10/4/11

Favada asturiana

IMG_8159

Amb la calor estiuenca d’aquests dies, l’última cosa que se m’hagués acudit fer és una favada asturiana. Però tenia les mongetes comprades de feia setmanes i el tall envasat al buit, així que, malgrat les temperatures elevades d’aquest cap de setmana, he decidit acomiadar la temporada d’hivern amb aquest plat de favada. Era el primer cop que la preparava i el resultat ha estat excel·lent. Això sí, l’hem hagut d’acompanyar amb una amanida de verds i aigua fresqueta, perquè la menja ha estat contundent!

Ingredients:

50 g de faves
100g de lacón
100g de porc magre
un os de pernil
un xoriç asturià
una morcilla asturiana
1 porro
1 pastanaga
pebre vermell de la vera
sal

Preparació:
Temps estimat: 2h + 30 minuts
IMG_8153
  • La vigília abans, posem les faves a remullar amb aigua mineral freda. És millor evitar la de l’aixeta si conté molt de clor.
  • L’endemà, posem les mongetes en una olla o cassola alta juntament amb la pastanaga i el porro ben nets. Hi afegim l’os de pernil, el porc magre i el lacón, i ho cobrim d’aigua freda mineral.
  • Deixem que arrenqui el primer bull i desespumem. Abaixem el foc i deixem que cogui durant una hora i mitja. Podem anar afegint aigua freda de mica en mica per tal que les mongetes estiguin sempre cobertes.
  • Passat aquest temps, introduïm el xoriç i la morcilla asturiana, i deixem que cogui a foc baix durant 20 minuts més.
  • Passats els 20 minuts, retirem el tall de la cassola i reservem.
  • Posem en un vas americà mig cullerot de mongetes i un cullerot del suc. Hi afegim un polsim de pebre vermell de la vera (pimentón de la vera) i ho triturem amb la batedora elèctrica.
  • Afegim a la cassola el puré, que servirà per espessir el suc i donar-li un xic de color, i ho deixem coure 10-15 minuts més.
  • Finalment, retirem l’olla del foc i deixem que reposi 10 minuts més.
  • Mentrestant, tallem el xoriç i la morcilla a rodanxes i tallem a daus la resta de la carn.
  • Afegim la carn a la cassola i emplatem, procurant que el xoriço i la morcilla quedin a la vista.
Com he dit, no és la recepta més idònia per aquesta època de l’any, però de ben segur que l’hivern que ve la tornarem a fer!

8 comentarios:

Anónimo dijo...

Ostres Anna, m'encanta la favada... segur que era boníssima! Però amb aquesta calorada... jajaja
Petons!
Sandra

LA COCINERA DE BETULO dijo...

Contundent si, però bona també. Es pot menjar al estiu al costat del ventilador o amb l'aire condicionat a tota pastilla.
Petons.

Francesc dijo...

La favada és molt bona, però, com tu dius, contundent. A mi m'agrada molt, però em provoquen uns mals de panxa de por.

Lily dijo...

M'encanta la Favada Asturiana !!!!Al meu primer embaràs em va donar per menjar-la i vaig disfrutar com una nena, je je je
petonets

Fem un mos dijo...

Un plat ben contundent, queda anotat pel hivern.
Petons

La cuina de l'Eri dijo...

Hola,
doncs jo t'asseguro que m'hagués menjat un bon plat, encara que faci calor. M'encanta la favada i no et diria que no amb la pinta tant deliciosa que té! Petonets

Glòria dijo...

La guardarem per a l'hivern, però ja tenim la recepta per endavant!

arquitecto en cordoba dijo...

Contundent si, però bona també. Es pot menjar al estiu al costat del ventilador o amb l'aire condicionat a tota pastilla....