29/9/10

Aula gastronòmica: 3ª sessió

IMG_3705

Aquí teniu les meves companyes i company del curs de l’Aula Gastronòmica, acompanyats d’en Bernat, el nostre fantàstic professor. La fotografia la vam fer el darrer dia de classe, que va coincidir amb el partit del Barça, i alguns companys no van venir, suposem que per la seva afició futbolística. De totes maneres, va quedar ben demostrat que l’esport i la cuina no són pas incompatibles, ja que l’únic home del grup es va passar tota la tarda enganxat als auriculars.

Malgrat la falta de quòrum de l’última sessió, la classe va ser molt profitosa i vam preparar receptes molt interessants. La que més em va agradar, el filet de porc amb chutney de figues i festucs, ja la vaig preparar i explicar el cap de setmana passat. Així que ara em centraré en l’aperitiu, l’entrant i les postres.

Aperitiu d’ou de guatlla amb poma i cruixent de pernil

IMG_3695

8 ous
1 poma Golden
2 làmina de pernil
sal i vinagre

Posem aigua al foc amb sal i unes gotes de vinagre i quan arrenqui el bull hi tirem els ous de guatlla. En Bernat ens va explicar que per trencar els ous és millor fer servir un ganivet per llevar-ne la tapa superior, de manera que sigui més fàcil abocar-los al cassó. Per tal que no s’enganxin els ous, primer removem l’aigua perquè faci una mena de remolí. Deixem coure els ous un minut just i els posem a refredar en aigua amb gel. Seguidament, assequem el pernil posant-lo 3 minuts al microones a màxima potència i el deixem en un paper absorbent fins que sigui rígid i es pugui esmicolar. Pelem la poma, la tallem a daus i la posem a coure amb un rajolí d’aigua fins que sigui cuita. Aleshores l’aixafem amb una forquilla. Muntem el plat en una cullereta d’aperitiu posant la poma de base i damunt els dos ous i el pernil esmicolat.

Bomba de col amb sorpresa de carn i vinagreta de tomàquet fresc

IMG_3708

300g de patata del bufet
200g de botifarra del perol
1 col
2 tomàquets pera
porradell (cebollino)
sal, oli i vinagre
Paper film

Posem les patates amb pell a bullir fins que estigui ben cuita. En Bernat ens va explicar que perquè no es trenquin les patates s’han de posar a bullir amb aigua freda. Un cop cuites, les pelem, les aixafem amb una forquilla i hi afegim un polsim de sal i un rajolí d’oli. Em sembla que, tot i que no constava a la recepta original, també hi vam afegir un xic de pebre. Separem les fulles de la col (tantes com farcellets vulguem fer) i les posem a bullir just un minut. Immediatament les posem en aigua freda. Desfem la butifarra en un cassó i l’escalfem una mica. Posem un tros de paper film sobre la taula, hi col·loquem una fulla de col, l’untem amb la patata i, al centre, hi posem una mica de la carn de la botifarra. Agafem el paper pels extrems i tanquem com si fos una piloteta. Reservem. Escaldem els tomàquets perquè es pelin millor i, un cop retirada la pell, traiem les llavors i els tallem a daus petits. Cobrim amb oli, unes gotes de vinagre i el porradell. Escalfem les bombes de col amb el plàstic al microones, retirem el plàstic, emplatem i posem per sobre la vinagreta de tomàquet.

Pasta de full amb codonyat i nabius

IMG_3718

1 base de pasta de full
20 nabius (arándanos)
20 daus de codonyat
2 ous
2 llimones
1 rovell d’ou
200 ml d’aigua
150g de sucre
40 de farina de blat de moro (Maizena)
farigola fresca

Mesclem en un cassó els dos ous, la Maizena, el suc de llimona, la ralladura de llimona i l’aigua molt calenta. Mesclem bé i ho posem a foc baix sense parar de remenar fins que quedi una crema densa. Deixem refredar a la nevera. Tallem la pasta de full en rectangles de 10 x 4 cm i la posem en una safata de forn amb el mateix paper. Punxem la massa amb una forquilla, la pintem amb el rovell d’ou i la posem 8 minuts al forn a 220ºC. Deixem refredar una mica la massa i hi posem per sobre la crema de llimona, els nabius i els daus de codonyat. Acabem amb unes branquetes de farigola.

Ja veieu que va ser una classe molt profitosa, d’on hem tret un munt d’idees i truquets que sempre van bé!
Llàstima que avui, amb el tema de la vaga, la classe de cuina ha quedat anul·lada. De totes maneres tampoc les tenia totes de com anar i tornar a Barcelona amb l’aldarull que hi havia fins fa una estona pel centre…
Esperem poder recuperar la classe la setmana que ve!!!!

5 comentarios:

Gemma dijo...

L'altre dia un company de feina em demanava si coneixia alguna escola de cuina a Barcelona i li vaig recomanar l'Aula gràcies als teus comentaris :)
Tot el grupet feu molt de goig!!!!

LA COCINERA DE BETULO dijo...

I tant que va ser profitós l'ùltim dia de classe, unes bones receptes i un bon grup.
Petons.

Visc a la Cuina dijo...

Quins plats més suculents, i que bé que us ho passeu!

Margarida dijo...

Com es nota que us ho passeu bé cuinant!
La bomba de col té una presentació molt original!
Una abraçada

La Taula d'en Bernat dijo...

Gràcies a tots per la visita!!!

Gemma, quan clico sobre el teu nom em porta a la pàgina antiga. És cosa teva o meva? Com hi puc arreglar?

Margarida, jo també trobo que la col és la que té una presentació més original i estava bonííííssima. Suposo que també es pot fer amb botifarra normal o carn picada...

Petons!
Anna