si senyor! Et segeixo desde ja :) Si tens curiositat pots passar per el meu bloc a fer una ullada! Petons

http://infinityho.blogspot.com.es/

bojosperlacuina dijo...

M'encanta la proposta. Ha de tenir una textura fantàstica.

Anónimo dijo...

Baccarat - How to win at Baccarat and the Basics | FBCASINO
With the most basic rules you are going to 바카라 have to know this is the main requirement to win 인카지노 the game. There are three parts 온카지노 of this game: