2/2/12

Els ous de la iaia Roser

IMG_7918

Avui començo una nova secció del blog que vull dedicar a la meva àvia paterna, la iaia Roser, una gran cuinera que ens ha deixat un bon llegat culinari i un munt de receptes que no voldria que caiguessin en l’oblit. És per això que m’he proposat, amb l’ajuda dels meus pares i dels meus tiets, posar al dia totes les receptes de l’àvia, algunes de les quals la meva tieta es va anar anotant en una llibreta. El principal inconvenient d’aquestes receptes és que gairebé mai hi consten les quantitats. La meva àvia, com moltes dones d’abans, ho calculava tot a ull, i la meva tieta segueix fent alguns dels seus plats sense saber-ne exactament les proporcions.

Algunes són receptes tradicionals, de les de tota la vida, però la meva àvia va aprendre molts plats d’una cuinera molt especial, la Petra. La Petra era una cuinera barcelonina que, després d’alguns anys de servir a casa d’uns senyors francesos, va passar a formar part del servei personal de Margarida Xirgu, reputada actriu catalana i tieta de la meva àvia. Quan la Xirgu venia a Badalona, per passar llargues temporades amb la família, s’instal·lava a casa el seu germà, el pare de la meva àvia, i amb ella sempre portava la Petra, que s’encarregava de cuinar per a la família i en ocasions especials que la Xirgu tenia convidats a casa. La meva besàvia, la iaia Pepeta, va aprendre molts plats de la Petra, alguns amb clares reminiscències franceses, i després els va ensenyar a la meva àvia, que els va seguir cuinant anys i anys per a tota la família. 

La recepta d’avui és una recepta molt especial perquè era el plat predilecte de tots els néts quan la iaia encara cuinava per nosaltres. A més, he elaborat els ous de la iaia amb l’ajuda de la meva germana que, quan la meva àvia encara vivia, va anar un dia a casa seva perquè li ensenyés la recepta. Així que avui, a més de desvetllar un dels secrets culinaris més ben guardats de la família, podreu veure alguns flashos de les dues germanes tocant a quatre mans a la cuina.

Ingredients per a 8 persones:

16 ous
16 llesques de pa finetes
tres plats fondos de pastanaga tallada a rodanxes
4 cebes mitjanes
9 tomàquets
un final de pernil tallat a trossets

Preparació:
Temps estimat:
tot un matí

  • Primer de tot, talleu les llesques de pa ben fines (podeu emprar pa sec) i fregiu-les en una cassola amb oli abundant fins que estiguin rosses pels dos costats. Disposeu les llesques sobre paper absorvent i reserveu-les.
  • A continuació, peleu les pastanagues i talleu-les a rodanxes no massa gruixudes fins omplir tres plats fondos.

IMG_7894

  • Tot seguit, peleu les cebes i piqueu-les ben finetes. Sofregiu-les amb una mica d’oli a foc mig i, quan estiguin transparents, afegiu-hi el pernil tallat a daus. Nosaltres, aquest cop, vam emprar uns talls de pernil que la meva germana tenia per casa. Deixeu que cogui 2 o 3 minuts i afegiu-hi la pastanaga.

    IMG_7877
  • Deixeu coure la pastanaga uns 10 minuts i, mentrestant, netegeu bé els tomàquets i talleu-los a llunes.
  • Passats els 10 minuts, incorporeu el tomàquet a la cassola i afegiu-hi un polsim de sal, sense passar-vos, que sempre estem a temps de rectificar i el pernil ja és prou salat.

    IMG_7895
  • Deixeu coure les verdures 10 minuts més i, aleshores, cobriu la cassola amb aigua calenta.
  • Abaixeu el foc i deixeu que faci xup-xup ben bé durant dues hores. Durant aquest temps, aneu controlant la cassola perquè no s’aferrin les verdures i afegiu-hi més aigua, de mica en mica, si és necessari.
  • Per comprovar que les verdures estan prou cuites, punxeu una rodanxa de pastanaga amb un ganivet. Si està al punt, ha d’estar ben toveta.
  • Retireu la cassola del foc i coleu la bresa amb ajuda d’un colador xinès i una mà de morter. Es tracta de treure tot el suc possible de les verdures i rebutjar-ne les fibres i la pell i les llavors del tomàquet.

    IMG_7907
  • Poseu el suc altre cop a la cassola, escalfeu-lo bé, i coeu-hi a dins els ous. No els poseu tots de cop perquè s’enganxarien, com a molt poseu-los de quatre en quatre.
    IMG_7916
  • Disposeu dues llesques de pa fregit a cada plat, col·loqueu-hi els ous a sobre i acabeu de regar el plat amb la salseta.

    IMG_7926

Ja veieu que és un plat una mica laboriós, però el resultat és per llepar-se’n els dits. Ah! I, si feu els ous de la iaia Roser, penseu que a casa no hi pot faltar pa!!!

22 comentarios:

Marina - BlauKitchen dijo...

Hola Anna,
M'agradat molt la teva recepta, aquests ous son fantastics.
Moltes gràcies per la teva visita.
Un petonet

xisco dijo...

Gran recepta. Espectacular!!
Quines ganes de fer-la. Moltes gràcies per compartir-la i sobretot, moltes gràcies a la teva iaia.
Salut.

GEMMA dijo...

Les receptes de les àvies son les millors del món....quants records!!!
Petonets.

trifasic de baileys dijo...

La meva avia materna es deia Roser. I també tinc molts bons records de la seva cuina. Ara aquests ous que ens has preparat em semblen deliciosos! una recepta bonissima! petons maca!

Helena dijo...

Ultimament m'estic aficionant als ous guisats, però si la recepta és tradicional de l'àvia això té un èxit assegurat! Visca les àvies i el seu amor per cuidar-nos ;)
Petonsss

frédérique chiron dijo...

Una recepta fantastica....Records

Mercè dijo...

Anna, m'encanta aquesta nova secció!! I que bé comptar amb l'ajuda de tota la família per poder-les recuperar. La recepta d'avui té molt bona pinta!
Petons

Roser dijo...

Els plats de les iaies mai fallen!! Aquests ous tenen una pinta tan bona!
petons

Anna dijo...

Anna, m'has deixat sense paraules.

jajaja De veritat!! No sé per on començar, em sembla preciós aquest homenatge a la teva iaia, súper interessant la història de les seves receptes, i deliciosos aquests ous!! De veritat que els fas directament a la salsa?? No sé si m'hi atreviré, però és que m'encantaria provar-hoo...!! jaja
Ah, i que maco les dues germanes cuinant juntes jeje


Un petonet guapa!!

Montse de Sants dijo...

Quins ous, mare meva! Les receptes de les àvies sempre tenen el toc de la cuina feta amb amor. Petons i bon cap de setmana!

La Taula d'en Bernat dijo...

Vinga, animeu-vos a provar-los. Porten una mica de temps però no són gens difícils de fer!

Gràcies a tots per la visita!
Petonets!

Anónimo dijo...

Anna, ho has explicat rebé (com deia la iaia Roser)

Tiet Xavier

Chez Silvia dijo...

Jo és que veig ous i els ulls ja em fan coses rares!!!ja ja, quina recepta de iaia mes bona!!! petons i bon cds

Txell Lagresa dijo...

Hola Anna! Em moro de ganes de tastar aquests ous!!! Llàstima que "sucar el pa" no entri a la dieta que estic fent! Per cert, vaig fer la crema de pèsols tal com ho vas indicar i... perfecte! Sempre la feia diferent... amb caldo, mantega i jo què sé més, però ara la tenia prohibida. Feta al teu estil, puc prendre-me-la tranquil·lament! Petonets

Vicent Vives dijo...

BO,Bo,Bo, joo crie gallinetes, i amb els suyes , aqueste recpta a de estar meravellosa. Aquest cap de setmana la prepare segur.

Te de Ternura dijo...

Ohhhh QUINA DELÍCIA!!! s'hem ha fet la boca aigua
GRACIES MACA y enhorabona per tenir una iaia tan EIXERIDA!!
Bon cap de setmana:)

Miquel dijo...

las recetas de la abuelas son siempre fantasticas y siempre cocinaban sin cantidades a ajo cubero decia la mia y terminos como harina la que admita,todavia resuenan en mi cabeza.
Bueno tremendos estos huevos y el paso a paso de las fotos
bon cap de setmana
peto

Pepin dijo...

Felicitats per la nova secció
Jo també en tinc una etiqueta al meu bloc que es diu Avies. No es pot perdre de cap manera el llegat que ens van deixar.
Jo encara faig receptes de la meva vesavia.
Salut,
Pepin

La Taula d'en Bernat dijo...

Visca les àvies!!!!
I tan de bo, entre tots, recuperem les seves receptes i les mantinguem molts i molts anys.

Petonets!

Bet dijo...

Quina bona idea recuperar les receptes de l'àvia i posar-les al dia en aquest blog. Estaré al cas, no me'n penso perdre ni una! jejeje i si totes són tan bones com aquesta..! petonets i bon cap de setmana :)

Els fogons de la Bordeta dijo...

Guau!! Sense paraules, jo porto la barra de pa la pròxima vegada, eh? visca les receptes de la iaia!!
Petonets
Sandra

Guadalupe Zimmermann dijo...

Hola Anna, qué delicia de receta, me encanta el paso a paso que nos haces. Te la copio. Te felicito por tu nueva sección!

Un beso y bonito domingo.