20/4/11

La mona de Pasqua

IMG_2747

Aquest dilluns, com en moltes llars catalanes, tota la família ens reunirem per celebrar el dia de la mona. Com és tradició a casa nostra, aquesta diada sempre la passem a Vallromanes, on viu el meu padrí que, des de fa 31 anys no ha oblidat mai cap mona! Aquest any no crec que m’animi a elaborar cap mona de collita pròpia, però aprofito per ensenyar-vos la que vaig preparar l’any passat per menjar amb la família de l’Aleix. Va ser la primera mona que vaig fer i me’n sento prou orgullosa, tot i que veig que cada vegada hi ha mones més espectaculars fetes a casa.

Ingredients per al pa de pessic:


250 g de farina
250 g de sucre
10 g de llevat químic
6 ous

Per a la trufa:


1/2 de litre de nata muntada amb sucre
200 g de xocolata fondant

Per a la crema cremada:


1/2 litre de llet sencera
4 rovells d’ou
120 g de sucre
50 g de Maicena
50 g de mantega
1 branqueta de canyella
la pell d’una llimona
sucre per cremar

Per decorar:


Crocant
ous de xocolata
xocolatines de colors
plomalls i pollets

Preparació:

Temps estimat: 3 hores

IMG_2754
  • Primer de tot, prepararem el pa de pessic. Separem els rovells de les clares i muntem les clares a punt de neu fins que es pugui girar el plat i no caiguin. Si teniu una batedora elèctrica us estalviareu un bon mal de braç i amb un polsim de sal serà més fàcil que les clares espesseixin.
  • A part, batem bé els rovells amb el sucre fins aconseguir una pasta homogènia d’un color groguenc pàl·lid.
  • Seguidament, mesclem les clares i els rovells molt delicadament per tal que la massa no perdi esponjositat.
  • Mica en mica, hi anem afegint la farina i el llevat tamisats.
  • Un cop tinguem la massa ben mesclada i homogènia, la posem en un motlle rodó d’uns 26 cm de diàmetre. Introduïm el motlle al forn prèviament escalfat i el deixem uns 35 minuts a 180º.
  • Mentre es cou el pa de pessic, podem anar preparant la trufa que servirà per farcir i decorar la mona. Podeu muntar vosaltres mateixos la nata amb una mica de sucre o comprar-la ja muntada com vaig fer jo. Aquí a Badalona el millor lloc per comprar nata muntada, pel meu gust, és a Can Verdú, una granja propera al mercat del centre on tenen algunes especialitats realment recomanables.
  • Quan tinguem la nata muntada, posem la xocolata fondant al bany maria perquè quedi ben desfeta. Tot seguit, mesclem els dos ingredients amb molta cura perquè la nata no perdi cos. L’any passat, en ajuntar la nata amb la xocolata massa calenta, em va quedar una trufa poc esponjosa. He llegit, però, que perquè es mantingui més esponjosa és aconsellable deixar refredar una mica la xocolata, posar primer una mica de nata a la xocolata i, després, anar incorporant mica en mica la xocolata a la nata.
  • Quan el pa de pessic estigui cuit, el retirem del forn, el deixem refredar i, un cop fred, el partim per la meitat amb molta cura per poder-lo farcir.
  • Amb ajuda d’un ganivet o una espàtula, disposem una capa generosa de trufa sobre la meitat inferior del pastís i ho tapem amb l’altra meitat procurant que les dues parts encaixin a la perfecció.Reservem la trufa restant a la nevera.
  • A continuació, preparem la crema pastissera que servirà per cobrir la part superior de la mona. Posem la llet al foc amb la canyella i la pell de la llimona feta a tires.
  • Mentrestant, batem els rovells d’ou amb el sucre fins aconseguir una pasta homogènia. D’altra banda, dissolem la Maicena amb una mica de llet, que podem agafar del cossi que tenim al foc, i l’afegim als rovells batuts de manera que quedi tot ben mesclat.
  • Quan la llet arrenqui el bull, retirem del foc i la colem per treure’n les pells de llimona i la canyella.
  • Aboquem la llet ja colada sobre la mescla dels ous i la Maicena i ho remenem bé.
  • Tornem a posar la mescla en un cossi per anar al foc i anem remenant a foc baix amb una cullera de fusta fins que la crema comenci a espessir. És molt important no deixar de remenar per evitar la formació de grumolls.
  • Quan la crema tingui la consistència desitjada, la retirem del foc sense deixar de remenar i hi afegim la mantega, que farà que la crema sigui més cremosa (valgui la redundància).
  • Disposem sobre el pastís la quantitat de crema necessària i l’escampem amb l’ajuda d’una espàtula. Cobrim també amb crema les bores de la mona que, seguidament, arrebossarem amb el crocant. La resta de la crema –segur que en sobra una mica- la podem posar en cassoletes per menjar un altre dia.
  • Quan la crema s’hagi refredat, hi escampeu per sobre una mica de sucre, com si anéssiu a preparar una crema catalana i, tot seguit, la cremeu amb un soplet.
  • Poseu la mona a la nevera abans de decorar-la. Veureu com el sucre cremat, amb el fred de la nevera perd consistència i es converteix en una superfície ideal per enganxar-hi tota mena de guarnicions.
  • Quan el pastís sigui fred, omplim una màniga pastissera amb la trufa que havíem reservat i anem decorant tot el voltant de la mona amb petites floretes de xocolata.
  • Seguidament, hi enganxem els ous, les xocolatines de colors, els plomalls i els pollets.
  • Tornem a introduir a la nevera fins el moment de menjar.
Ja veieu que preparar la mona a casa és una feina ben laboriosa, però la veritat és que no és gens difícil i fa molta il·lusió veure-la acabada! A veure si us animeu a fer la competència a les pastisseries!!!

11 comentarios:

La cuina de l'Eri dijo...

Hola!
Què maca que et va quedar la Mona! Jo tampoc se si aquest any podrem fer-la però veient totes les que hi han per la xarxa, les pastisseries, ja es prou maco aquest dia! Petons i Bona Setmana Santa

Joaquina dijo...

Perfecta recepta de la Mona de Pascua, hi tant que la farem. Quan arriba el día de menjar la mona, la meva que sempre la faig cassolana, es la que tothom troba més bona, les de pastisseria acaben al congelador, per un aniversari,....Si una s´organitza bé hi ha temps per tot. Petons, i gràcies per compartir la recepta.

LA COCINERA DE BETULO dijo...

Es per sentirse ben orgullosa, perquè et va quedar molt maca.
Petons i bona Setmana Santa.

Anónimo dijo...

T'ha quedat xulíssima!!! Nosaltres hem fet mona avui, ens ha fet mola il·lusió!
Petonets!
Sandra

Margarida dijo...

I tant que pots estar-ne orgullosa! Sembla com ni n'haguessis fet tota la vida!Que maca!
petons

Gemma dijo...

Et va quedar molt bé, aquest any t'has de tornar a animar i fer-ne una altra ;)

Mercè dijo...

Anna, per ser la primera mona et va quedar genial! I encara que aquest any te l'hagin fet a tu, qualsevol dia és bo per gaudir d'un pastís, així, no? ;)
Petons!

Eva Flores dijo...

t'ha quedat una mona preciosa!!

Teresa dijo...

Quina mona més maca i què bones queden fetes a casa!!! amb crema no l'he fet mai, m'ho apunto!!! bona setmana!!

Anna dijo...

Buscant una recepta de pasta de full amb fruites m'he trobat el teu blog i n'estic encantada. Em permetràs visitar-lo de tant en tant i, és clar, "pillar-te" més d'una recepta.
Felicitats, una abraçada.
Anna (Pineda de Mar)

Fem un mos dijo...

Per l’any vinent tindre que posar-me, a veure si en faig una de mona, doncs serà la meva primera vegada, amb totes las que volten per la xarxa alguna de facileta.
Et va quedar preciosa
Petons