1/7/08

Albergínies farcides de carn i verdures


Hola a tothom!!!
Alguns us heu adonat que durant el darrer mes he tingut el blog una mica abandonat. És veritat, amb el final de curs escolar i els meus exàmens de francès he estat molt ocupada i he tingut poc temps per dedicar-me al que més m’agrada, la cuina. De totes maneres he anat visitant sovint els meus "blogs de referència" i he vist que, a diferència de mi, últimament alguns heu estat mooolt creatius.

Bé, haurem de fer alguna cosa per compensar la poca productivitat de les darreres setmanes i avui començarem per unes delicioses albergínies farcides que vaig fer fa dies i que encara no havia tingut temps de penjar al blog. Potser fa una mica de calor per aquesta mena de plats, però a casa van ser un èxit rotund!

Ingredients per a 4 persones:
4 albergínies no massa grans
300g de carn picada (150g de vedella i 150g de porc)
300g de tomàquet ratllat (si pot ser natural)
1 ceba tendra
½ pebrot verd
2 grans d’all
100g de formatge ratllat (tipus Emmental)
julivert

Per a la beichamel:
½ litre de llet
2 cullerades de farina
1 nou de mantega
sal i nou moscada

Preparació:
Temps estimat:
40 min + 30 min d'espera
  • Primer de tot, renteu les albergínies, talleu-les per la meitat i coeu-les al forn durant 20-25 minuts a 200º. Jo les embolcallo amb paper de plata per evitar que quedin resseques de fora, però això depèn molt del forn.
  • Comproveu la cocció de les albergínies amb un escuradents i, quan estiguin cuites, traieu-les del forn, retireu-ne la polpa i piqueu-la.
  • A continuació piqueu la ceba, els alls i el pebrot verd i rostiu aquestes verdures i el tomàquet rallat en una cassola amb una mica d’oli d’oliva i a foc ben baix. Quan la ceba ja comenci a daurar-se, afegiu-hi la polpa de les albergínies i mescleu-ho bé.
  • La beichamel* jo l’acostumo a fer de la següent manera: primer poso la llet al foc amb la mantega, la sal i un polsim de nou moscada. D'aquesta manera, la mantega s'anirà fonent. Mentrestant dissolc la farina amb una mica d’aigua tèbia. Quan la mantega s’ha fos, hi afegeixo la farina dissolta mica en mica i sense deixar de remenar. Quan la mescla comença a espessir –i sempre abans que arrengui el bull- ho retiro del foc i llestos! Aquesta vegada, però, vaig utilitzar la beichamel de la casa President i va donar prou bon resultat, l’única pega és que em va quedar un pèl clareta...
  • Seguidament, farciu les albergínies amb la carn picada i les verdures i cobriu-les amb la beichamel i el formatge ratllat. Poseu-les en un safata i gratineu-les al forn fins que quedin ben rosses.
  • Serviu les albergínies ben calentes i acompanyades d’una branqueta de julivert.

NOTA A LA BEICHAMEL: La beichamel és una d'aquelles coses que a simple vista semblen molt fàcils de fer, però que en realitat poden portar-nos problemes. Les primeres vegades que vaig començar a preparar aquesta salsa tenia el problema dels grumolls, perquè barrejava la farina amb la llet freda i sense dissoldre-la. Mica en mica vaig anar fent experiments fins trobar el mètode que us explico més amunt i que a mi sempre em funciona. Tot i així existeixen diferents mètodes o procediments per elaborar la beichamel perfecta. Karlos Arguiñano, per exemple, aconsella coure primer la farina amb una mica d'oli i després afegir-hi la llet ja calenta tot remenant. Arguiñano insisteix molt en coure primer la farina per tal que les salses o els guisats no tinguin gust de farina. Els cosnells de Karlos Arguiñano són per a mi com l'abc de la cuina, però he de confessar que cada cop que intento fer la beichamel d'aquesta manera em surt grumollosa. Què hi farem! Cada maestrillo, tiene su librillo.

7 comentarios:

La cuina vermella dijo...

Primer de tot, com han anat els examens de francés? i segon de tot, que bones són les albergínies farcides, les teves es veuen exquisides!
petons

Anónimo dijo...

Boníssimes les alberginies!
GRACIES :)

Rosó dijo...

Estava buscant receptes d'albergínies i he decidit que provaré aquesta.
Parlant de la beixamel, jo la faig com dius que la fa l'Arguiñano i em surt perfecte.
La faig en un pot, hi poso la mantega i quan està desfeta, la farina. Li dono unes quantes voltes i li vaig tirant la llet poc a poc i sense deixar de remenar. Al principi queda la farina com una massa i a mida que li vas tirant llet, primer es formen alguns grumolls, però cal anar seguint i remenant. Per cert, crec que el truqui és utilitzar un batedor de bares (no sé si es diu així); ja deus saber què vull dir.
SALUT

La Taula d'en Bernat dijo...

Gràcies, Rosó!
La veritat és que darrerament he seguit més la fórmula de l'Arguiñano, que és la més tradicional, i és veritat que amb les baretes els grumolls s'acaben desfent. Un altre truc és no posar el foc molt alt.
A reveure!
Anna

silshake74 dijo...

Hola a tots,
M'encanta aquesta recepta, té molt bona pinta! A veure si m'animo a fer-la perquè tinc moltes ganes de tastar-les! Sóc una amant de la cuina i poc a poc voldria aprendre les tècniques i trucs típics, com per exemple, donar una textura a certes salses, fer un bon estofat o fricandó, un bon sofregit... Si algú em pot donar un cop de mà amb emails i consells, us ho agrairia moltíssim! Petons a tots i felicitats pel blog!
Sílvia.

Anónimo dijo...

Tins les alberginies al forn. A veure que tal! Ja us diré!
Gracies per la recepta.
Gemma

Anónimo dijo...

Bon dia, ara vaig a utilitzar aquesta recepta, moltes gràcies per la vostra ajuda i per aquesta web tant educativa.
Gràcies.