24/7/12

Ensaladilla amb llagostins

IMG_0238

Un dels plats que recordo amb més llepolia de quan era petita és l’ensaladilla russa, que cada estiu la meva mare preparava, almenys un cop per setmana, aconseguint que unes verdures bullides es posessin a l’alçada i fins fessin la competència a plats tan sol·licitats com els macarrons o l’arròs a la cubana.

L’altre dia, quan vaig anar a buscar la meva mare per anar a la platja, vaig veure sobre el marbre de la cuina una bona safata d’ensaladilla russa casolana amb el seu ou dur ratllat, la tonyina esmicolada i les olives farcides tallades a rodanxes. Suposo que la meva mare va interceptar la meva mirada anhelant i de seguida em va proposar omplir-me’n un tuper, una temptació a la qual no em vaig poder resisitir, tot i que ja havia deixat uns llagostins descongelant-se per després del banyet.

El cas és que, de l’ensaladilla de la meva mare i els llagostins que havia comprat dies enrere a la Rosa Mari de la peixateria Puig-Patau, en va sortir un plat ben refrescant i molt sa!

Ingredients per a 4 persones:

1 patata gran
2 pastanagues mitjanes
un grapat de pèsols congelats
un grapat de mongeta tendra rodona
2 llaunes de tonyina
1 llauna petita d’olives verdes farcides
un grapat d’olives negres d’Aragó
1 ou dur
16 llagostins
1 escarola

Per a la maionesa:

1 ou
un polsim de sal
un rajolí de vinagre de xerès
oli d’oliva suau

Preparació:
Temps estimat:
40 minuts

  • Comenceu fent bullir les verdures tallades ben menudes amb un polsim de sal. Procureu no passar-vos amb el temps de cocció, perquè com que ho hem tallat tot petit, les verdures estaran al punt en uns 10-15 minuts i, si us passeu, la patata es desfarà.
  • Un cop cuites, retireu-les del foc, coleu-les, passeu-les per aigua freda i deixeu que es vagin refredant en una safata fora la nevera.
  • Mentrestant, prepareu la maionesa. Poseu en un vas americà l’ou, un polsim de sal i un rajolí de vinagre. Afegiu-hi com a mínim tres dits d’oli i comenceu a batre deixant la batedora immòbil a baix del vas. Quan ja gairebé no veieu oli, comenceu a fer moviments ascendents i descendents afegint un rajolí d’oli fins a lligar la salsa.
  • Tot seguit, peleu l’ou dur i ratlleu-lo; talleu les olives verdes a rodanxes; i esmicoleu la tonyina.
  • Quan les verdures estiguin a temperatura ambient, mescleu-les amb la salsa maionesa i decoreu per sobre amb les rodanxes d’olives, l’ou dur ratllat, la tonyina i les olives negres. També hi podeu posar, si us hi agrada, algunes tires de pebrot escalivat que hi donen molt bon gust i presència.
  • Poseu la safata amb l’ensaladilla a la nevera i deixeu-la-hi, com a mínim, un parell d’hores (el temps ideal per fer una escapadeta a la platja).
  • Abans de servir, escaldeu els llagostins durant 2 minuts en aigua bullent. Refredeu-los en un bol amb aigua freda i glaçons, i peleu-los un cop freds.
  • Munteu els plats disposant l’ensaladilla al mig amb ajuda d’un motlle rodó o quadrat, pel voltant hi poseu unes fulles d’escarola ben netes i, per sobre, els llagostins que hi faran molt de goig.

Un plat senzill, molt estiuenc i moooolt nutritiu!

17 comentarios:

Tapa't de tapes dijo...

un ole per la teva mare! I tens tota la raó, l'ensaladilla és d'aquells plats que tots ja hem provat de petits i... encara que ara ja ens hem fet grans continuem transportant-nos a aquells feliços dies... i això és fantàstic! Poder fer-ho avui. El toc de llagostins li dóna un toc adult... he he. petons

lolines dijo...

la ensaladilla de la mare sempre, sempre està bonissima.

CAN JOAN I SARA dijo...

Molt bona ensaladilla, molt festiva!!
Una abraçada
Joan i Sara

Roser dijo...

Com m'agrada l'ensaladilla ben fresqueta!! T'ha quedat una presentació perfecta amb els llagostins. Petons

las recetas de ella y el abanico dijo...

Crec que l'ensaladilla russa està a l'imaginanari de mig paós, com a mínim!!! A casa meva, passava el maeteix que a la teva. Jo en faig també sovint (més d'un cop a la setmana), però no hi poso maionesa: un rajolí d'oli i ja estem tots contents!!!
Ara... encara ho estaríem més amb uns quants llagostins!!!
Petons

Joaquina dijo...

Ben bona i fresqueta!!!! com m´agrada!!!!! petons,

Anónimo dijo...

La idea dels llagostins l'he trobat molt encerrada. A partir d'ara ho tindre en Compte sobre tot perque es rápid!!!! Petonets. La mama

Miquel dijo...

tienes toda la razon es plat senzill, molt estiuenc i moooolt nutritiu! vamos irresistible, yo creo que en la mayoria de casas lo hacemos,sin ir mas lejos mañana publico yo la mia.
Buena idea la de poner langostinos lo hace mas festiva
peto

Isabel dijo...

Yo nunca hago ensaladilla, y mira que me gusta.. y que es fácil! pero me como la de mi madre ;)

LA COCINERA DE BETULO dijo...

Jo no em resisteixo a una ensaladilla com aquesta i amb llagostins m'agrada molt. I lo millor es que quan arriba l'hora del dinar ja la tens llesta.
Petons.

trifasic de baileys dijo...

jajaj que bona ta mare com et coneix....doncs si a vegades no ens podem resistir oi dels plats de les nostres mares! doncs t'ha quedat una presentacio molt maca i bonaaaa!!! un plat estiuenc al màxim! petons

La Cuina Violeta dijo...

Un plat d'estiu totalment de luxe. Llagostins i ensaladilla...a qualsevol hora.
Nani

Lídia dijo...

Ostres sí l'ensaladilla russa és un clàssic d'estiu! a més si es fa amb verduretes fresques millor que millor!

petonets

Els fogons de la Bordeta dijo...

Com l'ensaladilla de la mama cap!! I que ben acompanyada! ;)
Petons
Sandra

La Taula d'en Bernat dijo...

Moltes gràcies a tots per la visita!!!!

Una abraçada i, si no ens veiem, molt bones vacances!

Unknown dijo...

Un plat del tot estiuenc! però s'ha de vigilar molt amb la salsa. Està clar que et ve més de gust a l'estiu que a l'hivern, questió de temperatura!

CAN JOAN I SARA dijo...

Mol bé presentada la recepta !!!
Una abraçada
Sara