7/10/11

Fira medieval de Peratallada

El cap de setmana passat, vam anar a celebrar l’aniversari de l’Aleix a Fontanilles, on els meus sogres passaven les vacances allotjats al Mas vermell, una casa rural espectacular situada molt a prop de Pals i Peratallada.

IMG_4246

El diumenge, aprofitant la fira medieval que se celebrava aquell cap de setmana, vam decidir passar el dia a Peratallada on, a més de gaudir d’un bon dinar “medieval”, vam poder passejar pels carrers guarnits amb motius medieval i plens de paradetes amb productes variats, alguns més medievals que altres.

carrers

Les paradetes, on predominaven productes cosmètics i alimentaris, estaven molt ben decorades i els venedors i venedores anaven vestits amb disfresses medievals. No es pot dir que els productes que estaven a la venda fossin rigorosament propis de l’Edat Mitjana, però sí que predominaven els elements naturals típics de la cosmètica antiga: cremes, ungüents, perfums de tota mena lluïen captivant tots els sentits dels visitants. Potets amb olis essencials, espècies, bossetes amb plantes aromàtiques… Hi havia paradetes que feien realment goig!

floretes

La meva sogra va quedar enamorada d’una paradeta dedicada a la lavanda on, a més d’exhibir diferents ramets d’aquesta bonica planta de color violeta, hi havia un munt de bossetes d’olor per a decorar i aromatitzar l’armari o la llar.

IMG_4422

IMG_4424

IMG_4421

Els restaurants del poble també s’havien vestit de gala i oferien menús “medievals” especials per a aquell cap de setmana. Alguns d’ells, a més, tenien una paradeta a fora on es podia fer un tast d’algunes especialitats culinàries de l’establiment.

calandria

Entre els productes alimentaris destacaven els productes de la terra, especialment embotits i dolços, productes molt típics en totes les fires populars com ara la fira de l’arrop. També hi havia algunes paradetes que venien vins i vinagres catalans o el típic arròs de Pals, que pugna per fer la competència al més conegut arròs de l’Ebre. Jo en vaig comprar un paquet d’integral envasat al buit amb el qual tinc ganes de preparar un arròs a la cassola que tinc pendent de fa temps.

IMG_4405

Els bunyols de l’Empordà i altres dolços com el pa de figues, els panellets, les coques o les galetes casolanes també feien venir salivera als qui passejàvem pels carrerons guarnits de Peratallada. Va costar resistir-se a la temptació, però al final només vam comprar una coca de vidre que ens vam menjar el dilluns per esmorzar. Deliciosa!

IMG_4437

IMG_4478

IMG_4487

La mel i els fruits secs també van ser presents en les paradetes de la fira, així com el codonyat, el pol·len i la bresca.

IMG_4419

Les parades d’embotits també feien aturar els visitants més golosos. El cert és que la flaire de llonganissa o formatge obligava a aturar-se, de tant en tant, a contemplar els productes ben col·locats sobre els taulells de fusta. Al final, no ens hi vam poder resistir i vam acabar comprant una secallona que –us ho podeu imaginar- estava boníssima!

IMG_4475

IMG_4440

També hi havia algunes paradetes dedicades als més petits. Em van cridar especialment l’atenció les joguines de guerrer medieval, força ben imitades i molt autèntiques, ideals per fer despertar la imaginació dels nens: elms, espases i escuts de fusta, les armes indispensables de qualsevol guerrer en busca de dracs i princeses encantades.

IMG_4482

El nostre recorregut pels carrers de Peratallada va acabar a la Casa Fonda La Riera, situada a la plaça principal del poble. A la plaça, guarnida amb escuts i estendards medievals, s’hi respirava un aire de festa gairebé estiuenca. Clar que amb el dia de sol i calor que vam tenir, qualsevol hagués dit que estàvem en ple mes d’agost.

IMG_4471

El menú medieval que oferia la La Riera ens va semblar perfecte a tota la taula i, tot i que de medieval només tenia el nom, la veritat és que vam menjar molt bé. El menú, de 25 €, incloïa primer plat, segon, postres, pa, beguda i postres.

IMG_4443

De primer, l’Aleix i jo vam compartir uns espàrrecs amb romesco i uns canelons de bolets que van estar prou bé. La meva sogra va preferir les verdures a la graella, igual que la meva cunyada. De segon, jo vaig demanar l’ànec amb peres i l’Aleix el filet de porc amb salsa de ceps, mentre que el meu sogre i la meva cunyada van preferir l’entrecot a la brasa. Tot va resultar molt correcte i les racions força generoses, sobretot l’entrecot, que gairebé no cabia al plat!

la riera

Vam acabar el dinar amb una crema catalana i un cafè, que vam prendre tranquil·lament a la terrassa del restaurant, i al final del dia encara vam poder gaudir de la música alegre d’un grup de joglars que anaven animant els carrers amb la seva xerinola.

IMG_4492

Va ser un cap de setmana fantàstic: piscina, relax, naturalesa i animalons, carn a la brasa en família, passejades nocturnes per Pals…

mas vermell

I el millor de tot, l’oportunitat de veure la fira medieval de Peratallada i passejar pels seus pintorescos carrerons. Quina pena que tot això s’acabés quan va sonar el despertador del dilluns al matí…

19 comentarios:

Anónimo dijo...

Felicitats a l'Aleix! Mare meva, quin munt de coses bones a la fira, segur que en vau gaudir d'allò més. A casa sempre fem servir aquest arròs, ens encanta!
Petonets
Sandra

Joaquina dijo...

Que bé tornar a veure fotos d´aquella zona, vàremm estar l´any passat a Begur, i vam rodar per Pals, Peratallada.... Aquest arros el vaig descobrir allà precisament i tinc la sort de poder comprar-lo també aquí a Almacelles facilment. Felicitats Aleix.... Petons,

Miquel dijo...

Un pueblo muy bonito ya de por si y si encima se viste de gala es ya el sumun.Buen repostaje y muy bueno el arroz de Pals los buñols en fin todo
bon cap de setmana

Cristina dijo...

Tot plegat em vénen ganes de tornar´hi. Tinc molt bons records de les vacances que feia en aquestes contrades.

LA COCINERA DE BETULO dijo...

Aquests mercats medievals est+an son molt distrests ho compraries quasi tit.
Felicitats a l'Aleix.
Petons.

TERE dijo...

Quines fofos mes macas,la lavanda esta preciosa i el penjoll fa olor tal com deia el senyor de la paradeta.Fins aviat...un peto

Cuinagenerosa dijo...

un cap de setmana molt ben aprofitat.
per molts anys, aleix!

veto dijo...

Adoro esos mercados medievales!!!
Felicidades a Aleix.

Besos.

trifasic de baileys dijo...

Jo quan vaig a aqeustes fires no puc portar moneder! perquè m'ho gastoo tott!! i menjo massa! jajaj petons

El plat blanc dijo...

Felicitas, quin cap de setmana més fantàstic !!
A mi m'encanten aquestes fires!!
També te felicito pel reportatge , és mol bonic!! Una abraçada

Neus dijo...

Es tan maco Peratallada, jo ara aviat tornaré un altre cop més sovint, la meva amiga no ho sap, pero com s'ha agafat una casa anirem de visita...jajajaj
Bon cap de setmana
una abraçada

La Taula d'en Bernat dijo...

És veritat que aquestes fires són una temptació i val més anar-hi amb pocs diners al moneder, si no t'ho compraries tot!

Gràcies a tots per la visita!

Helena dijo...

Les fires medievals m'encanten, fa molt de temporada de fred, i amb aquestes delicies que has fotografiat.... no sé si em podria resistir, ho compraria gairebé tot!
;)

Sònia dijo...

Quin reportatge tan fantastic!!! M'encanten els mercats medievals!!! Aquest me l'apunto... L'any vinent farem Vic, Baga i Peratallada ;-)
Moltissimes gracies per visitar el meu bloc... jo ja m'he enganxat al teu!!! jijijiji
Un petonas i felicitats a l'Aleix!
Sònia

La cuina vermella dijo...

Si el Mas, és el mas Vermell, segur que és una meravella! quina alegria tornar a passar per casa vostra i llegir les vostres magnífiques cròniques. Mil petons vermells, com el Mas! :)

Cris Mini Món dijo...

Jo també hi vaig anar per la tarda! Es un poble fantàstic, val molt la pena de veure'l sigui la fira medieval o no.

la cocina de frabisa dijo...

Muchas felicidades a Aleix y a ti muchas gracias por visitar mi blog, así he podido conocerte.

Me quedo por aquí viendo estas fantásticas fotos con las que me has recibido.

un besito y buen domingo

starbase dijo...

No hi he estat mai a Peratallada, i les fires medievals em solen fer basarda perque em semblen moltes coses però no medievals. Suposo que hi falta bruticia i aquestes coses.

Ara que coses bones ja es veu que n'hi havia :)

Moltes felicitat a l'Aleix!!

La Taula d'en Bernat dijo...

Tere, m'ha fet il·lusió que deixessis un comentari! Segur que amb el penjoll de levanda tens la casa acolorida i moooolt aromatitzada!

Vermells,a mi sí que m'alegra tornar-vos a veure per aquí!

Óscar, és veritat que aquesta fira de medieval en tenia ben poc, per això ho he posat entre cometes... Però la veritat és que el poble feia molt de goig i les paradetes eren una passada! A veure si t'animes a anar a Peratallada, que val la pena fin si tot sense fira medieval!

Petons a tots!!!