9/1/11

Tarta Tatin de poma

IMG_7617

Aquests dies, l’Aleix i jo, no hem estat gaire fins de la panxa i, quan en Pansu ens va dir que ens convidava a dinar, vaig haver de pensar en unes postres que no ens fessin recaure en la maleïda gastroenteritis que ens ha estat incordiant durant tota la setmana. Com que ja fa uns quants dies que les nostres postres són pomes al forn, la tarta Tatin va ser el primer que em va venir al cap.

Aquest cop, la vaig preparar tal com ens havia explicat la Beatriz de l’Aula Gastronòmica, una forma molt senzilla amb un resultat sorprenent. Jo només hi he afegit el toc de la canyella, que em sembla ideal per ressaltar el gust de les pomes.

La tarta Tatin té el seu origen a França, a finals del segle XIX. S’explica que les germanes Tatin -Stéphanie i Caroline- que regentaven el famós Hotel Tatin de Lamotte-Beuvron, van preparar la tarta gairebé per accident intentant aprofitar un munt de pomes que s’havien cuit més del compte. El cas és que l’error de Stéphanie es va acabar convertint en un gran encert, donant lloc a una de les tartes més populars de França i d’arreu del món.

Ingredients:

IMG_7609

1 base de pasta de full
1 kg de pomes Golden
150 g de sucre
75 g  de mantega
1 ampolla de crema de llet
canyella en pols

Preparació:
Temps estimat:
10 minuts + 45 minuts de cocció

  • Primer de tot enceneu el forn i poseu-lo a 250º.
  • Unteu un motlle d’uns 24 cm de diàmetre amb una mica de mantega. Jo vaig fer servir un motlle de silicona quadrat que m’han portat el Reis (a part de l’Orient, també es pot trobar a l’Hàbitat). Primer vaig pensar que la forma quadrada restaria gràcia a la tarta, però un cop tallada en porcions individuals, gairebé diria que m’agrada més que rodona.
  • Un cop untat el motlle, escampeu-hi la meitat del sucre, de manera que quedi ben repartit per la base.
  • A continuació, peleu les pomes i talleu-les a quarts, retirant-ne el cor i les llavors.
  • Col·loqueu els trossos de poma damunt del sucre, de manera que la part dels pinyols quedi de cara cap amunt. Penseu que la tarta tatin, al final, s’ha de girar, i convé que la part més maca quedi damunt.
  • Poseu per sobre la poma la resta de sucre i la mantega tallada a trossets petits.
  • Cobriu la tarta amb la pasta de full. Si cal, la podeu retallar per donar-li la forma del motlle procurant que sobrin uns 5 cm respecte la base.
  • Entaforeu la pasta de full cap endins amb ajuda dels dits o d’un ganivet. Per a aquest procediment va molt bé que el motlle sigui de silicona perquè les parets del recipient es poden retirar perfectament.
  • Punxeu la pasta de full amb una forquilla per tal que la massa no pugi i introduïu el motlle al forn.
  • Abaixeu el foc i deixeu coure uns 35 minuts o fins que estigui la pasta daurada. Si veieu que encara li falta una mica, podeu deixar-ho 10 minuts més només amb el foc de baix.
  • Podeu servir la tarta amb una mica de crema de llet i canyella en pols.

Ja veureu què fàcil, i quin resultat més bo!

8 comentarios:

dolorss dijo...

Bon any!!!
desprès de veure com fas aquesta tatin amb aquesta energia i seguretat agafen ganes de fer-ne una!! o dues.
A cuidar-vos!!

Petons

Carme i Omar dijo...

Quan la fas tu sembla fàcil,... ara sí, ha d'estar boníssima. Fins aviat.

LA COCINERA DE BETULO dijo...

Es veu ben bona, m' agrada amb la canyella.
Petons.

mercè dijo...

Un pastisset que cada cop que el veig penso que l'haig de fer... si em queda tan vistós i bonic com el teu em donaria per més que satisfeta!a reveure!

josep dijo...

Genial!
Dona gust no solament menjar aquesta "tatin" sinó veure el procès d'elaboració.
Una abraçada

Gemma dijo...

M'encanta la tatin, nosaltres en vam fer per les postres del sopar de Cap d'Anya. i segur que molt més bona que les simples pomes al forn, je je je...

Francesc dijo...

Aquesta versió de la Tatín em pense que és la més senzilla de fer que he trobat fins ara. Me l'apunte, no cal dir-ho!! A veure si trobe eixe motlle de silicona que esmentes. Salutacions

núria dijo...

ono fe que estava per llepar-se els dits!!!