8/6/08

Confit d’ànec amb patates i compota de poma


NOTA A LA FOTO: Us imagineu per què he de posar una trista foto de la llauna? Doncs perquè el confit d'ànec va volar abans que li pogués fer la foto de rigor...

La darrera vegada que vam estar a França, amb els nostres amics Florence i Patrick, vam tenir l’ocasió de fer algunes compres interessants al mercat de Sarlat, una autèntica joia gastronòmica. Dos del achats que em van fer més il·lusió van ser unes llaunes de confit de canard i una terrina de foie de canard de la regió del Perigord, una de les regions més reputades en la cria d’ànecs de tot França. Com que aquest dissabte teníem convidats d’honor (l’Àlex i l’Eli) vam decidir fer un sopar temàtic amb el foie de primer i el confit com a plat fort. Les postres van ser un exquisit batut de síndria –idea de l'Anna, del Kiwi blau- acompanyat d’una bola de gelat de meló i una cirereta.

Ingredients:
4 cuixes d’ànec confitades amb el seu greix*
1 kg de patates
1 all
sal i pebre

Per a la compota de poma:3 pomes Golden
2 cullerades de sucre
¼ de got d’aigua
un rajolí de Pedro Ximenes

Preparació:
Temps estimat: 1h 30
  • Unes hores abans de començar a coure les cuixes, traieu-les del seu envàs i deixeu que el greix es vagi fonent a temperatura ambient.
  • Quan el greix ja estigui líquid, col·loqueu les cuixes d’ànec en una safata per anar al forn. Regueu-les amb la gelatina marronosa que ve amb la llauna o envasada al buit i reserveu-ne el greix.
  • Prescalfeu el forn a 200º i, un cop calent, introduïu-hi la safata amb les cuixes d’ànec. Deixeu-les coure 15 minuts d’una banda. Gireu-les i coeu-les 15 minuts més de l’altra banda. Finalment, gratineu-les pel cantó de la pell durant els darrers 10 minuts.
  • Mentre les cuixes d’ànec es van fent, prepareu la compota de poma. En un cossi poseu-hi les pomes pelades i tallades a trossos, el Pedro Ximenes, el sucre i l’aigua. Deixeu que els ingredients es coguin a foc ben lent. De tant en tant aneu remenant procurant que la poma es vagi aixafant i desfent. Quan estigui gairebé desfeta, passeu per la batedora i reserveu. Si us fa mandra perparar la compota o no teniu massa temps, la podeu comprar feta, però procureu que sigui d'elaboració artesanal. Les que compro a La Senalla, al carrer Canonge Baranera de Badalona, són excel·lents.
    Amb el greix que havíeu reservat, fregiu les patates tallades a quadrets regulars. Els francesos solen remullar en aigua les patates un cop tallades per tal que deixin anar l’excés de midó; però convé retirar-les de l’agua en menys de 5-10 minuts, ja que si no s’endureixen.
  • Quan les patates ja siguin rosses, afegiu-hi un all ben trinxat. Cal que afegiu l’all al darrer moment de la cocció per tal que no es cremi ni es torni agre. A més, convé retirar el germen de l’all per tal de fer-lo més digest. Un cop cuites, salpebreu les patates sense passar-vos, ja que els plats greixosos potencien el gust de la sal.
  • Munteu el plat col·locant una cuixa d’ànec, les patates i una bona cullerada de compota de poma. Us en llepareu els dits!!!

17 comentarios:

La cuina vermella dijo...

Família! Molt bona la foto de la llauna, molt bona crònica i molt bona recepta.
Ara mateix faríem un viatget a França per comprar exquisideses! Enhorabona pel sopar i per les postres!!! Petons

Gemma dijo...

Je je je, no m'estranya que no en quedés ni una engruna... deviaser boníssim! Quina sort els vostres amics amb aquest sopar ;)
Uns tiets ens van portar una seleccióde productes del Perigrod, tots basats en els seus ànecs, i van ser unes delicatessen que no van durar ni una setmana... estaven de vici!

Cuinagenerosa dijo...

hola, anna!
llàstima de no poder veure el resultat final d'aquest clàssic que, tal i com l'expliques tu, et fa venir ganes d'apretar a córrer cap al perigord.

Glòria dijo...

Encara que no veiem la foto finish, segur que va fer justícia a la recepta, que és molt atractiva. Provaré això de fer la compota amb Pedro Ximénez.

Anar al Perigord a comprar productes de l'ànec és una bona excusa per passejar-se pels carrerons de la ciutadella medieval de Sarlat, per mi, un dels llocs més atractius de França.

Fins aviat

La Taula d'en Bernat dijo...

La veritat és que el plat va quedar boníssim i no costa gaire de fer, però em va fer molta ràbia oblidar-me de la foto. Hi vaig pensar quan ja només ens quedaven quatre patates i els ossos... Massa tard! Ja tinc escusa per tornar-lo a fer (jeje).

M'ha sorprès que algunes conegueu tan bé la regió del Perigord. Normalment quan parlo d'aquesta zona de França a ningú li sona. La feina que vaig tenir per explicar als meus pares on anava. Ni el Perigord, ni la Dordogne, ni Cahors...

Per als qui no coneixeu aquesta regió us recomano una visita. Es una regió plena d'encarnt i amb una gastronomia exquisida!

Clint dijo...

Queda apuntada...i consti que també conec Sarlat! Varem estar en un hotel Recollets (em penso) que hi ha en un antic convent, i entre l'anec, el foie, el formatge i el vinet...difícil d'oblidar el perigord!

Per cert, vaig provar de fer la compota, ahir amb uns albercocs que tenia molt madurs i no va quedar massa bé! jajaja principiant!

Cuinagenerosa dijo...

anna,
dies enrera et vaig contestar la teva consulta, però potser el post que publico avui t'ajudarà a l'hora de preparar el sopar de demà.
espero que no sigui massa tard i bona revetlla!

La Taula d'en Bernat dijo...

Hola, Manel!
Et torno a donar les gràcies per les teves propostes. Aquest darrer post l'he enganxat una mica massa tard per a la revetlla, però mai no és tard per organitzar un soparet amb amics i copiar algun dels teus suggerents montaditos.

Unknown dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
Unknown dijo...

Si le canard s'est envolé alors il faudra revenir en chercher au mois d'août...

La Taula d'en Bernat dijo...

Bonjour Patrick!
Nous avons très d'envie de revenir en août, non seulement pour acheter certains des produits magnifiques du Périgord, mais aussi pour nous promener dans les beaux paysages de la Dordogne.
Mais d'avance nous nous verrons à Barcelone. Je crois qu'il nous reste encore une boite de confit que nous pourrons partager pendant votre séjour "chez les espagnols".
À bientôt!

Martí Serra dijo...

Salut!
Gràcies per la recepta. Fa temps que tenim una llauna de confit d'ànec comprat a Tolosa, i avui per fí el farem, seguint les vostres instruccions.

La Taula d'en Bernat dijo...

Benvingut Martí! Celebro que la recepta t'hagi servit. Ja me'n diràs el resultat.

carme dijo...

Moltes gràcies, segur que ens en llaparem els dits. Carme

Marosa dijo...

....dimecres vénen uns amics a casa i portaran ells les quatre cuixes de confit -el compren a França- ja et diré com ha anat la teva recepta. De postre iogurt grec amb una bona cullerada de melmelada de roses!

Eduard - Ànec dels Pirineus dijo...

Hola Bernat,

Si ens ho permets ens agradaria, amb ocasió d'aquesta recepta, de presentar-vos el nostre nou lloc web, www.anecdelspirineus.com, on tant hi podreu trobar ànec confitat, com ànec fresc i greix per fer el confit a casa.
Us convidem a visitar el lloc web i esperem que us agradi. Salutacions cordials.

Eduard - Ànec dels Pirineus dijo...

Hola Bernat,

Si ens ho permets ens agradaria, amb ocasió d'aquesta recepta, de presentar-vos el nostre nou lloc web, www.anecdelspirineus.com, on tant hi podreu trobar ànec confitat, com ànec fresc i greix per fer el confit a casa.
Us convidem a visitar el lloc web i esperem que us agradi. Salutacions cordials.