21/12/11

Tres aperitius de Festa

compo

Avui us presento tres aperitius que vaig preparar fa poc per a un sopar amb la família i que em semblen ideals per a un àpat d’aquestes Festes. De fet, algun d’aquests aperitius caurà la nit del 24, però de moment no direm quin…

TAPA D’ANXOVES I CEBA

IMG_5521

anxoves de l’Escala
tàperes
melmelada de tomàquet
ceba de Ikea
tortas de blat (jo faig servir les de la Bimbo)
oli d’oliva

  • Primer de tot talleu les tortas amb un ganivet donant-los forma rectangular. De cada oblea us en poden sortir tres.
  • Seguidament escalfeu una planxa i torreu-hi les bases durant uns segons per cada banda.
  • Disposeu per sobre de cada base una mica de melmelada de tomàquet. Si la voleu casolana, aquí us explico com elaborar-la, però també podeu fer servir una melmelada de tomàquet de qualitat.
  • Poseu sobre el tomàquet l’anxova, les tàperes i la ceba de Ikea, i amaniu amb un rajolinet d’oli.


MOUSSE DE FOIE AMB PERES TRUFADES

Aquesta tapa ens la va ensenyar el Xesco Bueno al darrer taller de cuina que vam fer a Sabores, una de les meves escoles de cuina preferides. I va tenir tant d’èxit que la majoria d’assistents vam sortir convençuts que la repetiríem a casa, és per això que potser la veieu o l’heu vist en algun altre blog. Jo us en presento aquí la meva versió.

IMG_5525

Ingredients per a 6 persones:

500 ml de nata per muntar
150 g de foie micuit
2 sobres de quallada Royal
Un rajolí de llet
Oli de tòfona blanca (tuber magnatum o estivum)
1 tòfona
3 peres
sal

  • Poseu la nata líquida en un cassó a foc mig i deixeu que es vagi escalfant.
  • Mentrestant, dissoleu la quallada en pols amb una mica de llet i coleu-la al cassó amb la crema de llet.
  • Afegiu-hi el foie micuit tallat a daus i deixeu que bulli un parell de minuts tot remenant amb una cullera de fusta.
  • Tritureu la mescla amb una batedora elèctrica i disposeu-la en recipients transparents. Una copa de còctel és ideal, jo vaig fer-les servir de plàstic.
  • Mentre la mousse va temperant-se, peleu les peres i talleu-les, cada meitat, en quatre grills.
  • Poseu les peres tallades en un plat fondo i condimenteu-les amb una mica de sal i l’oli de tòfona.
  • Cobriu el plat amb un film transparent i coeu les pomes durant 5 minuts al microones (màxima potència).
  • Un cop cuits, poseu els trossos de pera sobre les mousses i afegiu-hi unes làmines de tòfona.
  • Poseu les copes a la nevera fins uns minuts abans de servir i acabeu de condimentar amb unes gotes de tòfona.

La tòfona, com ja sabreu, és un producte car, però també s’ha de dir que n’hi ha per a totes les butxaques. Les que podeu trobar al súper i que estan molt bé de preu no tenen sabor de res, però en aquest cas ens aniran perfecte per decorar les copes. L’oli de tòfona serà el que aportarà el sabor al plat i, com us podeu imaginar, resulta molt més econòmic que comprar una trufa. Jo sempre compro l’oli de tòfona blanca que venen a La Senalla, de la casa Urbani Truffles. L’ampolleta ronda els 8 €, però és d’autèntica trufa blanca italiana (tuber magnatum) i només amb unes gotes aromatitza cremes de verdura, ous, risottos, pasta… És una passada!

També podeu comprar làmines de tòfona blanca (aestivium o magnatum) que, normalment, ja vénen amb l’oli que necessitareu per aromatitzar les peres. Però les làmines de trufa us resultaran molt més cares. Les de la casa Toscobosco són excel·lents, però aquí costa trobar-ne si no és per encàrrec.


POP A LA GALLEGA

IMG_5528 

unes potes de pop congelades
pebre vermell dolç o picant
sal i oli d’oliva verge extra

  • El dia abans, traieu el pop de la nevera i deixeu que es vagi descongelant de manera natural.
  • Poseu un cassó amb aigua al foc i, quan arrenqui el bull, coeu-hi el pop durant uns 15-20 minuts. És recomanable, abans d’introduir-lo definitivament a l’olla, enganyar el pop, és a dir, escaldar-lo tres vegades, posant-lo i traient-lo de l’aigua. D’aquesta manera s’aconsegueix que les potes no es cargolin i la pell no es desprengui. Hi ha, també, qui posa un tap de suro a l’olla perquè la carn del pop quedi més tova, però jo no ho he fet mai.
  • Un cop cuit, escorreu bé el pop i talleu-lo a rodanxes que anireu disposant sobre un plat o una base de fusta.
  • Amaniu-lo amb oli d’oliva i sal i empolvoreu-lo amb pebre vermell. Podeu fer servir pebre dolç o picant, o una mescla de les dues espècies.

Ja veieu que us presento tres propostes moooooolt fàcils de fer i que llueixen molt a taula. A veure si us animeu a preparar-ne alguna!

38 comentarios:

  1. Tenen molt bona pinta totes tres, però sobretot la de la mousse de foie m'encanta!!
    Gràcies per les tres idees :))

    ResponderEliminar
  2. ADOREI OS TRÊS , MAS O POLVO ESSE É SEM DÚVIDA O MEU PREFERIDO.
    UM FELIZ NATAL.
    BESOS

    ResponderEliminar
  3. Uns apertitius irresistibles totalment!!
    Petons

    ResponderEliminar
  4. Foie no tomo, pero esa tosta tan perfecta me ha maravillado!!
    Petonets (se dice así?)

    ResponderEliminar
  5. Si tinc que triar primer sería el pop, després la coca i al final tastaría el foie. Segur que triomfes amb aquestes tapes.
    Petons.

    ResponderEliminar
  6. wow...yummmmy n inviting..
    just found your space...amazing space you have with lovely recipe collection..
    love your presentation..
    Am your happy follower now..;)
    do stop by mine sometime..
    Tasty Appetite

    ResponderEliminar
  7. Tots tres molt bons i a taula fan molt de goig
    Molt bones festes
    Petons

    ResponderEliminar
  8. Fantàstics, en el meu cas un sí que va caure hehehe.

    MOLT BON NADAL ANNA!!

    ResponderEliminar
  9. No se quin m'agrada més. Em quedaria els tres, me'ls menjaria ben saborejats, i despres ja escolliria! jajaj petons i bon nadal!!!

    ResponderEliminar
  10. Quins aperitius més exiquisits i xulos!! gràcies per donar idees per nadal que a vegades també em saturo!!

    petonets

    ResponderEliminar
  11. Pues son todos estupendos...... la verdad es que no sabría con cual quedarme....

    Besos y Feliz Navidad.

    ResponderEliminar
  12. El pop a la gallega indiscutiblement cada 24 de desembre està a taula, la tapa d'anxoves i el foie tenen un pinta exquisita.
    Una abraçada

    ResponderEliminar
  13. Nena, anar a sopar a casa teva és com anar a un restaurant de luxe!! :O M'he quedat impressionadíssima jaja!! La que m'ha agradat més ha estat la de coca, crec que me'n podria menjar mitja dotzena sense adonar-me'n... jaja és que aquesta combinació de sabors em perd!!

    Un petonàs! :D

    ResponderEliminar
  14. tres propostes molt bones.. jo em quedo amb el mousse amb peres... i crec que caura també molt aviat...
    Bones festes !!

    ResponderEliminar
  15. Moltes gràcies a tots per la visita i mooooly bones Festes. Segur que aquest Nadal totes les taules de la "gastroesfera" faran molt de goig!!!

    Una abraçada gran!

    ResponderEliminar
  16. Ummmm... me quedo con el mousse de foie aunque seguramente cambiaría las peras por las manzanas que me suelen gustar más!
    Gracias porque los aperitivos van ideal para esta época ;-)

    Bones festes!

    ResponderEliminar
  17. qué lujo de aperitivos, me encantan, aunque la tosta con esa anchoa de lujo me ha encantado
    Muchos besos y Feliz Navidad

    ResponderEliminar
  18. Tres propostes sensacionals. M'ha agradat molt la tapa d'anxoves i ceba.
    Petons i bon Nadal

    ResponderEliminar
  19. Tres propostes elegants ideals per aquestes festes. M'agraden les tres receptes, no sabria pas quina triar...
    Bon Nadal i bon Any Nou!

    ResponderEliminar
  20. Hola Anna, vengo a desearte Felices Fiestas y Feliz Nochebuena para ti y todos los tuyos.
    Un beso.

    ResponderEliminar
  21. A mi la TAPA D’ANXOVES I CEBA, si us plau!!!!

    Un molt BON NADAL!!

    PTNTS
    Dolça

    ResponderEliminar
  22. Bon Nadal Anna!! espero que passeu molt bones festes i estic segura que amb plats com aquests no faltarà res a la taula!! m'apunto les idees! un petonàs!

    ResponderEliminar
  23. Molt bones idees per als aperitius. Me les apunte!! Per cert, ja tinc el teu llibre!!! És una passada!! Enhorabona novament. Has fet un treball magnífic i el pròleg està molt bé. Salutacions

    ResponderEliminar
  24. Ostres...ets ideal!! estava buscant tapetes pel dia 1...ja tinc idees! molts gracies i bon any nou!

    ResponderEliminar
  25. Jo també he fet el pop aquestes festes...però et falten les patates , no?...són vitals?

    ResponderEliminar
  26. Tots tres aperitius irresistibles!!! la mousse de foie segur que el faré.. Petons i Bon Any Nou.

    ResponderEliminar
  27. Son tres buenas propuestas para estas fechas!
    Como buena gallega no me perdería un plato de pulpo.
    Boas Festas e Feliz 2012!

    ResponderEliminar
  28. Albert, és cert que hi falten les patates. A vegades les hi poso, però aquest cop el sopar era contundent i vaig voler fer el pop més lleuger...

    Petons a tots!!!

    ResponderEliminar
  29. Tot i que jo sóc més de salat que de dolç, m'ha encantat la mousse, per original. Té una pinta boníssima. Gràcies pel teu comentari. Et desitge bones festes i un any nou ple de salut i felicitat. Besets.

    ResponderEliminar
  30. Pues me gustan los tres cada uno tiene su punto así que probaría un poco de cada.
    Saludos y Feliz Año Nuevo.

    ResponderEliminar
  31. Foie , pera i tófona....molt bona combinació...ho probaré

    ResponderEliminar
  32. Hola Anna, te deseo todo lo mejor para este 2012! Muchas Felicidades.
    Un beso.

    ResponderEliminar
  33. Que buenas sugerencias, tomo nota, porque todo tiene un aspecto delicioso, me quedo por tu blog para ver tus guisos ricos.
    Feliz año, que los reyes magos sean generosos y un beso

    ResponderEliminar
  34. Hola wapa, espero hagis tingut unes boniques Festes i et desitjo lo millor per aquest 2012
    Petonets

    ResponderEliminar